Avjämna betonggolv

Ska det läggas plattor ovanpå betonggolvet, är det viktigt att golvet är helt plant. Vi visar dig hur du får det jämnt med självnivellerande golvspackel.

Avjämna betonggolv

AVJÄMNING: Golvspackelmassan kallas självnivellerande, men den behöver lite hjälp på traven, t.ex. av en bred tandspackel, för att flyta ut till ett plant lager.

Ska det läggas plattor ovanpå betonggolvet måste det vara helt plant. Annars kommer inte plattorna att hamna jämnt.

Golvet jämnas av genom att du bredspacklar med självnivellerande golvspackel. Är det större fördjupningar ska de fyllas upp först.

Här går vi igenom, steg för steg, hur du ska göra.

Så jämnar du ut större fördjupningar

1

Större fördjupningar och toppar måste jämnas ut innan man kan bredspackla. Tvätta först hela golvet med grundrengöring, hitta topparna med hjälp av ett vattenpass, och ”skugga” områdena.

2

Topparna slipas ned med en diamantslipkopp på vinkelslipen. Det dammar enormt, så använd ansiktsmask och skyddsglasögon, och stäng ordentligt mot intilliggande rum.

3

Golvet primas. Primern ger god vidhäftning och mättar sugande områden, så att fukten inte sugs ut ur spackelmassan. Primern blandas efter anvisningarna och stryks på med borste.

4

Fördjupningar i golvet markeras. Du kan använda vattenpasset för att lokalisera dem. Märk ut områdena tydligt med en spritpenna.

5

Fördjupningar fylls upp med en spackelmassa som kan läggas i tjocka lager (t.ex. snabbhärdande Lip 245). Var noggrann när du avjämnar, så att det inte bildas nya toppar.

Så spacklas hela golvet

1

Hela underlaget stryks med primer. Den ser till att nivelleringsmassan fäster i underlaget, och den förhindrar att sugande underlag suger ut fukten ur massan, så att den torkar för snabbt.

2

Spackelmassan blandas. Häll först vatten i en murarhink, och blanda sedan spackelmassan efter anvisningarna. Blanda med en visp på en kraftig borrmaskin, tills massan är slät.

3

Den färdigblandade spackelmassan hälls ut i lämpliga portioner. Om den inte går att hälla ut relativt enkelt så är den för tjock, och då måste du blanda i mer vatten.

4

Även om spackelmassan kallas självnivellerande, behöver den lite hjälp på traven med en bredspackel eller en tandspackel. Sedan ska massan härda i ett dygn.

5

Det kan nästan inte undvikas att det bildas små toppar och ojämnheter. Och ska det läggas golvklinker efteråt måste ytan vara helt plan. En slipkopp på vinkelslipen får bort ojämnheterna.

6

Ska klinker läggas ovanpå, måste golvet primas igen. Annars kommer fukten snabbt sugas ut ur kakelfixet, vilket gör att plattorna får dålig vidhäftning.

Markera höjden med skruvar

Ska ytskiktet bli helt plant är det en fördel att ha någonting att styra efter.

Om det inte är golvvärme under, kan man med fördel göra så här: Sätt skruvar i golvet, och skruva i dem tills deras huvuden sitter i den höjd som golven ska ha.

Då kan spackelmassan dras ut tills den precis täcker dessa mätpunkter.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betonggolv