5 misstag du inte får göra när du slipar plankgolv

Du kan enkelt spara ett par tusenlappar genom att slipa det gamla plankgolvet själv. Men om du inte undviker de här fem fallgroparna kan golvslipning snabbt bli ett dyrt nöje.

1. Du glömmer att stänga in dammet innan du börjar slipa

Golvslipning dammar enormt mycket och det räcker inte att stänga dörren. Dörrar sluter inte tillräckligt tätt för att förhindra att dammet letar sig vidare i huset och tränger in överallt, ända in i skåp och lådor.
Tejpa igen alla dörrar med kraftig plast, men tänk på att planera hur enklast kommer in och ut... använd till exempel ett fuktigt lakan, som fångar upp dammet effektivt.

2. Du glömmer att ta bort gamla spikar

En enda spik som sticker upp från golvet räcker för att slita sönder ett slippapper för 100 kronor. Se till att slå ned alla spikhuvuden och vrida ned alla skruvar 2–3 mm i golvet.

3. Du hyr golvslipmaskinerna innan du är redo att sätta i gång

Taxametern startar så snart du hämtar maskinerna, så se till att ha allting klart i förväg. Utöver att tejpa igen för dammet och sänka spikar, bör du rengöra fogarna grundligt, så att inget smuts slipas ned i träet.
Finns det gamla rester av spackel eller lim ska det skrapas bort, så att det inte fastnar i slippappret och förstör det.

4. Du använder fel slippapper för golvslipning

Det vanligaste misstaget när man slipar golv är att gå över till det finare slippappret för tidigt. Det blir otroligt tidsödande, kostar skjortan i slippapper och du riskerar att få hålla på i en halv evighet. Det grövsta pappret är det mest effektiva och med det ska du slipa golvet rent och slätt. Allt lack, alla skador, alla ojämnheter ska bort. Efter det handlar det bara om att få bort slipspåren genom att använda papper som lämnar mindre spår.

5. Du glömmer att lyfta valsen när maskinen står stilla

Om valsen snurrar bara för ett ögonblick medan maskinen står stilla, gräver den sig nedåt. Det blir vågor i golvet på nolltid och i värsta fall måste du slipa ned hela resten av golvet till samma nivå.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trägolv