Skiftnyckel – välj rätt skiftnyckel
  1. GREPPET.

En modell med en bra beläggning som täcker så mycket som möjligt av skaftet är att föredra. Då får du bättre du bättre grepp när du behöver ta i ordentligt.

2. TYDLIG SKALA. Satsa på en nyckel med en ingraverad millimeterskala som är tydlig och lätt att läsa av.

3. STÄLLSKRUVEN ska ha tillräckligt med plats för ett finger, och ska glida obehindrat.

4. SPÅRET, som käftarna rör sig på bör inte sticka ut för mycket när käftarna öppnas och stängs.

5. SPETSIGA KÄFTAR är att föredra då de lättare får bra grepp kring mindre skruv och muttrar.

3 TYPISKA JOBB FÖR SKIFTNYCKELN
Skiftnyckel - välj rätt skiftnyckel ÅTDRAGNING/ EFTERSPÄNNING Muttrar och fransk skruv är det absolut vanligaste jobbet för skiftnyckeln.
 Skiftnyckel - välj rätt skiftnyckelCYKELREPARATIONER Det finns många specialverktyg till cyklar, men du kommer långt med en skiftnyckel.
 Skiftnyckel - välj rätt skiftnyckelVVS-ARBETE Ska blandaren bytas ut är en skiftnyckel – ibland två – ett givet verktygsval.
3 VARIANTER AV SKIFTNYCKELN
 Skiftnyckel - välj rätt skiftnyckel MED SMALA KÄFTAR Skiftnyckeln finns i en version med extra smala käftar. Den är genial när du arbetar med saker där det är särskilt svårt att komma åt.
 Skiftnyckel - välj rätt skiftnyckelMED VÄNDBARA KÄFTAR På vissa skiftnycklar kan den lösa käften skruvas av och vändas. Det ger möjlighet att använda nyckeln som rörtång vid bland annat vvs-arbete.
 Skiftnyckel - välj rätt skiftnyckelPARALLELLTÅNGI den mer exotiska – och dyra – änden av spektrat finns parallelltången. Med många olika inställningsmöjligheter kan den ersätta en hel sats med fasta nycklar.

3 PRISNIVÅER PÅ SKIFTNYCKELN

DEN DYRA: BAHCO 90 Serie Ergo 9071 Superstark klassiker med perfekt justering och bra grepp om bult och muttrar.

Skiftnyckel – välj rätt skiftnyckel

? Grepp: Termoplast ? Spännvidd: 27 mm ? Käftvinkel: 15 grader ? Vikt: 272 gram ? Pris: 250-300 kronor

MELLANKLASSEN: IRWIN VISE-GRIP 1050 5488 Mjukt och glidsäkert grepp och bra ställskruv med väldigt begränsat spel.

Skiftnyckel – välj rätt skiftnyckel

? Grepp: Plast ? Spännvidd: 28 mm ? Käftvinkel: 22,5 grader ? Vikt: 294 gram ? Pris: Runt 200 kronor

DEN BILLIGA: STANLEY MAXSTEEL 90-948 Robusta och stora käftar som kan gripa över det mesta. Lite väl mycket glapp i spåret.

Skiftnyckel – välj rätt skiftnyckel

? Grepp: Plast ? Spännvidd: 33 mm ? Käftvinkel: 22,5 grader ? Vikt: 315 gram ? Pris: Drygt 100 kronor

VIKTIGA DETALJER PÅ SKIFTNYCKELN
 Skiftnyckel - välj rätt skiftnyckel Ställskruven ska glida obehindrat på samma gång som den ligger tight i spåren, så den håller inställningen. Glappar den redan när den är ny är den ingenting att ha.
 Skiftnyckel - välj rätt skiftnyckelBra greppvänligt handtag. De billigaste modellerna är försedda med hård plast på handtaget, om det finns någon beläggning alls. Det är onödigt att spara in på då det är viktigt att du kan få bra grepp när du tar i.
 Skiftnyckel - välj rätt skiftnyckelStor spännvidd.Ju större spännvidd, desto fler möjligheter. De sista millimetrarna kan vara viktiga när större muttrar och bultar ska dras åt.
Skiftnyckel - välj rätt skiftnyckelEtt käftspår som sticker ut för långt när nyckeln är öppen kan skapa problem. Dels tar det för mycket plats, dels gör det käften svagare när du behöver använda mycket kraft.