3 alternativ till att ta bort glasfiberväv

Istället för att avlägsna den gamla glasfiberväven ger vi dig i artikeln en full vägledning till hur du på tre olika sätt elegant kan täcka glasfiberväven istället.

Metoderna är att spackla väggen och lägga filt på, limma fast en tjock specialtapet ovanpå glasfiberväven, eller att dölja glasfiberväven med multiputs.

Kostnaden är den samma

De tre metoderna kommer i slutändan att kosta lika mycket, så det är mer än fråga om tycke och smak när du ska välja vilken metod du vill använda. Gemensamt för alla tre metoder är att det är viktigt att den gamla glasfiberväven sitter fast ordentligt, och på det viset utgör ett bra fundament för just din lösning.

Den enkla metoden

Det klart lättaste alternativet för att avlägsna glasfiberväv är också det snabbaste; du lägger på ett ordentligt lager vävlim på glasfiberväven och rullar på en speciell tjock tapet på det fuktiga limmet. Det finns olika sådana tapater, t.ex. Problemlösaren och Återställaren. Rolla ett lager vävfyller på tapeten om du vill måla den efteråt.

Den klassiska metoden

Den traditionella metoden är att bredspackla väggen med sandspackel och sedan limma ett lager tunn glasfiberfilt ovanpå. När du har applicerat en omgång vävfyller är du redo att måla väggen.

Den snyggaste lösningen

Det snyggaste alternativet för bli av med glasfiberväven är samtidigt det mest krävande. Metoden går ut på att lägga två lager multiputs på väggarna. Multiputs kan dock vara lite segt att arbeta med, och det kräver lite handlag att arbeta med multiputsen. Å andra sidan blir resultatet riktigt bra. Liksom vid de två andra metoderna kräver multiputsen att du antingen målar ytan efteråt, eller sätter upp tapet.

Om du gärna vill ta bort glasfiberväven

Om du gärna vill bli av med glasfiberväven och avlägsna den från väggen, är det några övervägningar du bör göra innan du ger dig i kast med projektet.

Om glasfiberväven sitter ovanpå puts eller betong, kan det vara en omständig affär att ta bort väven. Det beror på att delar av putsen eller betongen kommer att lossna när du tar bort glasfiberväven, vilket leder till en del spacklingsarbete efteråt.

På gipsväggar är det i stort sett omöjligt att undgå att skada det översta papplagret på gipsskivorna, och därför bör du låta bli att avlägsna väven om den sitter på en gipsvägg.

I denna artikel guidar vi dig till hur du lättast kommer åt glasfiberväven utan att avlägsna den. Du får en full beskrivning av de tre metoder vi har gått igenom, samt för- och nackdelar med var och en av de tre metoderna.