Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Gjuta golv: Så lätt kan du gjuta golv i ett badrum.

Innan du gjuter golv i badrummet

Innan du börjar gjuta ditt nya badrumsgolv måste du kontrollera golvets bärförmåga. Det ska trots allt bära ganska stor vikt. Renoverar eller utvidgar du ett befintligt badrum behöver du även anlita i en VVS:are och en elektriker som kan avlägsna de installationer som är i vägen för ditt arbete.

Gjut betonggolvet på stål

När du ska gjuta ditt badrumsgolv kan du hålla nere tjockleken genom att gjuta det ovanpå spårskivor. Det är tunna metallskivor som kan användas till golvvärme, men som även styrker ditt betonggolv, oavsett om du vill ha värmeslangar i eller inte. Det innebär att golvet inte blir extremt tungt, och även att du inte behöver få ett väldigt högt golv, så att du måste ta ett steg ned när du går ut från badrummet.

Även för badrum på övervåningen

I artikeln du kan ladda ned här gjuter vi ett badrumsgolv i en lägenhet. Det går alltså att gjuta golvet på övervåningen i en villa eller etagelägenhet (du måste bara vara säker på att det underliggande bjälklaget håller).

Oavsett var du gjuter golvet måste det naturligtvis ha fall mot avloppet.

LÄS OCKSÅ: När är det nödvändigt med våtrumsspackel?

Ett betonggolv i ett badrum måste vara tätt

Tätheten är avgörande när du gjuter golv i ett våtrum. Och det gäller inte bara på själva golvet, som ska ha tätskikt innan du lägger kakel eller annat på, utan även på de omslutande väggarna.

Exakt hur du bygger en lätt vägg som uppfyller alla krav visar vi dig också i den utförliga steg för steg-guiden.