Så här gör du epoxigolv på en helg

Ett spegelblankt epoxigolv är både snyggt och lätt att städa och hålla rent. Men det är inte lika lätt att göra. Det krävs bra förberedelser, supernoggrann rengöring och att du är beredd att jobba hårt. Du får inte dra benen efter dig, men slutresultatet är värt uppoffringen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
48 timmar
Pris
10.000 kronor

Intro

Tre gånger i den inledande texten på webbshoppens hemsida varnar man för att en epoxibeläggning inte är lämpligt som gör-det-själv-projekt.

I motsats till den vattenlösliga epoxifärgen, som relativt enkelt kan målas på både golv och väggar, är den beläggning som vi gör här en 100 procent ren epoxiprodukt. Den är trögflytande och seg och har en mycket kort beredningstid innan den har härdat helt och hållet.

Ja, det känns helt enkelt som att flytta en hög stendöd sand över golvet, och ja, du måste se till att underlaget har förberetts rätt, och så är det också den lilla detaljen att du bara har 30 minuter på dig innan massan blir stenhård - men det är också det värsta.

Vår gör-det-själv-expert kastade sig för första gången någonsin utan fruktan in i projektet, och resultatet blev verkligen bra. Men gör dig själv tjänsten att läsa igenom HELA artikeln noggrant innan du ens börjar fundera på om det här är något för dig.

I det här exemplet, där vi gjorde en epoxibeläggning på ett 30 m2 golv, använde vi 7,5 kg primer och 40 kg ytbeläggning, motsvarande en beläggning som är cirka 1,5 mm tjock.

Instruktion

01
Börja med primern 8 Steg

Första steget är att försluta golvytan med en primer. Golvet MÅSTE vara sugande, rått och snustorrt och får absolut inte ha fett- eller oljefläckar eller ha primats med förankringsgrund eller liknande. Innan du lägger ut primern har du slipat golvet, torkat upp slipdammet, dammsugit 4 gånger och till sist krupit runt på dina bara knän och avlägsnat varje dammkorn och känt efter överallt.

Vi lägger sedan ut ett så tunt lager primer som möjligt och väljer därför att rolla ut den med en färgroller.

1

Ta först på dig all säkerhetsutrustning och spikskor. Primern har samma korta livslängd som ytbeläggningen, så du måste vara klar!

2

Avrugga rollern med maskeringstejp - varje ludd från rollern som fastnar i primern blir en stenhård, sylvass och knivskarp upphöjning som du inte vill trampa på.

3

Blanda de två komponenterna. Vi har köpt dem på uppmätta dunkar så att de bara behöver blandas - ska du själv mäta upp blandningen måste du följa tillverkarens instruktioner.

4

Blanda ihop de två komponenterna med en omrörare på en skruvdragare. VÄNTA med att trycka på startknappen tills hela omröraren är nere i blandningen.

5

Fördela primern ut över golvet. Akta så att den inte rinner ifrån dig.

6

Rolla ut primern så att den täcker hela golvet. Även om det ser ut som att det inte finns tillräckligt ska du bara fläska på. Det räcker längre än vad du tror.

7

Använd en vanlig pensel för att komma åt i de vinklar och vrår där rollern inte når.

8

Ta ända ut längs väggarna. När du märker att primern blir seg att arbeta med måste du sluta. Håll också koll på klockan, så att du är säker på att hinna med hela golvet inom de rekommenderade 30 minuterna.

02
Avsluta med ytbeläggningen 8 Steg

Vår primer ska härda i 10-20 timmar. Den härdar ändå inte helt och den känns fortfarande lite klistrig om du rör vid den med gummihandskarna. Det är viktigt att du följer instruktionen till den specifika produkt som du använder.

Nu har turen kommit till själva epoxibeläggningen, som är lite tjockare än primern. Så det är dags att ta på säkerhetsutrustningen och spikskorna igen och ta fram piggrollern och tandspackeln. Du måste vara klar över att du bara har på dig omkring 30 minuter för att spackla ut ytlagret och rolla över det med en piggroller, och det är alltså vid en temperatur på 20 grader.

Är det varmare förkortas arbetstiden, och vid t ex 10 grader, vilket för övrigt är den rekommenderade minimi temperaturen, har du upp till 40 minuter på dig.

Om du ska lägga epoxi i ett litet badrum på 10 m2, kan du därför mycket väl göra det ensam. Men ska du som här lägga på 30 m2 och epoxin därför kommer i två hinkar, som ska blandas i två omgångar, krävs det två gör-det-självare.

Så snart första hinken har blandats måste massan nämligen hällas ut på golvet i klickar. Och medan den ene börjar med att fördela massan sätter den andre i gång att blanda hink nummer två.

1

Epoximassan ska röras om noga innan du häller i härdaren. Ska du använda så mycket epoxi att det måste blandas i flera hinkar i flera omgångar, måste alla hinkarna med epoximassa röras om samtidigt. Du har inte tid att göra det senare.

2

Blanda härdaren i epoximassan och rör ihop det ordentligt till en slät massa. I det här fallet levererades komponenterna färdiguppmätta, så vi kunde hälla i härdaren direkt från dunken. Du ska bara blanda en hink åt gången. Blandar du den och låter den stå blir den snabbt oanvändbar.

3

Fördela epoxin i några klickar runt om på golvet. Precis som med primern måste du vara uppmärksam på att epoxin helst vill rinna ut ur hinken mer än vad du kanske inser. Så lägg en minut på att lära känna konsistensen och akta så att klickarna inte blir för stora. Ska du blanda flera hinkar epoxi är det nu som din kompis sätter i gång med nästa hink, medan du börjar fördela massan över golvet.

4

Dra ut epoximassan på golvet med tandspackeln. Massan är tung att fösa runt och det blir bara ännu svårare när du använder en tandspackel. Du kan inte få panik, då ser det för jäkligt ut och man kan se spår efter tandspackeln överallt - det flyter ihop av sig självt; se bara till att arbeta vidare med att fördela epoximassan!

5

Använd en vanlig pensel för att komma ända ut i hörnen och runt om de svåra passagerna som t ex elementrör.

6

Epoxibeläggningen rollas noggrant över med en piggroller. Det minimerar risken för att det bildas luftbubblor i beläggningen och du jämnar också ut de sista eventuella ränderna.

7

Rolla över beläggningen så många gånger som du hinner inom bearbetningstiden. Börjar beläggningen att bli för seg måste du sluta och låta den härda.

8

Låt din nya beläggning härda i 24 timmar och känn försiktigt efter om den tål det, innan du går ut på den. Den måste dock härda i sju dagar innan du börjar släpa in tunga möbler.

Material

 • Primer (7,5 kg)
 • Epoxibeläggning (40 kg)
 • Spikskor
 • Omrörare till borrmaskin
 • Tandspackel (50 cm bred)
 • Piggroller (50 cm bred)
 • Pensel

Tidsåtgång

48 timmar med torktid.

Pris

Ca 10.000 kronor för 30 m².

Svårighetsgrad

Eftersom du måste arbeta snabbt och samtidigt behöver lära dig handlaget efterhand, är det inte något för gör-det-självare med en låg stresströskel.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Golv