Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slitstarkt golv med epoxifärg

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Vill du ha ett målat golv? Ett som är extra starkt och stryktåligt? Måla det i så fall med epoxifärg. Då får du en extremt slitstark och lättstädad yta som håller sig snygg i många år.

Epoxigolv: Slitstarkt golv med epoxifärg

Förr användes epoxifärg mest till golv i verkstäder och fabriker eftersom färgen klarar mycket stora påfrestningar, har hög slitstyrka och ger en lättstädad yta. Men varför inte utnyttja dessa fördelar och måla golven i våra bostäder med epoxifärg? Fördelarna är att golven då håller sig snygga och fina i många år och eftersom det finns många kulörer att välja bland så kan du få ett golv i precis den färg du önskar.

LÄS OCKSÅ: Enkel terrazzo med få material

Vad är epoxifärg?

Epoxifärg består av två komponenter: en bas (en så kallad epoxiharts) som blandas med en härdare precis innan du ska måla. Den kemiska sammansättningen skapar ett styvt och extremt starkt material när komponenterna har härdat. Det enda som kan skada färgen är solens UV-strålar så därför bör den stryktåliga färgen endast användas inomhus.

Priset för epoxifärg varierar mycket beroende på var du handlar – från cirka 600 kr till 1 000 kr för en förpackning med härdare och bas som räcker till cirka 12 kvadratmeter. Undersök priserna innan du bestämmer dig.

Redaktionen rekommenderar: FAKTA: Är EPOXI skadligt?

Så här målar du med epoxi

1. Underlaget ska förberedas: Det är viktigt att underlaget är torrt, rent och fettfritt för att färgen ska fästa ordentligt. Blanka ytor slipas lätt, betong med diamantslip och trä med slippapper. Sugande ytor ska först strykas med primer avsedd för epoxifärg. Sprickor spacklas med epoxispackel som arbetar optimalt ihop med färgen.

2. Blanda mycket noga: Epoixifärgen består avtvå komponenter, bas och härdare, och de måste blandas i exakta proportioner för att färgen ska härda. Blanda mycket noga med omrörare i borrmaskinen och med låga varvtal. Blanda inte mer än vad som går åt.

3. Arbeta snabbt: När du har blandat komponenterna har du knappt två timmar på dig att måla innan härdningen börjar. Underlaget ska vara minst 15 grader för att härdningen ska fungera. Lägg på färgen med korthårig målarrulle och arbeta vått i vått. Räkna med att behöva lägga på två skikt. Vädra medan du målar!

Läs också: 5 goda skäl till att måla golvet

Epoxigolv i hemverkstan

HEMVERKSTAN är ett rum där golvet utsätts för stort slitage och som därför bör målas med epoxifärg. Den härdade ytan tål nästan alla kemikalier, färger och oljor och spill torkas lätt bort utan att lämna några spår.

Epoxigolv i köket

KÖKET är ett rum med mycket gångtrafik. Om du vill måla köksgolvet krävs det att du väljer en färg som tål stryk – och det gör epoxifärg, som kan användas på i stort sett alla underlag.

Epoxigolv i vardagsrummet

VARDAGSRUMMET kan också målas med den starka färgen. Gångtrafiken är inte så stor, men det bildas lätt gångar runt soffbordet och fram till matbordet. Även i badrum är epoxi ett utmärkt val, till exempel på putsade väggar. Målar du golvet kan du strö lite kvartssand i färgen för att minska risken för att du halkar.

Så här skyddar du dig under jobbet

Epoxifärg är vattenspädbar och innehåller inga farliga lösningsmedel. Den avger inte heller farliga ångor, men det är viktigt att du skyddar din hud mot stänk när du arbetar med blandad epoxifärg. Stänk på huden kan resultera i en allergisk reaktion.

Använd därför handskar godkända för epoximålning, skyddsglasögon eller plexiglasvisir och ta på dig en skyddsoverall. Skulle det stänka färg på huden ska du genast tvätta rent med två och vatten. Se även anvisningarna på färgburken.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka