Även om det är trist när en flisa av golvklinkern slås av är det inget att gråta över. Som vi visar här, kan plattan nämligen bytas ut ganska lätt. Och har du dessutom ett par extra klinker liggande sedan golvet blev lagt, så slipper du leta ihjäl dig efter en likadan platta.

Här ska du vara uppmärksam

Det som kräver lite koncentration är att få bort den trasiga plattan utan att skada angränsande plattor, och såklart att passa till höjden på den nya klinkern så att den hamnar i samma nivå som resten. Ta därför god tid på dig när du ska få upp klinkern, och var noggrann när du kollar om den nya klinkern passar. Glöm inte att du ska få plats med kakelfix.

Vi har använt oss av en multisåg och en bilningshammare med en flatmejsel, men en vinkelslip samt en hammare och ett stämjärn kan också lätt klara uppgiften. I detta golv är det golvvärme, men den har vi stängt av, så att kakelfixet och fogen får tid till att härda långsamt.

Därför går det galet

Golvklinker är per definition väldigt robusta. De klarar t.ex. våldsamt slitage och starka rengöringsmedel. Tappar du emellertid tunga och spetsiga föremål på plattorna, kan du dock ha otur och lyckas slå hål på den annars starka och stenhårda ytan.

Knäckta klinker ser man också då och då, och vanligaste orsaken är att kakelfixet inte täcker hela klinkern. En del av plattan hänger då och ”svävar”, och belastas den med för mycket vikt så knäcks den helt enkelt.

GÖR SÅ HÄR
Klinker - byt ut den trasiga golvklinkern 1. Ta bort fogen runt klinkern. Det gör vi här med en multisåg med en hårdmetallsegmentklinga på. Alternativt kan fogen sågas av med en tunn skiva på vinkelslipen.
Klinker - byt ut den trasiga golvklinkern2. Med en bilningshammare bankas klinkern upp. Detta kan även göras med hammare och mejsel. Se upp så att du inte förstör de angränsande plattorna.
Klinker - byt ut den trasiga golvklinkern3. För att få plats med nytt kakelfix rensas hålet noggrant. Det kan både göras för hand med en stämjärn och hammare eller med en bilningshammare.
Klinker - byt ut den trasiga golvklinkern4. Den nya klinkern provläggs i hålet. Den får inte sticka upp, och kom ihåg att lämna lite plats för kakelfixet. Lägg nu på kakelfix på underlaget.
Klinker - byt ut den trasiga golvklinkern5. Lägg fogmassa i fogarna med en murslev. Och fyll upp fogarna genom att föra din gummibräda diagonalt över fogen – först från den ena sidan och sedan från den andra.
Klinker - byt ut den trasiga golvklinkern6. Markera den nya plattan med ett kryss av tejp, så att ingen trampar på den av misstag innan fogmassan hunnit härda och plattan kan belastas.