Material till terrazzo

Oavsett om du ska lägga ett nytt terrazzogolv eller ska göra en reparation av ett befintligt terrazzogolv, så behöver du de rätta materialen.

Lyckligtvis är materialen till terrazzo billiga, så priset på ett terrazzogolv är lågt i förhållande till andra golv. Man kommer ganska så långt för bara några hundra kronor. Det enda du använder är en säck med cementmix och så marmorkross för att ge golvet den karaktäristiska terrazzo-looken. Allt som allt blir det ett kvadratmeterpris på cirka 100 kronor.

Hur gör man terrazzo?

Det är ganska enkelt att göra blandningen till terrazzo, som kan vändas till både bänkskivor och golv.

först ska du bestämma dig för vilken stenblandning du vill använda i ditt terrazzogulv. Vill du gärna ha ett golv med ett mer modernare uttryck kan du välja blå och grå marmorkross.

Ska du däremot reparera ett befintligt terrazzoglv, så ska du göra en blandning som liknar just det golvet.

När du har bestämt dig för vilket utseende golvet ska ha, är det inte särskilt svårt att blanda cementblandningen med vatten och blanda i lite marmorkross, tills du uppnår den "täthet" av granit i terrazzon som du önskar.

Gjutning av terrazzo

När du ska gjuta ett terrazzogolv, krävs det att du är noga för att få ett bra resultat.

Till mindre ytor använder vi en stålbräda för att jämna ut golvet. I guiden visar vi även hur vi gjuter i flera omgångar för att komma åt luftbubblor i golvet.

Slipning av terrazzon

Det är helt avgörande för terrazzogolvets färdiga utseende att du tar dig tid till att slipa golvet noga. Använd en vinkelslip med en diamantskiva till det inledande arbetet, och slipa därefter med en vanlig slipskiva. Till kanterna är det en stor fördel att ha en flexibel gummiskiva, som du kan sätta på vinkelslipen.

Torr- eller våtslipning av terrazzogolv

I guiden kan du läsa varför fackmannen föredrar att torrslipa terrazzogolvet, även om det dammar väsentligt mer än våtslipning.

När terrazzogolvet är färdigslipat ska det poleras och mättas, så det blir smutsavvisande. Vi använder vanlig målartvätt och tvättflingor till uppgiften, och på det sätter undviker vi att golvet blir allt för halt.

Allt detta och mycket mer kan du läsa om i vår guide till gjutning av terrazzogolv.