Så byter du ut den trasiga golvklinkern

Med de rätta verktygen kan du ganska lätt byta ut en trasig golvklinker. Den ska bara försiktigt sågas ut och tas bort, varpå den nya limmas fast och fogas som vanligt.

Intro

Även om det är trist när en flisa av golvklinkern slås av är det inget att gråta över. Som vi visar här, kan plattan nämligen bytas ut ganska lätt. Och har du dessutom ett par extra klinker liggande sedan golvet blev lagt, så slipper du leta ihjäl dig efter en likadan platta.

Redaktionen rekommenderar: Fakta om klinker

Här ska du vara uppmärksam

Det som kräver lite koncentration är att få bort den trasiga plattan utan att skada angränsande plattor, och såklart att passa till höjden på den nya klinkern så att den hamnar i samma nivå som resten. Ta därför god tid på dig när du ska få upp klinkern, och var noggrann när du kollar om den nya klinkern passar. Glöm inte att du ska få plats med kakelfix.

Vi har använt oss av en multisåg och en bilningshammare med en flatmejsel, men en vinkelslip samt en hammare och ett stämjärn kan också lätt klara uppgiften. I detta golv är det golvvärme, men den har vi stängt av, så att kakelfixet och fogen får tid till att härda långsamt.

Material

  • Multisåg m/segmentklinga
  • Bilningshammare
  • Murslev
  • Gummibråda
  • Fogsvamp

Instruktion

01
Gör så här 6 Steg

1

Ta bort fogen runt klinkern. Det gör vi här med en multisåg med en hårdmetall-segmentklinga på. Alternativt kan fogen sågas av med en tunn skiva på vinkelslipen.

2

Med en bilningshammare bankas klinkern upp. Detta kan även göras med hammare och mejsel. Se upp så att du inte förstör de angränsande plattorna.

3

För att få plats med nytt kakelfix rensas hålet noggrant. Det kan både göras för hand med en stämjärn och hammare eller med en bilningshammare.

4

Den nya klinkern provläggs i hålet. Den får inte sticka upp, och kom ihåg att lämna lite plats för kakelfixet. Lägg nu på kakelfix på underlaget.

5

Lägg fogmassa i fogarna med en murslev. Och fyll upp fogarna genom att föra din gummibräda diagonalt över fogen - först från den ena sidan och sedan från den andra.

6

Markera den nya plattan med ett kryss av tejp, så att ingen trampar på den av misstag innan fogmassan hunnit härda och plattan kan belastas.

Video

VERKTYG: Så här använder du multiverktyget

I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.

VERKTYG: Så här använder du en stor borrhammare

Borrhammaren är en stark rackare för en rad olika tunga renoveringsuppgifter. Försedd med rätt tillbehör kan du använda den till att t ex göra spår i väggen och ta bort klinker från badrumsgolvet. Lär känna maskinen bättre i den här videon.

TEKNIK: Fogning av kakel

Arbeta diagonalt över kaklet, så blir fogarna snygga

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Klinkergolv