Så här bryner du stämjärn
Spänn fast stämjärnet i slipmallen. Du ska dra fram stämjärnet så långt i mallen att hela den slipade delen vid eggen ligger an mot brynstenen.
Kontrollera vinkeln. Håll slipmallens rulle och eggen mot brynstenen och kolla från sidan att eggvinkeln hålls. Justera om det behövs. Är du osäker på vinkeln kan du göra en vinkelmall av kartong.
Blöt stenen med smörjmedel. Lägg den i en skål eller ask med låga kanter och häll på medlet. Fotogen (lampolja) är bäst, men vatten går bra. Har du använt fotogen en gång, kan du inte sedan använda vatten.
Börja med den grova brynstenen. Det kan ta en stund att slipa den långa, fasade delen på stämjärnet, framför allt om den är skev. Men den grova stenen tar bort mycket material. Pressa järnet lätt neråt.
Kolla resultatet fortlöpande. Torka av stämjärnet med en trasa och se efter om slipningen utförs som den ska. När hela delen är plan och nyslipad är du klar.
Byt vinkel. Nu ska slipvinkeln ändras från 15-20 grader till 25, och det gör du genom att dra järnet bakåt i slipmallen. Kolla gärna vinkeln med en vinkelmätare. Använd den grova stenen endast om eggen har jack.
Slipa den korta delen, alltså eggen, på den fina stenen. Arbetet ska utföras på precis samma sätt som tidigare. Den fina brynstenen ger eggen en perfekt form. Häll olja på polerstenen och polera eggen lätt.
Ta bort skägget på baksidan. Ta loss stämjärnet från mallen och vänd den platta sidan neråt mot polerstenen. Håll hela baksidan mot stenen och polera bort det skägg (råeggen) som bildas på baksidan.