Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bli kvitt det irriterande knarret

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När golvet knarrar så beror det på att något skaver. En bräda skaver eller nöter mot en spik eller mot en annan bräda – kanske mot en regel. Något är det i alla fall som skaver. Har du tur löser du problemet på ett par minuter. Har du otur måste golvet läggas om. Det är därför du inte klarar dig utan en bra plan.

Orsaken till att golvet knarrar är ofta att en eller flera golvreglar sjunkit eller spruckit. Det orsakar i sin tur att en eller flera spikar, som ska hålla brädorna på plats, arbetar sig uppåt. Eftersom sprickorna nästan alltid uppstår mitt på en regel, och man av naturliga skäl ofta går på mitten av golvet, så har man förklaringen till knarret.

Orsaken till att golvet knarrar är ofta att en eller flera golvreglar sjunkit eller spruckit. Det orsakar i sin tur att en eller flera spikar, som ska hålla brädorna på plats, arbetar sig uppåt. Eftersom sprickorna nästan alltid uppstår mitt på en regel, och man av naturliga skäl ofta går på mitten av golvet, så har man förklaringen till knarret.

Intro

Knirr-knirr-knarr. Knarr-knirr. Ja, det är säkert välkända ljud. Allt för välkända. Först låter det nästan trevligt. Lite spännande, och ljudet var kanske så svagt att du nästan inte hörde det. Men efter 20 gånger har ljudet börjat irritera dig.

Knirr-knarr. Knarr-knirr. Varje gång du sätter foten på ett visst ställe på golvet så kommer ljudet. Knirr-knarr. Knarr-knirr.

Och det hjälper inte att du försöker smyga som katten. Det knarrar ändå.

Kanske ska man bara acceptera ljudet

Du kan ju försöka få tyst på golvet. Det är inget i Boverkets regler som säger att golv får att knarra, så ett försök är det värt. Har du tur finner du lösningen på två minuter och eliminerar det ljud som länge har plågat dig och familjen. Och du är en hjälte.

Å andra sidan finns det risk att problemet är mera omfattande, och då måste du lägga om hela golvet för att bli av med ljudet.

Liksom det inte finns någon lag som säger att golv ska knarra, finns det ingen som förbjuder knarrande golv. Kanske ska du bara acceptera ljudet. Du har ju i alla försökt att bli av med knarrandet.

Det är något som skaver

Det är omöjligt att från början avgöra om du kan lösa problemet på två minuter, om du måste offra ett par dagar på jobbet eller om du måste be en yrkesman om hjälp.

Det finns många orsaker. En sak har de dock gemensamt: knarrandet beror på att något skaver mot något. Om golvet ligger på brädor eller reglar kan det vara trä som skaver mot spikar. Golvbrädorna ligger inte dikt an mot underlaget, och när du går på golvet pressas brädorna ner. Knarr! När du flyttar foten åker brädan upp igen. Knirr!

Ljudet kan också komma från en bräda som skaver mot ett rör. Eller en parkettstav som skaver mot en annan. Eller ett trappsteg som skaver mot pluggarna i vangen. Det behövs inte så mycket. I flytande golv på betongunderlag finns det inga spikar, och då är orsaken en annan.

Arbeta systematiskt

Börja med att undersöka hur golvet har byggts upp och hur gammalt det är. Då får du en idé om vad orsaken kan vara.

Ofta kan du behandla golvet från ovansidan, ibland måste hela golvet tas bort - bara för att ställa en diagnos. Men du måste veta i vilken ordning de olika åtgärderna bör sättas in. Och det förklarar vi här, så att du kan få slut på knarrandet.

Instruktion

Strategin beror på ditt golv

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Ta först reda på hur golvet har byggts upp. Då vet du vilken strategi du ska angripa knarrandet med.

1

Golv på reglar

Knarrandet från brädgolv på reglar beror ofta på att brädorna inte ligger tillräckligt fast. Innan du lägger om golvet bör du försöka slå ner spikarna lite grann.

2

Golv på bjälklag

Även när det gäller bjälklagsgolv handlar strategin om att fästa brädorna bättre. Skulle det inte räcka måste hela golvet läggas om.

3

Flytande golv

Om det flytande golvet knarrar, får vi hoppas att det beror på att brädorna skaver mot rör eller sockel. Om underlaget är ojämnt kan det uppstå knarrande mellan brädorna.

1. Strategin mot knarrandegolv på reglar

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Om det knarrande golvet ligger på reglar, kommer ljudet antagligen från trä som skaver mot spikar. Har du tur försvinner knarrandet om brädorna spikas eller skruvas fast lite bättre.

När det knarrar i brädor på reglar beror det oftast på att brädorna ligger lite löst, och att de glider upp och ner på spikarna. De ligger alltså inte dikt an mot reglarna utan står på styltor, som golvläggare säger. Lösningen är ofta så enkel som att slå ner spikarna lite till.

Om det inte får stopp på knarrandet ligger reglarna kanske inte som de ska. De kan ha vridit eller slagit sig. Någon regel har kanske krympt när den har torkat. Då kan du ev. få stopp på knarrandet genom att skruva fast brädorna på reglarna.

Men det kan också vara klossarna eller kilarna under reglarna som har gett med sig. Det kan du avslöja genom att undersöka om flera brädor ger med sig när du går på golvet. Och även ett lätt gungande golv kan - med lite tur - lagas rätt enkelt.

Skulle din strategi inte vara tillräcklig, måste du börja om - dvs. ta upp golvet och lägga det på nytt. Det gäller också om reglarna ligger med så stort avstånd att hela golvet gungar. Men kolla först att inte några brädor skaver mot rör.

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

2. Strategin mot knarrande golv på bjälklag

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Golv på ett bjälklag knarrar av ungefär samma orsaker som golv på reglar. Och de första åtgärderna som du provar med är desamma som om golvet hade legat på reglar. Du börjar med att fästa brädorna.

När det knarrar i det gamla brädgolvet så beror det nästan alltid på att brädorna skaver mot de spikar som skulle hålla fast dem. Men innan du tar fram hammaren för att knacka spikarna på plats, bör du undersöka att inga brädor skaver mot rör eller liknande.

Om det inte lyckas att fästa spikarna bättre, eller om det bara hjälper en kort tid, återstår det bara att bryta upp golvet och lägga om det. Kanske ska bjälkarna hyvlas till, kilas upp eller stabiliseras på annat sätt? En kraftig bräda eller regel på vardera sidan av varje bjälke är då en bra lösning.

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

3. Strategin mot flytande golv som knarrar

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Det är sällan flytande golv knarrar. Hör du något, är det i stället ett knackande - ett ljud som uppstår när golvbrädorna slår mot underlaget. Räkna med att lägga om golvet.

Det flytande golvet är en sammanhängande enhet som ligger löst ovanpå ett fast underlag. Det finns inga spikar eller skruvar i ett flytande golv och därför är det sällan man hör knarr från sådana golv.

Om du hör något så är det för det mesta ett knackande ljud, som uppstår när de ihoplimmade brädorna trycks ner mot underlaget. Men det kan höras ett svagt knarrande om två eller flera brädor (eller stavar) skaver mot varandra. Och det bör de inte göra eftersom de är limmade eller ihopsatta med klicksystem.

Strategin mot knarr skiljer sig en hel del från de övriga exemplen, för det är inte mycket du kan göra. Oftast tvingas man ta upp golvet och lägga om det. Har du tur kan du återanvända alla delar.

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka