Tångens funktioner
Klicka på siffrorna på bilden här nedan och läs mer.
Standard: Fyra tänger som greppar
RÖRTÅNG
Används vid bl a VVS-arbete. Gapet justeras och låses fast med en skruv, och tången kan användas till både rör och muttrar. Det långa skaftet och de kraftiga tänderna i gapet gör att man kan överföra mycket kraft med förhållandevis liten ansträngning.
VATTENPUMPSTÅNG
Papegojtången, som den också kallas, är oöverträffad när man ska lossa en mutter eller hålla fast ett rör eller liknande. Gapet kan justeras stegvis, och när det är gjort har man ett väldigt stadigt grepp. Det ger möjlighet att ta i ordentligt utan att få svett på pannan.
SPETS-/PLATTÅNG
De två tängerna liknar varandra med sina platta käftar, bortsett från spetsen. Vissa varianter kan klippa av ståltråd, andra kan bara hålla fast. Användas bl a till elarbete och annat småpill. Finns i många varianter. För elarbete är det viktigt att handtagen är isolerade.
Standard: Fyra tänger med bett
HOVTÅNG
Eller kniptång. Säkert den som de flesta tänker på när man säger “tång”. En bra hovtång kan bita av härdad pianotråd och dra ut motspänstiga spik ur gamla brädor. Enda nackdelen är nog att man kan klämma sig på handtaget, även om man är professionell hantverkare.
SIDAVBITARE
I dagligt tal en avbitartång. Det är en av de mest använda tängerna, och den finns i många varianter. Vissa har specialhärdade käftar och utväxling, så att de kan klippa av härdad ståltråd, andra passar till vanlig ståltråd och mjuk plast. Man bör ha ett par olika i verktygslådan.
NAJTÅNG
Ser ut som en lång, smal kniptång, men den är inte lika vass. I gengäld passar den tack vare sin smala profil riktigt bra för att vira ståltråd eller najtråd med. Det använder man t ex när värmerör ska fästas vid armeringsnät.