Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slägga: Detta behöver du veta

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

En slägga kan användas till en mängd arbeten och blir snabbt ovärderlig i verktygskådan. Se här vad du behöver veta om en slägga.

Slägga

En slägga används ofta till gräver arbete, där man har fördel av det tunga huvudet, till exempel i samband med en plattsättning, där en slägga med gummihuvud kan var ett bra verktyg för att få plattorna på plats.

Vad är en slägga?

Släggan är en stor, tung och i de flesta fall fyrkantig hammare. En slägghammare däremot är en blandning mellan en slägga och en hammare.

Hur används en slägga?

En slägga används ofta till jord- och betongarbete, stenhuggning, skogsarbete, gruvarbete och rivningsarbete. En slägga används till grovt arbete, där man har fördel av huvudets vikt, och därför kan överföra en massa kraft i varje hammarslag.

Köpa slägga

Ska du ge dig ut och köpa en slägga, är det flera saker du ska överväga. En slägga finns i många olika viktklasser, beroende på vad släggan ska användas till. Ska du slå ner en betongvägg ska du leta efter en tung slägga, som verkligen har effekt. Ska du däremot använda den till mindre krävande uppgifter, så går det bra att använda en mindre tung slägga, som inte kräver så mycket handkraft.

När du ska köpa en slägga är det en bra idé att besöka en bygghandel där du har möjlighet att hålla släggan i handen. På så sätt får du snabbt reda på om släggan är välbalanserad och om släggans skaft passar din hand.

Skaftet på en slägga

Skaftet på en slägga kan bestå av många olika material. Ofta kommer en slägga med träskaft vara tyngre än en slägga med glasfiberskaft. Träskaftet kräver också mer underhåll. En slägga med ett bra glasfiberskaft kan nästan inte gå sönder. En slägga med träskaft kan dock ha en bättre balans på grund av vikten i själva skaftet på släggan.

Varianter av slägga

Det är också möjligt att få en slägga där huvudet är stadigt och tungt, men tillverkat av gummi. Ofta kommer en slägga med ett gummihuvud ha olika hårdhet i varje ände av släggans huvud. En slägga med gummihuvud används oftast där man inte vill skada ytan, t.ex. lackerade ytor. En slägga med gummihuvud är också ovärderlig när man lägger plattor, eftersom man kan använda släggan för att skjuta plattorna de sista millimetrarna på plats.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka