Starka plugg till gipsväggar

En gipsvägg är för porös för vanliga pluggar, särskilt om det är tunga saker som ska hängas upp. Här krävs det speciella lösningar. Utbudet är stort och täcker allt från pluggar som är lätta att montera, men med begränsad bärkraft, till dyra pluggar som klarar 70 kg.

Gipsplugg: I gips duger det inte med vanliga pluggar. Det krävs speciella pluggar anpassade för gipsväggar.

I gips duger det inte med vanliga pluggar. Det krävs speciella pluggar anpassade för gipsväggar.

VARIANTER AV GIPSPLUGGAR

Bärkraft:

De angivna vikterna kan variera från tillverkare till tillverkare och ska därför endast betraktas som vägledande. Läs alltid på förpackningen, eller fråga i bygghandeln. Siffrorna beskriver den direkta dragbeslastningen i riktning bort från pluggen.

KILFORMAT CLIPS. Billigt och superenkelt att använda, men har en begränsad bärkraft och passar därför bäst till lätta monteringar. Sorten finns hos flera tillverkare. Denna är Arrow Anchor från Essve.
Bärkraft: 10 kg i ett lager gips och 15 kg i två lager gips.

HÅLRUMSPLUGG. En mycket solid lösning till gipsväggar med hålrum bakom. Finns i olika dimensioner till ett- och tvålagersgipsväggar – både med skruv som här och med krok.
Bärkraft: (Ø 6) 18 kg i ett gipslager och 28 kg i två gipslager.

GIPSPLUGG MED ROSETT. Till gipsväggar med hålrum bakom. Pluggen drar ihop sig till en rosett på baksidan och kan bära tunga objekt, ex. hyllor, skåp och tunga lampor. Finns både till ett- och tvålagersgips och med krok till takmontering.
Bärkraft: (Ø 10) 38 kg i ett gipslager och 70 kg i två gipslager.

PLUGG MED SJÄLVBORRANDE INFÄSTNING. Är lämplig där det bara finns lite plats bakom väggen, eller där man inte vet tjockleken på gipsskivan och hålrumsdjupet. Finns både i plast och metall till olika skruvar och krokar.
Bärkraft: 10 kg för både plastvarianten och metallvarianten.

GIPSANKARE DUCK FOOT. En två-i-enlösning, där ankaret fungerar som sitt eget borr. Den är inte så lätt att montera, men när den väl är på plats har den en hög bärkraft.
Bärkraft: 25 kg i ett lager gips och 40 kg i två lager gips.

UNIVERSALPLUGG. Som namnet antyder kan denna typ användas i alla material. När skruven skruvas i utvidgas pluggen, och finns det ett hålrum bakom väggen bildar den en liten knuta. Begränsad bärkraft i gips.
Bärkraft: (10 x 10) 10 kg i både ett och två lager gips.

VIPP-PLUGG MED KROK. Passar till upphängning av lampor i gipstak, där det finns ett hålrum ovanför. Vipparmen sticks genom hålet i taket, vecklar ut sig på baksidan och bildar på så sätt ett mothåll.
Bärkraft: 25 kg i två lager gips.

Hur används en metallplugg till hålrum?

Ska man hänga upp något väldigt tungt i en vägg av skivor (gips, fibergips, spånskiva m.m.), där det är hålrum bakom, är en metallplugg med skruv en bra lösning.

När du hittat rätt plugglängd borras ett hål i väggen som motsvarar diametern på pluggens släta del. Därefter slås pluggen in så långt att ”tänderna” på flänsen borrar sig hela vägen in i skivan.

Det är enklast att få dit pluggen med en speciell tång som klämmer åt, så att pluggens ”ben” spretar på baksidan, och sitter tätt inpå skivan. Det kan vara nödvändigt att skruva ut skruven en bit och återuppta processen – särskilt med långa pluggar.

Arbetet går att göra med en skruvmejsel men du behöver skruva en stund, innan pluggen utvidgas på baksidan.

LÄS OCKSÅ: Pluggar - överblick på 5 minuter

Viktigt om pluggar!

Om det är borrdamm i det hål som en plugg ska sättas i finns det en stor risk för att pluggen inte kommer sitta fast ordentligt. Därför ska hålet dammsugas eller blåsas fritt från damm med ett sugrör, innan pluggen sätts i.

Särskilt med gipsplugg

När det borras hål i en gipsvägg riskerar man att perforera en ångspärr inne i väggen. Det är oundvikligt. Men det innebär också att man måste laga hålet, om pluggen tas bort permanent vid ett senare tillfälle.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsvägg