Tänger till verktygslådan

Der finns många olika sorter i den verktygskategori som alla benämns som tänger. Och det är en bra idé att ha ett brett urval i verktygslådan.

En av de stora kategorierna tänger är de som används för att hålla fast något, t ex ett vattenrör.

En av de stora kategorierna tänger är de som används för att hålla fast något, t ex ett vattenrör.

Der finns många olika sorter i den verktygskategori som alla benämns som tänger. Det finns tänger som kan hålla, bita, klippa, bocka, avisolera och mycket mer. Och det är en bra idé att ha ett brett urval i verktygslådan. Då har man täckt in för att kunna lösa de flesta uppgifter.

Tångens funktioner

Klicka på siffrorna på bilden här nedan och läs mer.

  1. FAST ÖVRE KÄFT med härdade tänder, som vänds inåt. Det ger rörtången ett bättre grepp.
  2. RÖRLIG NEDRE KÄFT som dels som dels klämmer åt runt materialet, dels kan flyttas fram och tillbaka och fästas med en justeringsskruv.
  3. JUSTERINGSSKRUVEN håller fast den nedre käften när den spänns. En speciell snabbfunktion gör att justeringsskruven kan flyttas över gängorna innan finjustering och fastspänning.
  4. HANDTAG - här med två olika - här med två olika material som ger bättre tag om tången. Det smala, lätt böjda handtaget gör det lätt att komma åt och kräver inte jättestora händer.

Standard: Fyra tänger som greppar

RÖRTÅNG

Används vid bl a VVS-arbete. Gapet justeras och låses fast med en skruv, och tången kan användas till både rör och muttrar. Det långa skaftet och de kraftiga tänderna i gapet gör att man kan överföra mycket kraft med förhållandevis liten ansträngning.

VATTENPUMPSTÅNG

Papegojtången, som den också kallas, är oöverträffad när man ska lossa en mutter eller hålla fast ett rör eller liknande. Gapet kan justeras stegvis, och när det är gjort har man ett väldigt stadigt grepp. Det ger möjlighet att ta i ordentligt utan att få svett på pannan.

SPETS-/PLATTÅNG

De två tängerna liknar varandra med sina platta käftar, bortsett från spetsen. Vissa varianter kan klippa av ståltråd, andra kan bara hålla fast. Användas bl a till elarbete och annat småpill. Finns i många varianter. För elarbete är det viktigt att handtagen är isolerade.

GREPPTÅNG

Används särskilt vid svetsning och annat metallarbete, men kan också hålla fast en träskiva vid arbetsbänken. Håller fast både plana och runda material. Gapet justeras med en justeringsskruv som låses fast. Kan användas i stället för en skruvtving när man inte ska gapa över för mycket.

Standard: Fyra tänger med bett

HOVTÅNG

Eller kniptång. Säkert den som de flesta tänker på när man säger “tång”. En bra hovtång kan bita av härdad pianotråd och dra ut motspänstiga spik ur gamla brädor. Enda nackdelen är nog att man kan klämma sig på handtaget, även om man är professionell hantverkare.

SIDAVBITARE

I dagligt tal en avbitartång. Det är en av de mest använda tängerna, och den finns i många varianter. Vissa har specialhärdade käftar och utväxling, så att de kan klippa av härdad ståltråd, andra passar till vanlig ståltråd och mjuk plast. Man bör ha ett par olika i verktygslådan.

NAJTÅNG

Ser ut som en lång, smal kniptång, men den är inte lika vass. I gengäld passar den tack vare sin smala profil riktigt bra för att vira ståltråd eller najtråd med. Det använder man t ex när värmerör ska fästas vid armeringsnät.

AVISOLERINGSTÅNG

Eller kabelskalare. Används för att skala bort isoleringen från kablar, utan att klippa eller skära av koppartrådarna. Den här modellen klarar kablar med olika dimension och kan dessutom klämma fast t ex kabelskor vid kabeländan.

Nära inpå: Detaljerna

STARKA TÄNDER

Härdade, vassa tänder ger ett bra grepp och bryts inte av.

FAST GREPP

Välj ett mjukt, ergonomiskt handtag, så att handen inte helt plötsligt glider.

ISOLERING MOT STÖTAR

Använd aldrig en tång till el som inte är isolerad och gjord för det.

UTVÄXLING

Behövs det extra krafter, så lönar det sig att välja en tång med utväxling.

SNABBINSTÄLLNING

Underlättar arbetet och byte mellan olika dimensioner.

Specialtänger

POPNITTÅNG

När två material ska fästas ihop från ena sidan, är pop-nitar och tång bra att ha.

BÖJD SPETSTÅNG

Används där det är svårt att komma åt med en rak tång, t ex vid ett eluttag.

LITEN GREPPTÅNG

Inte så stort gap, men ett mycket starkt grepp som håller även när man släpper.

LÅSRINGSTÅNG

Man använder olika tänger, beroende på om ringen är utvändig eller invändig.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Handverktyg