Trägolv

Ett bra trägolv kan hålla nästan hur länge som helst, men med tiden blir de utsatta för lite av varje. Därför visar vi dig på dessa sidor hur du lägger ett trägolv själv, och hur du reparerar det när olyckan är framme.

  Lägg ett trägolv som håller

  Trägolv är snygga, hållbara och naturliga. Men det är viktigt att du lägger ditt trägolv ordentligt, om det ska hålla i många år. Det är inte svårt att lägga trägolv, inte ens om du är helt nybörjare som gör-det-självare. Men det är viktigt att du får underlaget gjort helt rätt. Gör du inte det kommer golvet nämligen aldrig att ligga stabilt. Det finns olika typer av undergolv till trägolv. Dem kan du läsa mer om här på sidan.

  LÄS OCKSÅ: Nytt trägolv helt från grunden

  Reparera ett trasigt trägolv

  Även om trä är ett starkt och hållbart material är det även känsligt mot repor, sprickor och slag. Lyckligtvis är trä ett levande material, och det är därför relativt enkelt att göra något åt skadorna. Stora hål och fuktskador i trägolv är svårare att få ordning på, men det går.

  LÄS OCKSÅ: Så reparerar du dina trägolv

  Fixa det knarrande trägolvet

  Det finns inget mer irriterande än ljudet av ett knarrande trägolv. Det är däremot ganska enkelt att göra något åt ett knarrande trägolv. Ljudet uppstår när träet gnids mot spik, och därför behöver brädorna fästas på nytt.

  LÄS OCKSÅ: Bli kvitt det irriterande knarret

  Se upp när du slipar trägolv

  Har du ett gammalt, slitet trägolv kan du i regel rädda det genom att slipa ner det. Till det ändamålet bör du hyra en golvslip, men den ska användas varsamt! Maskinen griper nämligen tag, och om du inte kör jämnt över golvet kan golvslipen göra djupa spår i trägolvet som är svåra att rätta till i efterhand.

  LÄS OCKSÅ: Slipning av golv - 5 misstag du inte får göra när du slipar plankgolvet

  Lägg ett exklusivt trägolv

  Ett fiskbensmönstrat trägolv är något som många drömmer om, men få ger sig på. Det är nämligen det svåraste golv man kan lägga. Det syns väldigt lätt om mönstret inte blir helt perfekt, och dessutom ska ett klassiskt fiskbensparkettgolv limmas mot undergolvet. Idag kan man köpa fiskbensparkett som klickgolv, och det gör det något enklare att lägga.

  LÄS OCKSÅ: Lägg parkettgolv själv

  SE VIDEO: Lägg ett massivt trägolv

  Golvvärme under trägolvet

  Det är skönt att ha golvvärme, och om du ska lägga ett nytt trägolv bör du överväga att installera golvvärme under.Det finns tydliga regler för hur mycket av arbetet med att lägga golvvärme som du själv får utföra.

  LÄS OCKSÅ: Golvvärme under trägolv – en effektiv lösning

  Sida 1 / 3