Intro
Instruktion
01
Armeringsväv och våtrumsmembran
3
Steg
Vi sätter våtrumsmembran och armeringsväv vid alla kanter, skarvar samt vägg- och golvgenomföringar. Genom att påföra ett tjockt lager våtrumsmembran med en pensel har vi något att trycka fast armeringsväven i, innan vi förseglar väven med ännu ett lager våtrumsmembran.
Därefter stryker vi golvet med betongprimer, så att terrazzon får bästa möjliga förutsättningar för att fästa på underlaget.
Stryk övergången mellan golv och vägg med våtrumsmembran och tryck fast armeringsväven ordentligt, och stryk sedan på ytterligare ett lager. Vi påför inte våtrumsmembran på den stora golvytan, eftersom ett terrazzogolv anses vara ett vattentätt lager och membranet hämmar vidhäftningen mellan terrazzo och betongunderlaget.
Stryk även skarvarna mellan väggarna samt golv- och väggenomföringarna med våtrumsmembran och tryck därefter fast armeringsväven och stryk på ännu ett lager.
02
Blandning och gjutning
5
Steg
Vi börjar med att blanda två hinkar med terrazzo: en förhållandevis klibbig massa till golvet och en mer fast massa till hålkälen, eftersom det underlättar arbetet med att forma själva rundningen.
Därefter sätter vi en bräda på väggen, som kommer att utgöra toppen på hålkälen, innan vi fördelar resten av terrazzon på golvet och täcker det ordentligt med plast.
Skruva fast en 20 mm tjock trälist på väggarna 10-15 cm över golvhöjden. Listens undersida ska utgöra överkanten på terraz-zogolvets hålkäl. Skruva därefter en 25 mm tjock list på golvet ca 15 cm från väggen.
Häll svarta och vita flisor samt bindemedel i var sin hink. Häll lite vatten i botten på en tom hink och tillsätt därefter flisor, bindemedel och mer vatten tills du får den önskade blandningen.
Tryck den klibbiga massan till hålkälen upp mot trälisten och ge det 10 minuter för att “sätta sig”. Forma därefter hålkälen, så att den får en mjuk rundning. Du kan använda en murslev, men det är enklare med en så kallad hålkälsprofilspackel.
Gjut motsvarande ca 1 m² golv, tryck ihop det ordentligt med hålkälen och fortsätt hela vägen runt. Golvet ska vara 25 mm tjockt, av vilka 5 mm senare slipas bort. Gör man golvet tunnare ökar risken för sprickor och att vattnet tränger igenom.
03
Slipning, spackling och polering
4
Steg
Grovslipningen är den hårdaste och dammigaste delen av arbetsprocessen, men om du har följt de föregående stegen noga och lagt ett jämnt lager terrazzo utan för många ojämnheter, kan du bespara dig själv en del sliparbete.
När golvet verkar vara jämnt, spacklar vi igen de små hålen och slipar ännu en gång. Därefter spacklar vi igen, innan vi finslipar och polerar golvet. Skyddsmask, hörselskydd och dammsugare är naturligtvis obligatoriskt.
Sätt en diamantslipkopp och ett dammskydd på en vinkelslip och grovslipa golvet. Genom att koppla anordningen till en grovdammsugare slipper du det värsta dammet
Slipa hålkälen genom att växelvis använda en rak slipmaskin och en vinkelslip med en så kallad turtle pad, som är en flexibel slipskiva till betong som kan forma sig efter hålkälen.
Efter grovslipningen ska golvet spacklas med en tunn blandning av bindemedel och vatten för att täppa igen de små hålen på ytan. Därefter slipas golvet med en diamantskiva med korn 50. Sedan kan de sista hålen spacklas. Till sist poleras golvet med en diamantskiva med korn 100.
Material
- Flisor, här: Nero Ebano 6-9 mm Bianco Carrara 6-9 mm
- Vitt bindemedel
Specialverktyg
- Omrörare
- Hålkälsprofilspackel
- Rak slipmaskin
- Vinkelslip med justerbar hastighet
Tidsförbrukning
4-5 dagar
Pris
Cirka 1.200 kronor per m2.
Svårighetsgrad
Hålkälen kräver rätt handlag. Slipningen är hård och krävande. Regelverket för våtrum kan sätta käppar i hjulen - överväg plattor!