Skiljevägg

Det behöver inte vara så svårt att bygga en skiljevägg och få ett extra rum. Med våra råd och bygginstruktioner är du i goda händer när du bygger din skiljevägg.

Bygg en skiljevägg

Har du ett stort och rymligt barnrum, men är i behov av ett extra, eftersom familjen blivit större? Bygg då en skiljevägg. Det är nämligen inte speciellt svårt alls att få ett rum till. Det finns många sätt att bygga en skiljevägg på, och det behöver varken vara särskilt svårt eller dyrt att bygga en skiljevägg.

Skiljevägg i trä eller metall

En billig skiljevägg kan du få genom att bygga stommen av reglar och klä den med gipsskivor. Så lätt är det att bygga en skiljevägg. Du ska så klart först bestämma var din skiljevägg ska vara. När du har koll på det, och är säker på att väggen blir rak, ska stommen byggas. Du kan välja att bygga stommen av reglar, eller så kan du bygga din skiljevägg av metallprofiler.

Vad ska du välja till din skiljevägg?

Om väggen ska byggas i trä eller av metall beror på dina behov. Med en skiljevägg i trä får du en billig skiljevägg. Metallstomme är dyrare, men också väldigt lätt att arbeta med. Trästommen är lätt att måttanpassa, och det är även lätt att montera dörrar och fönster i det. Detta är en fördel om det är en skiljevägg med dörr som du tänkt bygga. Det finns alltså fördelar och nackdelar med båda typerna av skiljevägg.

Bygg en skiljevägg av gipsskivor

Gipsskivor är en av de mest smarta byggmaterialen som någonsin uppfunnits. De lätta skivorna är perfekta för snabba konstruktioner, och för att bygga en skiljevägg är de perfekta! Det betyder inte att det inte finns ett par arbetsmoment inblandat när man arbetar med gipsskivor. När din skiljevägg är uppe, och skivorna är uppsatta, ska de spacklas för att få en jämn och slät vägg. Att få bort de synliga skarvarna tar tid. Men det är fortfarande ett mycket lätt sätt att bygga en skiljevägg på.

Bygg en skiljevägg av lättbetong

I regel bygger man en stomme, antingen av trä eller metall, och klär det med gipsskivor. Då har man en skiljevägg. Men det finns ett annat bra alternativ, och det heter lättbetong,. Det porösa materialet är lätt att såga i med en handsåg, och det limmas ihop till en helt perfekt skiljevägg, som kan spacklas och målas när väggen är torr. Det är en lätt uppbyggnad av en skiljevägg.

Rätt verktyg vid montering av en skiljevägg

Även till en billig skiljevägg får du användning för lite olika verktyg. Om du bygger med en metallstomme ska du använda en fixértång. När du monterar gipsskivorna ska du använda antingen en gipsskruvdragare eller ett bits för montering av gipsskivor. Alla de rätta verktygen, och allt annat du behöver veta, kan du läsa mycket mer om här på sidan.

andra från Bonnier Publications