Gjut ovanpå träbjälkar
Det gamla golvet har tagits bort och isolering lagts. Nu läggs plåtarna tvärs över golvbjälkarna med minst 1 vågdals överlapp på sidan och 5 cm i ändarna. Avsluta med en skruv i rummets alla hörn.
När värmerör har lagts ut och fästs med clips, gjuts kanterna hela vägen runt i betonggolvets slutliga höjd. Efteråt jämnas de till med ett långt vattenpass.
När kanterna har satt sig, gjuts golvet 1 meter åt gången på samma höjd som kanterna. Betongen fylls på in under värmslingorna och packas ordentligt i spåren på plåtarna.
Golvet riktas med en så kallad rätskiva (en lång, jämn aluminiumskena som kan nå tvärs över rummet) från kant till kant. Rätskivan dras i sicksack mot dig själv.
Gjut med armeringsnät
Det gamla golvet har tagits bort ner till plattan, och det har lagts radonspärr och isolering i form av markskivor. Därefter läggs armeringsnät ut på klossar så att de ligger mitt i betonglagret.
Värmerör läggs ut och fästs i armeringsnätet. Det är smart att använda en skruvdragare att fästa med - det går åt många bitar najtråd. Alternativt kan man använda buntband.
Längs väggarna gjuts betongkanter som jämnas till helt jämnt med ett vattenpass. Om kanterna härdar ska de primas med betongbinder innan resten av golvet gjuts.
Betongen, som ska ha en grötaktig konsistens, fördelas med en skyffel. Därefter är en stavvibrator till stor hjälp för att få betongen att flyta ut och få bort alla luftbubblor.
Betongen läggs ut 1 meter åt gången. Sedan dras den av i sicksackrörelser med en rätskiva eller en lång, rak bräda som når från kant till kant.
Smart metod: Flytspackel
Om du vil ha ett lyxbetonggolv, kan man avsluta med att lägga någon centimeter flytande cementspackel. Det är en självutjämnande spackelmassa som blir lika hård som betong.