Så här lagar du repor och sprickor i trägolvet

Den dagliga användningen måste få sätta sina spår i ett trägolv, men ibland kan en repa eller ett jack bli så störande att man vill få bort det. Lyckligtvis finns det reparationsmassa som på nolltid kan ta bort spåren och få golvet att bli så som det en gång var.

Så här lagar du repor och sprickor i trägolvet

Så här lagar du repor och sprickor i trägolvet

STÖRRE SKADOR

1. En större skada kan repareras med kemiskt trä. Men eftersom det är ljusgult, krävs det att golvet målas efteråt. Eller så kan man såga bort runt skadan och sätta i en bit liknande trä.

2. Börja med att rensa hålet med ett stämjärn. Det får inte finnas kvar några lösa stickor eller rester av murket trä. Dammsug därefter hålet noggrant, så att det är helt rent.

3. Kemiskt trä blandas med en härdare för att stelna. Tryck ut kemiskt trä och härdare ur tuberna i två lika långa strängar, och blanda med en plastspackel. Gör det på en skiva, som du sedan slänger.

4. Fyll hålet med kemiskt trä med hjälp av plastspackeln och tryck ner det i hålet. Du har inte så lång tid på dig. Efter max 10 minuter börjar massan härda och går inte längre att arbeta med.

5. När skadan har spacklats och massan härdat (10-15 minuter), kan den slipas som vanligt trä. Dammsug sedan. Finns det fortfarande ställen där det saknas spackel, spacklar man över igen bara.

TIPS: Kemiskt trä

Kemiskt trä är fantastiskt: Det är lätt att blanda ihop, härdar snabbt och går till slut att behandla på samma sätt som vanligt trä.

Det är dock viktigt att inte blanda mer än man kan använda inom 10 minuter, för när massan börjar bli grynig, är den färdig och måste kasseras.

Kemiskt trä är en kemisk produkt, så när man slipar eller sågar i det är det en riktigt bra idé att ha på sig andningsmask och skyddsglasögon. Rengöring med förtunning ska göras innan massan härdat.

LÄS OCKSÅ: Så använder du reparationsmassa till trä

DJUPA REPOR

1. Djupa repor kan fyllas med vax från t ex Wood Repair, som finns i många olika färger. Rensa repan och se till så att den är torr innan applicering.

2. Dra vaxstiftet i sicksack över repan, tills den fyllts med vax. En del sorters vax ska värmas upp under öppen låga, så att vaxet kan droppas i.

3. När vaxet har stelnat, skrapas överflödigt material av försiktigt, t ex med ett rakblad. Till sist torkar man upp med en hårt urvriden trasa.

YTLIGA REPOR

1. Till små repor kan man köpa reparationspennor, t ex från Edding, som finns i olika färger.

2. Rita med pennan fram och tillbaka över repan, tills skadan är helt täckt. Byt mellan olika färger, om brädorna inte har exakt samma nyans.

3. Gnid över reparationen och golvet runtomkring med en torr, mjuk trasa, och följ upp med en omgång olja eller lack, så att färgen klarar slitage och städning.

Smart metod: Jack stryks bort

En fördjupning i trägolvet kan i regel räddas, om träets fibrer inte helt har brutits av.

Lite vatten i fördjupningen gnids in ordentligt med en trasa.

Därefter läggs trasan på skadan och stryks med ett varmt strykjärn. Det får träet att resa sig igen, och skadan blir osynlig efter ett par behandlingar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trägolv