Gjut ditt eget terrazzogolv

Terrazzogolv i badrummet ger en enhetlig yta, det känns lite retro och så är det ju snyggt! Vi visar hur du blandar, gjuter och slipar ett hypermodernt golv med en överlägsen finish. Men tänk på att det är ett projekt som inte alltid stämmer överens med reglerna för godkända våtrum.

Intro

Terrazzo kommer från Italien och började användas på 1800-talet. I Skandinavien började man använda terrazzo på 1930-talet och materialet blev populärt speciellt som badrumsgolv - och så är det fortfarande!

Terrazzogolvets slutliga resultat beror på förhållandet mellan andelen vita och svarta flisor. Vi gör ett klassiskt terrazzogolv med lika stora delar svarta och vita flisor, men färgen kan naturligtvis anpassas. När du har hittat rätt fördelning ska hålkälen gjutas meter för meter, så den kan “flyta ihop” med själva terrazzogolvet som gjuts efterhand.

Slipning av terrazzogolv

När terrazzogolvet är gjutet och har torkat i 24 timmar, börjar slipningen. Det dammar och är tufft, men det är nu golvet börjar ta form. När du har slipat, ska du spackla de små hålen på golvets yta, och därefter ska du slipa igen. Du kan slipa, spackla och polera tills du är nöjd med resultatet. Men det är ett projekt med förhinder - ett alternativ är att välja färdiga plattor.

Instruktion

01
Armeringsväv och våtrumsmembran 3 Steg

Vi sätter våtrumsmembran och armeringsväv vid alla kanter, skarvar samt vägg- och golvgenomföringar. Genom att påföra ett tjockt lager våtrumsmembran med en pensel har vi något att trycka fast armeringsväven i, innan vi förseglar väven med ännu ett lager våtrumsmembran.

Därefter stryker vi golvet med betongprimer, så att terrazzon får bästa möjliga förutsättningar för att fästa på underlaget.

1

Stryk övergången mellan golv och vägg med våtrumsmembran och tryck fast armeringsväven ordentligt, och stryk sedan på ytterligare ett lager. Vi påför inte våtrumsmembran på den stora golvytan, eftersom ett terrazzogolv anses vara ett vattentätt lager och membranet hämmar vidhäftningen mellan terrazzo och betongunderlaget.

2

Stryk även skarvarna mellan väggarna samt golv- och väggenomföringarna med våtrumsmembran och tryck därefter fast armeringsväven och stryk på ännu ett lager.

3

Stryk betonggolvet med betongprimer. Primern säkerställer god vidhäftning mellan betongen och terrazzon. Köper du en dunk på 2,5 liter, har du så det räcker.

02
Blandning och gjutning 5 Steg

Vi börjar med att blanda två hinkar med terrazzo: en förhållandevis klibbig massa till golvet och en mer fast massa till hålkälen, eftersom det underlättar arbetet med att forma själva rundningen.

Därefter sätter vi en bräda på väggen, som kommer att utgöra toppen på hålkälen, innan vi fördelar resten av terrazzon på golvet och täcker det ordentligt med plast.

1

Skruva fast en 20 mm tjock trälist på väggarna 10-15 cm över golvhöjden. Listens undersida ska utgöra överkanten på terraz-zogolvets hålkäl. Skruva därefter en 25 mm tjock list på golvet ca 15 cm från väggen.

2

Häll svarta och vita flisor samt bindemedel i var sin hink. Häll lite vatten i botten på en tom hink och tillsätt därefter flisor, bindemedel och mer vatten tills du får den önskade blandningen.

3

Tryck den klibbiga massan till hålkälen upp mot trälisten och ge det 10 minuter för att “sätta sig”. Forma därefter hålkälen, så att den får en mjuk rundning. Du kan använda en murslev, men det är enklare med en så kallad hålkälsprofilspackel.

4

Gjut motsvarande ca 1 m² golv, tryck ihop det ordentligt med hålkälen och fortsätt hela vägen runt. Golvet ska vara 25 mm tjockt, av vilka 5 mm senare slipas bort. Gör man golvet tunnare ökar risken för sprickor och att vattnet tränger igenom.

5

Täck över golvet med plast Täck över golvet med plast och låt det härda i 24 timmar. Låter du det härda längre än så, är risken att det blir väldigt hårt att slipa.

03
Slipning, spackling och polering 4 Steg

Grovslipningen är den hårdaste och dammigaste delen av arbetsprocessen, men om du har följt de föregående stegen noga och lagt ett jämnt lager terrazzo utan för många ojämnheter, kan du bespara dig själv en del sliparbete.

När golvet verkar vara jämnt, spacklar vi igen de små hålen och slipar ännu en gång. Därefter spacklar vi igen, innan vi finslipar och polerar golvet. Skyddsmask, hörselskydd och dammsugare är naturligtvis obligatoriskt.

1

Sätt en diamantslipkopp och ett dammskydd på en vinkelslip och grovslipa golvet. Genom att koppla anordningen till en grovdammsugare slipper du det värsta dammet

2

Slipa hålkälen genom att växelvis använda en rak slipmaskin och en vinkelslip med en så kallad turtle pad, som är en flexibel slipskiva till betong som kan forma sig efter hålkälen.

3

Efter grovslipningen ska golvet spacklas med en tunn blandning av bindemedel och vatten för att täppa igen de små hålen på ytan. Därefter slipas golvet med en diamantskiva med korn 50. Sedan kan de sista hålen spacklas. Till sist poleras golvet med en diamantskiva med korn 100.

4

Du kan i princip fortsätta slipa och spackla tills du är nöjd med resultatet. Polerar du golvet med en skiva som är finare än korn 100, riskerar du dock att få ett väldigt halt golv

Material

  • Flisor, här: Nero Ebano 6-9 mm Bianco Carrara 6-9 mm
  • Vitt bindemedel

Specialverktyg

  • Omrörare
  • Hålkälsprofilspackel
  • Rak slipmaskin
  • Vinkelslip med justerbar hastighet

Tidsförbrukning

4-5 dagar

Pris

Cirka 1.200 kronor per m2.

Svårighetsgrad

Hålkälen kräver rätt handlag. Slipningen är hård och krävande. Regelverket för våtrum kan sätta käppar i hjulen - överväg plattor!

Ritning

Video

TEKNIK: Våtrumsmembran vid rör

Med specialkragar blir det helt tätt

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Golv