Håll stämjärnet supervasst

Det är rena nöjet att arbeta med ett vasst stämjärn. Här visar experten hur du skärper ett stämjärn med hjälp av en brynsten och en finurlig slipmall.

Med tre brynstenar med olika finhet och en slipmall kan du hålla dina stämjärn vassa och effektiva. Det tar lite längre tid att göra det för hand, men om du inte använder dina järn mer än kanske en gång i månaden, så klarar du dig utan slipmaskin.

Eggvinkeln på ett stämjärn är ofta cirka 25 grader, och ett stämjärn ska slipas med två vinklar. En lång, flack vinkel på 15-20 grader från skaftet fram mot eggen och slutligen en kort bit vid eggen, där vinkeln alltså är 25 grader. Normalt räcker det att skärpa den korta biten vid eggen, och det gör man tills biten blir så kort, att man måste slipa även den långa biten. Det sparar tid i längden.

Tre brynstenar

Du bör helst ha tre brynstenar. En grövre karborundumsten och en fin (med kornstorlek 2000). Det går utmärkt med en sten som har en grov och en fin sida. Den tredje stenen är en polersten. Den används sist på framsidan av eggen och på baksidan, där du tar bort det skägg som samlas på baksidan under slipningen. En brynsten ska förstås vara plan. Om den slits och urholkas kan den jämnas till genom att slipas på en glasskiva med karborundumpulver.

Glöm inte att smörja

När du skärper stämjärnen ska brynstenen smörjas. Du kan använda vatten, men det är bättre med lite fotogen. Har du en gång använt fotogen på din brynsten, kan du sedan inte använda vatten på den. Din polersten smörjer du med vanlig olja, t.ex. smörjolja till bilen. Den minskar friktionen mellan polerstenen och stålet i stämjärnet.

Så här bryner du stämjärn

1

Spänn fast stämjärnet i slipmallen. Du ska dra fram stämjärnet så långt i mallen att hela den slipade delen vid eggen ligger an mot brynstenen.

2

Kontrollera vinkeln. Håll slipmallens rulle och eggen mot brynstenen och kolla från sidan att eggvinkeln hålls. Justera om det behövs. Är du osäker på vinkeln kan du göra en vinkelmall av kartong.

3

Blöt stenen med smörjmedel. Lägg den i en skål eller ask med låga kanter och häll på medlet. Fotogen (lampolja) är bäst, men vatten går bra. Har du använt fotogen en gång, kan du inte sedan använda vatten.

4

Börja med den grova brynstenen. Det kan ta en stund att slipa den långa, fasade delen på stämjärnet, framför allt om den är skev. Men den grova stenen tar bort mycket material. Pressa järnet lätt neråt.

5

Kolla resultatet fortlöpande. Torka av stämjärnet med en trasa och se efter om slipningen utförs som den ska. När hela delen är plan och nyslipad är du klar.

6

Byt vinkel. Nu ska slipvinkeln ändras från 15-20 grader till 25, och det gör du genom att dra järnet bakåt i slipmallen. Kolla gärna vinkeln med en vinkelmätare. Använd den grova stenen endast om eggen har jack.

7

Slipa den korta delen, alltså eggen, på den fina stenen. Arbetet ska utföras på precis samma sätt som tidigare. Den fina brynstenen ger eggen en perfekt form. Häll olja på polerstenen och polera eggen lätt.

8

Ta bort skägget på baksidan. Ta loss stämjärnet från mallen och vänd den platta sidan neråt mot polerstenen. Håll hela baksidan mot stenen och polera bort det skägg (råeggen) som bildas på baksidan.

9

Skydda ditt vassa stämjärn. Om du har varit noggrann är eggen nu mycket vass. Torka av metallen och stryk den sedan med lite olja. Förvara stämjärnet så att eggen skyddas. Lägg det aldrig bland andra verktyg.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Handverktyg