Nästan alla material som är en smula hårdare än pajdeg kan formas, fixas till och poleras med en fil. Men för att göra det i ett förnuftigt tempo och med önskat resultat gäller det att välja den eller de filar som passar för jobbet. För det är skillnad mellan dem.

Man kan lätt se att några filar är grövre och några är riktigt fina. Man ser också att en del är helt platta medan andra har halvrund eller rund form. Men för att få störst nytta av en fil är det bra att kunna se skillnad mellan olika tandmönster. Det hjälper vi dig med.

Tre filar klarar det mesta

Även om det finns ett otal olika slags filar så klarar du dig med två eller tre olika grova varianter av en vanlig verkstadsfil. Du behöver en helt plan fil och en med välvd yta, och det bästa är att köpa en sats med filar med olika grovlekar och med en plan och en välvd sida.

Om du ska fila mycket eller bearbeta olika underlag som trä, plast och aluminium så lönar det sig att kika efter specialfilar. Det finns t.ex. filar som är perfekta för finpolering av en skärmkant på bilen, för att skärpa eggen på gräsklipparkniven och för många andra jobb.