Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så byter du ut den trasiga golvklinkern

Skriv ut Spara artikel

Med de rätta verktygen kan du ganska lätt byta ut en trasig golvklinker. Den ska bara försiktigt sågas ut och tas bort, varpå den nya limmas fast och fogas som vanligt.

Klinker - byt ut den trasiga klinkern

Intro

Även om det är trist när en flisa av golvklinkern slås av är det inget att gråta över. Som vi visar här, kan plattan nämligen bytas ut ganska lätt. Och har du dessutom ett par extra klinker liggande sedan golvet blev lagt, så slipper du leta ihjäl dig efter en likadan platta.

Redaktionen rekommenderar: Fakta om klinker

Här ska du vara uppmärksam

Det som kräver lite koncentration är att få bort den trasiga plattan utan att skada angränsande plattor, och såklart att passa till höjden på den nya klinkern så att den hamnar i samma nivå som resten. Ta därför god tid på dig när du ska få upp klinkern, och var noggrann när du kollar om den nya klinkern passar. Glöm inte att du ska få plats med kakelfix.

Vi har använt oss av en multisåg och en bilningshammare med en flatmejsel, men en vinkelslip samt en hammare och ett stämjärn kan också lätt klara uppgiften. I detta golv är det golvvärme, men den har vi stängt av, så att kakelfixet och fogen får tid till att härda långsamt.

Därför går det galet

  • Golvklinker är per definition väldigt robusta. De klarar t.ex. våldsamt slitage och starka rengöringsmedel. Tappar du emellertid tunga och spetsiga föremål på plattorna, kan du dock ha otur och lyckas slå hål på den annars starka och stenhårda ytan.
  • Knäckta klinker ser man också då och då, och vanligaste orsaken är att kakelfixet inte täcker hela klinkern. En del av plattan hänger då och ”svävar”, och belastas den med för mycket vikt så knäcks den helt enkelt.

Instruktion

Gör så här

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Ta bort fogen runt klinkern. Det gör vi här med en multisåg med en hårdmetall-segmentklinga på. Alternativt kan fogen sågas av med en tunn skiva på vinkelslipen.

2

Med en bilningshammare bankas klinkern upp. Detta kan även göras med hammare och mejsel. Se upp så att du inte förstör de angränsande plattorna.

3

För att få plats med nytt kakelfix rensas hålet noggrant. Det kan både göras för hand med en stämjärn och hammare eller med en bilningshammare.

4

Den nya klinkern provläggs i hålet. Den får inte sticka upp, och kom ihåg att lämna lite plats för kakelfixet. Lägg nu på kakelfix på underlaget.

5

Lägg fogmassa i fogarna med en murslev. Och fyll upp fogarna genom att föra din gummibräda diagonalt över fogen - först från den ena sidan och sedan från den andra.

6

Markera den nya plattan med ett kryss av tejp, så att ingen trampar på den av misstag innan fogmassan hunnit härda och plattan kan belastas.

Material

För byte av en klinker har vi använt dessa verktyg:

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Reparation: Så byter du ut den trasiga golvklinkern
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka