Skiljevägg

Behöver du ett extra rum, då är en ny innervägg lösningen. Men ska den ha en stomme av stål eller trä? Med vanliga gipsskivor, fibergips eller något annat? Kanske med inbyggd skjutdörr? Hitta noggranna byggbeskrivningar till det hela här.

  Alla artiklar om innerväggar

  Bygg en innervägg

  Har du ett stort och rymligt barnrum, men är i behov av ett extra, eftersom familjen blivit större? Bygg då en innervägg. Det är nämligen inte speciellt svårt alls att få ett rum till. Det finns många sätt att bygga en innervägg på, och det behöver varken vara särskilt svårt eller dyrt att bygga en innervägg.

  Innervägg i trä eller metall

  En billig innervägg kan du få genom att bygga stommen av reglar och klä den med gipsskivor. Så lätt är det att bygga en innervägg. Du ska så klart först bestämma var din innervägg ska vara. När du har koll på det, och är säker på att väggen blir rak, ska stommen byggas. Du kan välja att bygga stommen av reglar, eller så kan du bygga din innervägg av metallprofiler.

  Vad ska du välja till din innervägg?

  Om väggen ska byggas i trä eller av metall beror på dina behov. Med en innervägg i trä får du en billig innervägg. Metallstomme är dyrare, men också väldigt lätt att arbeta med. Trästommen är lätt att måttanpassa, och det är även lätt att montera dörrar och fönster i det. Detta är en fördel om det är en innervägg med dörr som du tänkt bygga. Det finns alltså fördelar och nackdelar med båda typerna av innervägg.

  Bygg en innervägg av gipsskivor

  Gipsskivor är en av de mest smarta byggmaterialen som någonsin uppfunnits. De lätta skivorna är perfekta för snabba konstruktioner, och för att bygga en innervägg är de perfekta! Det betyder inte att det inte finns ett par arbetsmoment inblandat när man arbetar med gipsskivor. När din innervägg är uppe, och skivorna är uppsatta, ska de spacklas för att få en jämn och slät vägg. Att få bort de synliga skarvarna tar tid. Men det är fortfarande ett mycket lätt sätt att bygga en innervägg på.

  Bygg en innervägg av lättbetong

  I regel bygger man en stomme, antingen av trä eller metall, och klär det med gipsskivor. Då har man en innervägg. Men det finns ett annat bra alternativ, och det heter lättbetong,. Det porösa materialet är lätt att såga i med en handsåg, och det limmas ihop till en helt perfekt innervägg, som kan spacklas och målas när väggen är torr. Det är en lätt uppbyggnad av en innervägg.

  Rätt verktyg vid montering av en innervägg

  Även till en billig innervägg får du användning för lite olika verktyg. Om du bygger med en metallstomme ska du använda en fixértång. När du monterar gipsskivorna ska du använda antingen en gipsskruvdragare eller ett bits för montering av gipsskivor. Alla de rätta verktygen, och allt annat du behöver veta, kan du läsa mycket mer om här på sidan.