Penslar - överblick på 5 minuter

För att lyckas när man målar ska man använda rätt pensel. Här har du målarmästarens förslag.

Du kan klara en hel del jobb med en allroundpensel, som finns i ett stort antal varianter, och en vinkelpensel. Men specialpenslarna är viktiga för de hjälper dig att lyckas med målararbetet, t.ex. när du målar fasaden eller lackerar golvet.

Vi har bett vår målarmästare ta fram de specialpenslar som du kan ha nytta av.

Det som är allra viktigast är att du använder kvalitetspenslar som inte fäller hål, som har smidig borst och bearbetade spetsar som inte spretar. En kvalitetspensel är lätt att göra ren och den kan användas hur länge som helst. Därför blir den billigast i långa loppet, även om den är dyr den dag du köper den.

Lackpensel

Namnet är egentligen missvisande för penseln kan användas till i stort sett all slags färg och lack och på nästan alla underlag som är någotsånär släta. Allroundpensel är ett bättre namn. Borsten har mycket hög färgupptagningsförmåga och lämnar inga isättningsmärken på en nymålad yta. Några av lackpenslarna är främst gjorda för vattenbaserade färger och kan då vara märkta med en droppe. Borsten är syntetisk och mycket slitstark.

Penseln finns i flera bredder men du klarar dig bra med en som är 50 eller 70 mm bred. Du kan komplettera med en 25 eller 35 mm bred oval pensel, som är lite bättre till mindre ytor. Penseln finns också i rund modell i flera tjocklekar, men den är inte så vanlig. Om du ofta målar större ytor ska du komplettera med en moddlare.

Spröjspensel

Den speciella formen på borsten gör att du lätt kan måla små ytor som spröjsar utan att kladda, och eftersom borsten har hög färgupptagningsförmåga behöver du inte doppa penseln så ofta i färgen.

Den kraftigt markerade midjan på skaftet gör att du kan rulla penseln mellan fingrarna i takt med att färgen lämnar borsten.

Utmärkt också för exakt kantmålning. Välj en 15 mm tjock pensel.

Fasadpensel

En bra fasadpensel kännetecknas av att den har vinklat skaft och syntetborst av högsta kvalitet. Den skiljer sig från lackpenseln främst på borstens blandning och på storleken.

Borsten har mycket hög färgupptagningsförmåga och behåller färgen tills du stryker ut den.

En fasadpensel ska vara bred, minst 120 mm, och ska helst också kunna monteras på förlängningsskaft så att du kan stå på marken och måla så stor yta som möjligt. Du sparar tid när du slipper kliva upp och ner på stegen.

Golvlackpensel

Ska du lackera golven så lönar det sig att köpa en kvalitetspensel, dels för att den inte släpper hår, dels för att den lättare och effektivare drar ut både lack och färg.

Borsten är en blandning av syntetiska fibrer och naturhår (oftast svinhår).

Välj en pensel som är 200 mm bred eller bredare så går lackeringen snabbt.

Moddlare

Om du vill ha en superslät yta när du målar t.ex. köksluckor eller garderobsdörrar ska du använda moddlare.

Det är en 150 mm bred pensel med extremt mjuk borst.

Med den kan du släta ut spår efter pensel eller rulle.

Reparationspensel

Får inte saknas i något hem.

Använd den när du ska bättringsmåla en list eller skåpdörr eller trolla bort ett jack på en målad yta.

Penseln har borst av naturhår och finns i flera storlekar mellan 4 och 10 mm för finare jobb och detaljer.

Specialpenslar

Denna pensel är perfekt för målning av stora ytor. Till skillnad från andra penslar sitter borsten på denna anstrykare i en skarpt markerad fyrkant. Ska du måla innertak, stryka ut vävlim eller liknande är penseln ett bra val. Den finns i ett par varianter för olika uppgifter.

Världens äldsta penselfabrik grundades 1793 i Paris av Raphaël Parent, men såldes 1859 till Charles Sauer. I dag är det femte generationen Sauer som driver företaget i Saint-Brieuc, en stad i Bretagne.

Elementpensel/vinkelpensel

Det finns ingen målare som klarar sig utan en vinkelpensel.

Den är så användbar att den är med på alla arbeten. Penseln, som finns i flera varianter, har mjuk syntetborst av superfin kvalitet.

Målarna använder den till kantmålning, hörn, väggavslut, dörrfoder, smyglister och där det är svårt att komma åt och man vill ha ett bra resultat. Penseln används också bakom radiatorer och har därför också fått namnet elementpensel. Välj en 50 mm bred pensel med långt skaft.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Handverktyg