3 plugg för säker infästning

När vitrinskåpet ska upp på gipsväggen, trädäcket spännas fast i husets sockel eller garageporten monteras i betongväggens öppning, då är det extra bra att känna till de här tre specialfästena. Hur mycket vart och ett kan bära, beror främst på väggen som de fästs i – den ger sig nämligen innan fästet gör det.

Oavsett om din vägg är gjord av tunna gipsskivor, är murad med tegel eller gjuten i betong, så finns det ett specialiserat fäste som ser till att väggens styrka utnyttjas optimalt. För det är i hög grad väggen som fästet monteras i som bestämmer hur tunga saker du kan sätta upp.
Skivexpandern tränger nämligen genom gipsskivan innan den släpper sitt fäste. Och tegelstenen knäcks innan ankarmassan eller -stången. Betongexpandern är så ofattbart stark att det är svårt att säga om vägg eller bult ger sig först. Du kommer dock knappast så långt.

Så starka är de

I artikeln kan du läsa hur starka vart och ett av de tre fästena är. Bärförmågan anges per fäste. Använder du två fästen, fördubblas bärförmågan. Vi utgår från fästen från Fischer. Motsvarande produkter från andra tillverkare har ofta liknande bärförmåga.

1. Skivexpander

Ska du hänga upp tunga saker på en vägg med skivor – t ex gips eller fibercement – så ska du använda skivexpandern.

Skruven går igenom skivan/skivorna och bildar en stjärna på baksidan när skruven spänns. Är skruven för svår att spänna för hand, finns det en tång som drar åt skruven och får stjärnan att bre ut sig.

En vägg av t ex gipsskivor är mycket klenare än en expander av metall. Därför är det också väggen som avgör hur mycket varje skivexpander kan bära.

Fischer HM

Bärförmåga: Det är inte så mycket expandern som materialet och tjockleken på skivan som bestämmer styrkan.

  • I ett lager gips (12,5 mm): 20/20 kg*
  • I två lager gips (2 x 12,5 mm): 30/30 kg*
  • I fibercement (8 mm): 25/25 kg*

Andra namn: Mollyplugg, hålrumsplugg, gipsexpander, metallexpander.

Säljs för: 349 kronor för 50 st (HM 5x52 S)

Halsens längd varierar. Det är viktigt att välja en som passar till skivtjockleken.

När skruven spänns bildar expandern en stjärna som trycker mot baksidan på skivan.

2. Ankarmassa

Till krävande montering i tegel, lättbetong, socklar och liknande är ankarmassan ofta det givna valet – t ex för montering av bärlinan till ett trädäck eller en carport. Ankarmassan limmas fast i hålet utan att expandera. Trycket mot hålets sidor och risken för att väggen spricker är därför minimal.

Ofta är det en gängstång som limmas i hålet, men det har också utvecklats speciella ankare för olika ändamål. Det är viktigt att hålet är helt rent från damm innan limmet trycks i – annars kan det inte fästa ordentligt.

Fischer FIS Green

Bärförmåga: Gäller för montering med en gängstång med en diameter på 10 mm.

  • I tegel, 8 cm djup: 129/114 kg*
  • I tegel, 20 cm djup: 314/243 kg*
  • I lättbetong, 13 cm djup: 107/54 kg*

Andra namn: Kemankare, limankare, injekteringsankare.

Säljs för: 400 kronor för 300 ml (utan gängstång)

Limmet håller effektivt tag i gängorna.

Muttern får spännas först när limmet har torkat.

3. Betongexpander

Betong är väldigt hårt och den upphängning som du kan göra i en betongvägg är ofattbart stark – i varje fall om du använder en betongexpander. Även små sådana kan bära flera hundra kilo per bult.

Expandern är designad så att den passar exakt i hålet som den ska monteras i. Därför ska expandern också slås i med en hammare. När muttern spänns blir trycket mot hålets väggar enormt. Därför får betongexpandern bara monteras i tjock, massiv betong, eftersom betongplattor och tegel spricker.

Fischer FBN II

Bärförmåga: Gäller för montering i betong. Bulten får inte monteras för nära en kant.

  • 8 mm bult, 4 cm djup: 760/590 kg*
  • 10 mm bult, 5 cm djup: 1.160/830 kg*
  • 12 mm bult, 6,5 cm djup: 1.790/1.230 kg*

Andra namn: Expansionsankare, ankarbult, expanderbult, pinnskruvexpander, stålexpander, bultankare.

Säljs för: 29 kronor per st (FBN II 8/30, 8 x 91 mm)

När muttern spänns, dras flänsen ut över den kägelformade änden på bulten. Flänsen trycker mot hålets väggar, så att bulten inte går att dra ut.

Ringen bidrar til att centrera bulten i hålet.

* Draglast/tvärlast. Draglast är direkt drag ut ur hålet. Tvärlast är den lodräta påverkan från något som hängts upp på en vägg.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Handverktyg