Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klinkergolv

Med lite tålamod är det inte svårt att lägga ett vackert klinkergolv. Vi ger dig inspiration och instruktioner för hur du lätt kan lägga golvklinker själv.

Hur lägger man klinkergolv?

Att lägga klinker är ett bra gör-det-självprojekt. Hemligheten bakom ett riktigt snyggt klinkergolv är 3 saker. För det första ska ditt klinkergolv ligga plant och jämnt. För det andra ska läggningen av klinkern och placeringen av den utföras korrekt. Slutligen ska du vara riktigt noga när du lägger klinker. Fogarna ska vara lika breda och klinkern ska ligga i rätt nivå. Annars kommer ditt klinkergolv snabbt att bli en tråkig upplevelse. När du har grepp om detta är det inte svårt att lägga ett klinkergolv. Du kan till och med lägga ett klinkergolv ovanpå ett befintligt trägolv.

Läs också: Klinker på trägolv

Varför klinkergolv?

Ett klinkergolv är genialt, det är mycket hållbart och enkelt att underhålla. Utöver detta kan du kombinera golvvärme och ett klinkergolv utan problem. Det kan vara en bra lösning om du till exempel ska fräscha upp en källare så att den kan användas dagligen.

Klinker finns i en mängd olika varianter, former och färger, så med ett klinkergolv har du en stor möjlighet att sätta en egen personlig prägel på rummet.

Goda råd om färger på klinker

Ska du sätta igång att lägga klinker i ett stort rum så kan ett klinkergolv i mörka färger bidra till att “samla ihop” rummet. Lägger du klinkergolv i ett helt rektangulärt rum så är det förlåtande att lägga ett klinkergolv med mönster och olikfärgade klinkerplattor. Består rummet däremot av flera krokar och nischer, så kan ett enfärgat och lugnt golv vara en bra lösning.

Klinkergolv och akustik

Ett klinkergolv har en hård yta, och hårda ytor kastar tillbaka mer av ljudet än ex. trägolv gör. Så om du planerar att lägga klinkergolv i ett stort rum med högt i tak bör du ha i åtanke vad ett klinkergolv gör för akustiken i rummet. Gardiner, möbler och saker på väggarna kan göra skillnad.

Stora eller små klinker

Ett klinkergolv kan bestå av stora eller små klinkerplattor. I regel ger stora klinkerplattor mer lugn till rummet, då det blir färre fogar och linjer när du använder stora klinkerplattor. Men med ett klinkergolv med stora klinkerplattor kan det vara svårt att få till ett korrekt fall, om du exempelvis ska lägga klinker i ett badrum.

Ett klinkergolv bestående av mindre klinkerplattor ger mer liv till golvet. De små klinkerplattorna är enklare att lägga, då de bättre döljer ojämnheter i underlaget, och det är lättare att få rätt fall på ett klinkergolv av mindre kakelplattor.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka