Regelsökare: Test av regelsökare

Regelsökare: Vi byggde en vägg och förde regelsökarna i sidled för att se vad de kunde hitta.

Innan du borrar hål i väggen för att hänga upp högtalare, tavlor eller bokhyllor måste du vara säker på att du inte borrar in i ett vattenrör eller en elkabel. Det är orsaken till att du ska använda en regelsökare eller väggscanner.

Den kan nämligen tala om för dig vad som finns i väggen. Den kan nämligen hitta rör av både koppar och järn och den finner även elkablar och armeringsjärn – alltså sådant du inte vill träffa med din borr. Men den kan också tala om för dig var träreglarna i gipsväggen finns.

Det är praktiskt om du vill sätta upp köksskåp eller bokhyllor som kräver rejäl infästning. Flera regelsökare svårt att hitta strömförande kablar – trots att tillverkarna påstår att instrumenten klarar av det. Vi upptäckte att man egentligen inte klarar sig med en regelsökare för någon är bäst på att hitta elkablar, en annan är bäst på att hitta träreglar.

De testade regelsökarna kan klassas som hobbymodeller jämfört med många mycket dyra proffsmodeller.

Så här har vi testat regelsökare

Regelsökarnas förmåga att hitta vattenrör och elektriska kablar testades på en lätt mellanvägg, som vi byggde upp av träreglar och gipsskivor.

Vi byggde en testvägg bestående av en regelstomme av trä som kläddes med dubbla gipsskivor. Precis bakom gipsskivorna fäste vi ett 10 mm kopparrör, ett järnrör, en träregel och en strömförande 230 V kabel. Samtliga delars placering markerades på framsidan av väggen med blyertspenna för att vi skulle kunna se var de fanns. Det var nämligen viktigt för att kunna kolla hur bra sökarna var på att markera var de olika objekten fanns.

Efter att ha läst samtliga bruksanvisningar beslöt vi att föra varje sökare fem gånger fram och tillbaka i sidled över varje objekt. De två första gångerna för att kalibrera sökaren och de tre sista för att undersöka hur exakt apparaten markerade mitten på objektet och hur mycket resultatet avvek från gång till gång.

Vi kollade slutligen hur lätt det var att använda de olika sökarna och att läsa av dem. De medföljande bruksanvisningarna granskades också rätt kritiskt.

Dessa regelsökare testades

  • BOSCH PMD 7
  • BOSCH PMD 10
  • STANLEY FATMAX S300
  • SKIL DT0551 AA
  • BILTEMA STENDERSØKER
  • LASERLINER MULTIFINDER PLUS
  • ZIRCON I 65
  • ZIRCON I 700

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur de åtta regelsökare klarade vårt test.