Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här lagar du repor och sprickor i trägolvet

Skriv ut Spara artikel

Den dagliga användningen måste få sätta sina spår i ett trägolv, men ibland kan en repa eller ett jack bli så störande att man vill få bort det. Lyckligtvis finns det reparationsmassa som på nolltid kan ta bort spåren och få golvet att bli så som det en gång var.

Man behöver inte leva med en repa eller ett jack i trägolvet. Det kan lätt lagas.

Man behöver inte leva med en repa eller ett jack i trägolvet. Det kan lätt lagas.

STÖRRE SKADOR

En större skada kan repareras med kemiskt trä. Men eftersom det är ljusgult, krävs det att golvet målas efteråt. Eller så kan man såga bort runt skadan och sätta i en bit liknande trä.

1. En större skada kan repareras med kemiskt trä. Men eftersom det är ljusgult, krävs det att golvet målas efteråt. Eller så kan man såga bort runt skadan och sätta i en bit liknande trä.

Börja med att rensa hålet med ett stämjärn. Det får inte finnas kvar några lösa stickor eller rester av murket trä. Dammsug därefter hålet noggrant, så att det är helt rent.

2. Börja med att rensa hålet med ett stämjärn. Det får inte finnas kvar några lösa stickor eller rester av murket trä. Dammsug därefter hålet noggrant, så att det är helt rent.

Kemiskt trä blandas med en härdare för att stelna. Tryck ut kemiskt trä och härdare ur tuberna i två lika långa strängar, och blanda med en plastspackel. Gör det på en skiva, som du sedan slänger.

3. Kemiskt trä blandas med en härdare för att stelna. Tryck ut kemiskt trä och härdare ur tuberna i två lika långa strängar, och blanda med en plastspackel. Gör det på en skiva, som du sedan slänger.

Fyll hålet med kemiskt trä med hjälp av plastspackeln och tryck ner det i hålet. Du har inte så lång tid på dig. Efter max 10 minuter börjar massan härda och går inte längre att arbeta med.

4. Fyll hålet med kemiskt trä med hjälp av plastspackeln och tryck ner det i hålet. Du har inte så lång tid på dig. Efter max 10 minuter börjar massan härda och går inte längre att arbeta med.

När skadan har spacklats och massan härdat (10-15 minuter), kan den slipas som vanligt trä. Dammsug sedan. Finns det fortfarande ställen där det saknas spackel, spacklar man över igen bara.

5. När skadan har spacklats och massan härdat (10-15 minuter), kan den slipas som vanligt trä. Dammsug sedan. Finns det fortfarande ställen där det saknas spackel, spacklar man över igen bara.

TIPS: Kemiskt trä

Kemiskt trä är fantastiskt: Det är lätt att blanda ihop, härdar snabbt och går till slut att behandla på samma sätt som vanligt trä.

Det är dock viktigt att inte blanda mer än man kan använda inom 10 minuter, för när massan börjar bli grynig, är den färdig och måste kasseras.

Kemiskt trä är en kemisk produkt, så när man slipar eller sågar i det är det en riktigt bra idé att ha på sig andningsmask och skyddsglasögon. Rengöring med förtunning ska göras innan massan härdat.

LÄS OCKSÅ: Så använder du reparationsmassa till trä

DJUPA REPOR

Djupa repor kan fyllas med vax från t ex Wood Repair, som finns i många olika färger. Rensa repan och se till så att den är torr innan applicering.

1. Djupa repor kan fyllas med vax från t ex Wood Repair, som finns i många olika färger. Rensa repan och se till så att den är torr innan applicering.

Dra vaxstiftet i sicksack över repan, tills den fyllts med vax. En del sorters vax ska värmas upp under öppen låga, så att vaxet kan droppas i.

2. Dra vaxstiftet i sicksack över repan, tills den fyllts med vax. En del sorters vax ska värmas upp under öppen låga, så att vaxet kan droppas i.

När vaxet har stelnat, skrapas överflödigt material av försiktigt, t ex med ett rakblad. Till sist torkar man upp med en hårt urvriden trasa.

3. När vaxet har stelnat, skrapas överflödigt material av försiktigt, t ex med ett rakblad. Till sist torkar man upp med en hårt urvriden trasa.

YTLIGA REPOR

Till små repor kan man köpa reparationspennor, t ex från Edding, som finns i olika färger.

1. Till små repor kan man köpa reparationspennor, t ex från Edding, som finns i olika färger.

Rita med pennan fram och tillbaka över repan, tills skadan är helt täckt. Byt mellan olika färger, om brädorna inte har exakt samma nyans.

2. Rita med pennan fram och tillbaka över repan, tills skadan är helt täckt. Byt mellan olika färger, om brädorna inte har exakt samma nyans.

Gnid över reparationen och golvet runtomkring med en torr, mjuk trasa, och följ upp med en omgång olja eller lack, så att färgen klarar slitage och städning.

3. Gnid över reparationen och golvet runtomkring med en torr, mjuk trasa, och följ upp med en omgång olja eller lack, så att färgen klarar slitage och städning.

Smart metod: Jack stryks bort

Jack stryks bort: Lite vatten i fördjupningen gnids in ordentligt med en trasa.

En fördjupning i trägolvet kan i regel räddas, om träets fibrer inte helt har brutits av.

Lite vatten i fördjupningen gnids in ordentligt med en trasa.

Därefter läggs trasan på skadan och stryks med ett varmt strykjärn. Det får träet att resa sig igen, och skadan blir osynlig efter ett par behandlingar.

Därefter läggs trasan på skadan och stryks med ett varmt strykjärn. Det får träet att resa sig igen, och skadan blir osynlig efter ett par behandlingar.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Reparation: Så här lagar du repor och sprickor i trägolvet
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka