Handverktyg

Såg, stämjärn, spackel, skruvmejsel och mycket mer. Vi ger dig en överblick över de vanligaste handverktygen, samt hur du använder och underhåller dem ...

Ha ordning på handverktyget

Tyvärr kräver inte alla verktyg ström. Handverktyg är verktyg som kräver handkraft, t.ex. en hammare eller en skruvmejsel. Många av handverktygen har fått moderna, elektriska motsvarigheter, men för en gör-det-självare är det kanske inte lika viktigt att ha en spikpistol som det är att ha en riktigt bra hammare.

En del handverktyg kan inte ersättas av elektriska alternativ, t.ex. en sickling; ett litet stycke verktyg som helt enkelt består av en hård stålplatta. Den kan skrapa bort färg eller lack lika snabbt som en slipmaskin. Alltså ett genialt litet handverktyg.

Finare arbeten med handverktyg

Handverktyg ger dig större möjlighet att få till snygga detaljer. Handverktyg som exempelvis ett stämjärn kan, om man övat, skapa mycket snyggare och arbetade detaljer än en elektrisk multimaskin. Finishen blir i de flesta fall mycket snyggare när man använder ett riktigt bra handverktyg.

Handverktyg av rätt kvalitet

En del handverktyg finns det ingen anledning att lägga en förmögenhet på. Ett bra set med skruvmejslar behöver inte kosta mycket. Men det finns även handverktyg där det kan löna sig att betala lite mer, speciellt när det är ett handverktyg som ska se till att ditt gör-det-självprojekt även ska bli snyggt att titta på. Det är därför en bra idé att lägga lite pengar på handverktyg som stämjärn, hyvel och knivar och lägga lite mindre på handverktyg som hammare, skruvmejsel, tänger osv.
Viktigast av allt är dock att du hittar ett handverktyg som passar just dina behov.

Guide till handverktyg

Här på sidan kan du hitta alla våra guider och vägledningar till vilket handverktyg du bör välja. Du kan även läsa mer om när det det kan löna sig att betala lite extra, och när det utan problem går att spara in vid köpet av handverktyg.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av regelsökare