Gjut golv utan betong

Ersätt betonggolvet med det nya lättviktsmaterialet Thermodyn, som väger en tredjedel, dammar mindre och kan läggas direkt på vattenfast plywood. Vi visar dig hur.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
3.200 kronor
Thermodyn är en blandning av vinylgranulat och pimpsten – och är enkelt att forma.

Thermodyn är en blandning av vinylgranulat och pimpsten – och är enkelt att forma.

Intro

Det har länge varit vanligt att gjuta betonggolv i badrum, tvättstugor och kök som underlag för exempelvis klinker – och med all rätt. Betong är nämligen både tåligt, billigt och hållbart. Men det är också tungt och dammigt, och så ska det helst torka i upp till 28 dagar.

Vi har därför gjutit ett 10 kvm stort badrumsgolv med Thermodyn. Detta nya material väger ca en tredjedel av ett klassiskt betonggolv, dammar väldigt lite och torkar på 12-24 timmar. Vikten gör materialet till ett självklart alternativ till betong om du t ex ska göra golv till ett badrum en trappa upp.

En annan stor fördel är att Thermodyn läggs direkt på vattenfast plywood, som är billigare och enklare att arbeta med än de traditionella underlagen.

LÄS OCKSÅ: Så gjuter du golv i badrummet

Därför är thermodyn ett utmärkt byggnadsmaterial

Thermodyn består av finfördelad svart pimpsten med färgat vinylgranulat. Det är lätt att arbeta med och har samma konsistens som fuktig sand. Granulatet kan formas med en putsbräda och kan läggas på bland annat betong och träkonstruktioner. Du kan lägga klinker direkt på granulatet eller flytspackla golvet, vilket vi gör här. En liter Thermodyn räcker till en yta på ca 1 kvadratmeter som är en 1 mm tjock.

Så här gjuter du med Thermodyn

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du gjuter ett golv med Thermodyn. Alla kan lägga golv med det smarta materialet, men det är avgörande att man avsätta rätt höjd och försluter ordentligt.

Vi visar hur du:

  • fördelar granulatet
  • försluter ytan med självutjämnande golvspackel

Instruktion

01
Fördela granulatet 4 Steg

Först ska du bestämma en sluthöjd för ditt golv. Här är det bra att använda en krysslaser. Därefter är det bara att blanda granulat och bindemedel noggrant och fördela det så jämnt som möjligt. Viktigast är att det inte finns små höjder eller andra ojämnheter som når över din bestämda sluthöjd.

1

Häll hela påsens innehåll i en stor murarhink. Påsen innehåller också en flaska bindemedel och en bruksanvisning. Blanda endast en påse åt gången, då det härdar snabbt. Tillsätt hela flaskans innehåll och blanda tills granulaten får en blank yta.

2

Bestäm dig för golvets sluthöjd. Använd eventuellt en krysslaser för att kontrollera höjden. Om det är lika långt från ett givet mått på din tumstock ned till granulatet, så vet du att sluthöjden är korrekt.

3

Lägg putsbrädan på granulatet, och ställ tumstocken ovanpå brädan. Kolla så att krysslasern pekar på samma höjd på tumstocken, när du flyttar runt putsbrädan. Genom att göra på det här sättet kan du vara säker på att golvet är jämnt och att lagret med golvspackel blir lika tjockt som putsbrädans tjocklek.

4

Låt granulatet härda i 12-24 timmar. När det är helt genomhärdat, förseglas ytan med självutjämnande golvspackel.

02
Försegla ytan 4 Steg

Thermodyn består av granulat och är därför ganska luftig till sin konsistens. För att försegla dessa luftbubblor väljer vi att lägga två lager självutjämnande golvspackel.

Det första lagret fördelas jämnt över granulatet. Blandningen ska ha en konsistens som tjock gröt, eftersom den ska lägga sig på granulatet och inte sippra ned i den. Nästa lager ska ha en betydligt tunnare konsistens, så att den lätt flyter ihop. Fördela med t ex en räfsa eller piggroller.

1

Första lagret golvspackel ska vara förhållandevis tjockt, eftersom granulatet suger som en svamp. Blir blandningen för tunn försvinner den bara ner i granulatet.

2

Häll ut golvspacklet och börja direkt fördela det med en bredspackel eller putsbräda.

3

Den tjocka blandningen spacklas ut, så att den försluter granulatets yta. Detta lager hindrar nästa lager flytspackel att bara rinna igenom granultatet.

4

Ytan får gärna vara lite grov efter det första lagret golvspackel. Viktigast är att ytan försluts. Med andra ord flyter golvet ut först när nästa lager påförs.

03
Sista lagret 4 Steg

Nu får golvet ännu ett lager självutjämnande golvspackel. Den här gången ska det vara blandat betydligt tunnare - gärna med en konsistens som vattnig gröt, så att det verkligen flyter ihop.

Det smarta med självutjämnande spackel är att den helt enkelt flyter ihop av sig själv. Det kan dock vara värt att fördela spacklet med en räfsa eller en piggroller, så att det kommer ända ut i golvets alla hörnor och vrår.

1

Se till att blanda hela mängden golvspackel på en gång. Spacklet börjar torka efter ca 20 minuter, så det är viktigt att hälla ut alltihop medan det fortfarande är rinnande.

2

Se till att de områden som inte ska täckas med golvspackel, avskärmas ordentligt. Spacklet är nämligen mycket lättflytande.

3

Hoppa i ett par gummistövlar och jämna snabbt ut golvspacklet. Vi använder en helt vanlig lövräfsa.

4

Med en piggroller kan du “rulla ihop” de områden som ännu inte helt har runnit ihop. De långa piggarna gör att golvspacklet inte vidhäftar, vilket det hade gjort med en vanlig målarroller. Piggroller går att köpa på de flesta större byggmarknader.

Material

  • 8 påsar Thermodyn a 35 liter
  • 8 påsar golvspackel a 20 kg

Specialverktyg

  • Krysslaser
  • piggroller
  • omrörare

Tidsförbrukning

2 dagar

Pris

3.200 kronor.

Svårighetsgrad

Alla kan lägga Thermodyn. Det är dock avgörande att mäta upp helt rätt höjd och att täcka ordentligt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Golv