Även om det är trist när en flisa av golvklinkern slås av är det inget att gråta över. Som vi visar här, kan plattan nämligen bytas ut ganska lätt. Och har du dessutom ett par extra klinker liggande sedan golvet blev lagt, så slipper du leta ihjäl dig efter en likadan platta.

Redaktionen rekommenderar: Fakta om klinker

Här ska du vara uppmärksam

Det som kräver lite koncentration är att få bort den trasiga plattan utan att skada angränsande plattor, och såklart att passa till höjden på den nya klinkern så att den hamnar i samma nivå som resten. Ta därför god tid på dig när du ska få upp klinkern, och var noggrann när du kollar om den nya klinkern passar. Glöm inte att du ska få plats med kakelfix.

Vi har använt oss av en multisåg och en bilningshammare med en flatmejsel, men en vinkelslip samt en hammare och ett stämjärn kan också lätt klara uppgiften. I detta golv är det golvvärme, men den har vi stängt av, så att kakelfixet och fogen får tid till att härda långsamt.

Därför går det galet

Golvklinker är per definition väldigt robusta. De klarar t.ex. våldsamt slitage och starka rengöringsmedel. Tappar du emellertid tunga och spetsiga föremål på plattorna, kan du dock ha otur och lyckas slå hål på den annars starka och stenhårda ytan.

Knäckta klinker ser man också då och då, och vanligaste orsaken är att kakelfixet inte täcker hela klinkern. En del av plattan hänger då och ”svävar”, och belastas den med för mycket vikt så knäcks den helt enkelt.