Betonggolv

Oavsett om du står inför att gjuta ett helt nytt golv eller reparera ett befintligt golv i din bostad, är ett betonggolv alltid en både bra och billig lösning. Här kan du läsa mycket mer om hur du kommer igång med att gjuta betonggolv. Det finns gott om bra tips och trix, bland annat hur du kan slipar golvet med en betongslip och hur du kan fylla igen sprickor i betonggolv.

  Bra att veta om betonggolv

  Betonggolv har med tiden blivit enormt populära i det moderna hemmet tack vare sin råa och urbana look.

  Ett betonggolv består, som namnet avslöjar, av enbart betong. Ett betonggolv är därför väldigt slitstarkt och kan hålla i otroligt många år.

  Innan du sätter igång att gjuta betonggolv

  Det är inte svårt att gjuta ett betonggolv själv, men det kan vara ett tidskrävande projekt. Många gamla hus har redan betonggolv, och det är faktiskt även lätt att själv både renovera och underhålla det.

  Du kan t ex själv slipa betonggolvet. Om du vill ha ett betonggolv med ett blankare och slätare utseende bör du satsa på ett polerat betonggolv, eller kanske ska du ge dig på att måla betonggolv.

  Vi har genom åren arbetat en del med betonggolv, och du kan därför hitta många goda råd och inspiration här.

  Hur slipar man betonggolv?

  Om du redan har ett bra betonggolv som behöver fräschas upp så är det en riktigt god idé att börja med att slipa golvet. Det kan du göra med en betongslip. En riktig betongslip är en ganska stor maskin som de flesta inte har stående där hemma. Du kan hyra en betongslip på de flesta byggmarknader eller hyrföretag. Du kan enkelt hantera en betongslip, om du är van vid gör-det-själv-jobb.

  Om du ska slipa ett helt golv är det bäst att använda en betongslip. Handlar det bara om några få ojämnheter som ska slipas ner kan du dock slipa betonggolv på ett enklare sätt. Du kan t ex slipa betonggolv med vinkelslip. En riktig betongslip kräver lite mer erfarenhet och därför kan det vara bra att börja med en vinkelslip med en slipkopp monterad på. Det gäller särskilt om det inte är hela golvet som måste slipas.

  I den här artikeln kan du läsa mycket mer om hur du kommer igång att slipa betonggolv: Betongslip: Så slipar du betong

  Behandling av betonggolv

  När ditt betonggolv har slipats kan dess utseende fortfarande vara lite grått och tråkigt. Du kan dessutom göra golvet ännu starkare om du efterbehandlar med t ex lack, så att du får ett polerat betonggolv.

  Lack är en riktigt bra lösning om du både vill ha det råa utseendet och ett nästan underhållsfritt betonggolv.

  Måla betonggolv

  Gillar du inte den vanliga betonglooken måste du inte måla golvet med blank epoxifärg. Du kan också måla betonggolvet med någon färg. Epoxifärg är vattenbaserat och kan blandas i flera olika färger, och du kan därför få ditt betonggolv precis som du vill ha det.

  Här hittar du mer information om hur du kan måla betonggolv: Måla betonggolv – vad ska jag måla betonggolvet med?

  Du kan också själv färga din betong med oxidfärger, som är färgpulver som innehåller järnoxid. Färgerna är inte giftiga och de kan lätt blandas i din massa till betonggolv.

  Läs mer om pulverfärger i betong här: Så gjuter du med färgad betong

  Hur mycket kostar betonggolv?

  Det behöver varken vara besvärligt eller dyrt att gjuta ett betonggolv. Ditt betonggolv pris beror naturligtvis på hur många kvadratmeter det handlar om och om du ska polera och efterbehandla med färg på betonggolv. Man får i varje fall räkna med ett pris på omkring 400-600 kronor per m2 för ett vanligt betonggolv.

  Ska du måla betonggolvet efteråt stiger priset naturligtvis, allt beroende på vad literpriset på epoxifärg ligger på.

  Du kan också använda färgpulver till betonggolv. Här får du räkna med ett pris på omkring 200 kronor för 1 kg pulverfärg.

  Om du kan nöja dig med att färga ytlagret på ditt betonggolv är detta ännu en billig lösning.

  Du kan därför ganska billigt fräscha upp enstaka rum i din bostad med ett betonggolv.

  Sprickor i betonggolv

  Kanske har du redan ett betonggolv i din bostad, som behöver lagas. Du kan lätt själv fixa sprickorna i ditt betonggolv. Sprickorna ska spacklas igen och därefter ska du slipa betonggolvet.

  Här kan du läsa mer om att fylla igen sprickor i betonggolv: Hur farligt är sprickor i betonggolvet?

  Var kan jag lägga betonggolv?

  En stor fördel med ett betonggolv är att det inte kräver en massa underhåll. Om du dessutom väljer att måla betonggolv med epoxifärg kommer ditt betonggolv att klara alla sorters slitage.

  Betonggolv passar särskilt bra i vissa rum i bostaden:

  • Betonggolv badrum
   Ett betonggolv i badrummet stå emot både vatten och fukt. Det är dessutom ett väldigt tåligt och halksäkert golv, vilket är riktigt bra i badrummet.

  • Betonggolv köket
   Du kan med stor fördel lägga betonggolv i köket. Det är alltid mycket aktivitet i köket, och därför är det viktigt att du använder en extra slitstark färg om du väljer att måla betonggolv i köket.

  • Betonggolv verkstad
   Speciellt i verkstan kan det vara en riktigt god idé med ett betonggolv. Om du väljer att måla betonggolv i verkstad kommer ditt betonggolv att kunna stå emot i stort sett alla slag och kemikalier.

  Golvvärme i betonggolv

  En mindre nackdel med betonggolv är att det kan vara ganska kallt att gå på. Det finns lyckligtvis bot för det, om du står inför att gjuta ett nytt betonggolv.

  Det kan vara ett stort projekt att installera golvvärme i betong. Kanske måste du bryta upp ditt gamla betonggolv först, eller kanske kan du fräsa ner rören till golvvärmen i ditt befintliga betonggolv.

  I den här artikeln kan du läsa en noggrann beskrivning till hur du installerar golvvärme i betong: Installation av golvvärme