Snabbguide till stämjärn

Även om stämjärnet kan spåras flera hundra år bakåt i tiden, är det långtifrån en fornlämning. Det är ett verktyg som klarar en mängd olika situationer, oavsett om man bygger möbler och fina tavelramar eller gör grövre snickerier. Här går vi igenom stämjärnets olika storlekar och varianter, och så kan du se hur du använder stämjärnet för olika uppgifter.

Med ett vasst stämjärn kan man arbeta så exakt att en sammanfogning av två bitar trä blir 100 procent tät.

Med ett vasst stämjärn kan man arbeta så exakt att en sammanfogning av två bitar trä blir 100 procent tät.

3 VANLIGA UPPGIFTER MED STÄMJÄRN

SNICKERI- OCH MÖBELFOGAR MED STÄMJÄRN
Med stämjärnet kan man göra helt exakta och stadiga sammanfogningar i trä.

FINPUTSNING MED STÄMJÄRN
Stämjärnet kan jämna till pluggar i trägolv och trädäck jäms med golvet

GRÖVRE RENOVERINGSARBETE MED STÄMJÄRN
Ska t ex en bit solitt trä eller en hård fog tas bort, gör stämjärnet det också.

HANDTAG: 3 OLIKA SORTER

Plast
Det är ofta de billigaste stämjärnen - säljs ofta i set - som har handtag av plast. Det finns också vissa kvalitetsjärn med plastskaft. Plast tål de hårda slagen från en hammare.

Tvåkomponent
Handtag som består av två olika plast- eller gummimaterial kallas tvåkomponent. Huvuddelen av handtaget är slagfast och solitt, medan den andra är mjukare och ger bra grepp.

Trä
Handtag av trä var vanligast förr. Men eftersom de kostar mer att tillverka än plasthandtag, har det efterhand blivit något endast för finsmakare.

VARIANTER AV STÄMJÄRN

STÄMJÄRN MED FASETT
De absolut vanligaste stämjärnen är de med en flat baksida och en framsida med sneda kanter. De används till allt från hårdare huggarbete till arbete med att ta bort fina spån.

STÄMJÄRN UTAN FASETT
Stämjärn utan fasett – alltså utan sneda kanter på sidorna – är speciellt användbara vid huggarbeten och kan tåla mycket hårdare tag än de med fasett.

Stämjärn: Storlekar

  • Stämjärn med fasett finns i många olika storlekar - mellan 3 mm och 38 mm breda. De allra minsta på 3 mm är mest för hobbysnickeri. Den 25 mm breda varianten är mycket allsidig och kan användas till det mesta.
  • Stämjärn utan fasett finns från 6 mm till 32 mm. De på 28 mm och 32 mm är vanligast.

Så här arbetar man med stämjärn

Ett stämjärn ska vara skarpslipat för att kunna arbeta effektivt och exakt.

Stämjärnet är ett oumbärligt verktyg när man ska göra exakta snickerifogar. Stämjärnet används för att hugga med (göra hål) och att sticka med (hyvla av tunna spån). Här kan du läsa hur du använder stämjärnet för att göra tappfog, stämmer ut för gångjärn och fogar halvt-i-halvt.

TAPPFOG

1. Rita först upp tappen med en blyertspenna, och såga sedan ut den med en fintandad såg. Såga på utsidan om strecken, så att tappen inte blir för liten, och se till att inte såga in i tappen.

2. Rita upp tapphålet (här 5 x 5 cm) med blyerts, och rista in strecken med hörnet av stämjärnet. Det ser till så att järnet inte glider när tapphålet ska huggas ut.

3. “Stäm” först lodrätt med den platta sidan av stämjärnet - 1 mm innanför markeringen. Vänd sedan stämjärnet med den platta sidan nedåt och hugg snett ut mot kanterna. Fortsätt genom träet.

4. Gör en provfogning för att se om tappen passar. Är den för stor, lägg stämjärnet med den platta sidan nedåt och “stick” bort överflödigt trä. Kolla regelbundet; tappen ska sitta hårt.

5. När tappen passar perfekt i hålet, sätts trälim på och den knackas på plats. Är tappen genomgående, sticker man bort eventuellt överflödigt trä, när limmet har torkat.

STÄMMA UT FÖR GÅNGJÄRN

1. Använd gångjärnet för att rita upp exakt var det ska sitta. Stäm med stämjärnet så djupt som gångjärnet är tjockt. Hugg 1-2 mm innanför kanten tvärs över fibrerna.

2. Hugg snett över hela gångjärnets längd, genom att slå på stämjärnet med hammaren. Ta bort de små spåren genom att med händerna slå på stämjärnet.

3. Kolla så att gångjärnet passar exakt där du stämt ut, och ta bort lite mer trä om gångjärnet är för långt, brett eller tjockt. För finjustering behövs bara handkraft.

FOGA HALVT-I-HALVT

1. Såga två parallella snitt i en planka på ett avstånd som motsvarar tjockleken på den planka som den ska fogas ihop med.

2. Hugg bort biten mellan snitten med stämjärnet. Slå ett par mm från botten av hacket och stick sedan hålen rena i botten och sidor utan hammare.

3. Plankorna fogas ihop halvt-i-halvt. Det är viktigt att hacken sitter tajt, om fogen ska bli stadig.

FÖRVARING AV STÄMJÄRN: SKYDDA DE VASSA SKÄREN

Om stämjärnen ligger löst i verktygslådan, kommer de garanterat att få skador och snabbt bli slöa. Rekommendationen är att förvara dem ihoprullade i en knivväska eller i de skidor som kvalitetsjärn som regel levereras med. Alternativt kan man göra sitt eget skydd av skumplast och lite silvertejp.

Hemma i verkstan hängs stämjärnen bäst upp ett och ett och med skyddade skär - färdiga att använda.

TIPS: Undvik de billigaste stämjärnen

Billiga stämjärn är ofta sänksmidda och härdade i kallt vatten. Det betyder att det lättare lossnar bitar från järnet och att de måste slipas oftare än kvalitetsjärn. Billigare stämjärn kan dock vara en utmärkt lösning till grövre uppgifter och till de storlekar på stämjärn som man sällan använder.

Slipning av stämjärn: Så här säkras den rätta vinkeln

Ett stämjärn ska slipas regelbundet. Det görs på en så kallad karborundumsten med en grov och en fin sida. Först slipas grovt och därefter fint.

För att behålla rätt vinkel på eggen (den korta fasetten) - ofta 25 grader - kan man med fördel använda en slipjigg, som stämjärnet placeras mot. Slipa först eggen, vänd järnet, och avlägsna de sista ojämnheterna.

Finns det hack i skäret, krävs det en bänkslip eller en våtslip. Järnet får inte bli för varmt, så det måste kylas ner regelbundet med vatten.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Handverktyg