Så här gjuter du golv

Oavsett om du ska gjuta ett betonggolv på husets nedersta våning eller om du ska gjuta på ett bjälklag, kan du göra det själv. Det finns mycket pengar att spara, men det kräver förberedelse och noggrannhet. Och så är det viktigt att ha säkerställt att golvkonstruktionen kan bära upp det gjutna golvet.

Ett betonggolv är hanterbart att göra själv och härligt att gå på om man lägger golvvärme

Ett betonggolv är hanterbart att göra själv och härligt att gå på om man lägger golvvärme

Gjut ovanpå träbjälkar

1

Det gamla golvet har tagits bort och isolering lagts. Nu läggs plåtarna tvärs över golvbjälkarna med minst 1 vågdals överlapp på sidan och 5 cm i ändarna. Avsluta med en skruv i rummets alla hörn.

2

När värmerör har lagts ut och fästs med clips, gjuts kanterna hela vägen runt i betonggolvets slutliga höjd. Efteråt jämnas de till med ett långt vattenpass.

3

När kanterna har satt sig, gjuts golvet 1 meter åt gången på samma höjd som kanterna. Betongen fylls på in under värmslingorna och packas ordentligt i spåren på plåtarna.

4

Golvet riktas med en så kallad rätskiva (en lång, jämn aluminiumskena som kan nå tvärs över rummet) från kant till kant. Rätskivan dras i sicksack mot dig själv.

5

Betongen glättas med en putsbräda i cirkelrörelser. Därefter gjuts nästa sektion med ca 1 meters bredd, och jämnas till och putsas jämn. Golvet täcks efterhand, så att det inte torkar för snabbt.

Gjut med armeringsnät

1

Det gamla golvet har tagits bort ner till plattan, och det har lagts radonspärr och isolering i form av markskivor. Därefter läggs armeringsnät ut på klossar så att de ligger mitt i betonglagret.

2

Värmerör läggs ut och fästs i armeringsnätet. Det är smart att använda en skruvdragare att fästa med - det går åt många bitar najtråd. Alternativt kan man använda buntband.

3

Längs väggarna gjuts betongkanter som jämnas till helt jämnt med ett vattenpass. Om kanterna härdar ska de primas med betongbinder innan resten av golvet gjuts.

4

Betongen, som ska ha en grötaktig konsistens, fördelas med en skyffel. Därefter är en stavvibrator till stor hjälp för att få betongen att flyta ut och få bort alla luftbubblor.

5

Betongen läggs ut 1 meter åt gången. Sedan dras den av i sicksackrörelser med en rätskiva eller en lång, rak bräda som når från kant till kant.

6

Innan nästa sektion på 1 meter gjuts, glättas betonglagret med en putsbräda - eller en glättbräda. Även om man kanske ska lägga klinker också, ska golvet vara jämnt och slätt.

Smart metod: Flytspackel

Om du vil ha ett lyxbetonggolv, kan man avsluta med att lägga någon centimeter flytande cementspackel. Det är en självutjämnande spackelmassa som blir lika hård som betong.

Flytspackel finns i flera olika färger och kan poleras till vad som ser ut som högglans. Och har man inte redan golvvärme, kan man lägga elvärme i cementlagret.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Betonggolv