En glasskärare är genialisk

Behövs det en ny ruta i drivhuset, ska du bygga ett större orangeri eller ska du skära till små mosaikbitar, så går det inte att klara sig utan en glasskärare.

En glasskärare är ett billigt och genialiskt verktyg. Ska du skära mycket glas, kan du spara mycket pengar på glasskäraren.

En glasskärare är ett billigt och genialiskt verktyg. Ska du skära mycket glas, kan du spara mycket pengar på glasskäraren.

Spara pengar med en glasskärare

Med en glasskärare kan du spara riktigt mycket pengar, genom att själv skära till ditt glas så att det passar dina mått.

Det krävs bara en glasskärare och lite ökning, sedan är du i gång.

Glasskäraren är i det närmaste genial. Det V-formade skärhuvudet på glasskäraren repar glaset, med ett högt väsande ljud, så att det blir lätt att knäcka det där du vill.

Exakt snitt med en glasskärare

Innan glasskäraren uppfanns 1869, användes ett värmt spik som man ser med efter att ha fuktat glaset. Det gav ett mycket mindre exakt snitt än det vi är vana vid idag tack vare glasskäraren.

Om du ser till att hålla din glasskärare smord (låt den t ex stå i ett glas med fotogen) och inte använder glasskäraren till annat än att ritsa i glas, så kommer du kunna använda din glasskärare i många år. Även om du inte lägger pengarna på en av de dyraste versionerna av glasskärare.

Öva med din glasskärare

Det kan verka som ett stort steg om du aldrig förr har skurit i glas med en glasskärare, men börja med att öva på en mindre bit. Eventuellt några överblivna bitar från glasmästaren. Då kommer du snabbt upptäcka att med en glasskärare är det faktiskt inte så svårt att behärska ett av de hårdaste material som finns i ett hus.

Så här mycket kostar en glasskärare

En glasskärare kan köpas för omkring 50 kr och kan hålla i många år.

Glasskäraren finns i flera olika varianter, här kan du se de vanligaste:

3 olika glasskärare

Vanlig glasskärare med sex skärhjul som vrids fram efterhand som de slits ner. De billigaste varianterna kostar omkring 50 kronor.

Glasskärare med diamantspets. Mycket hållbar men också svårare att skära med för en amatör. Priserna för den här sortens glasskärare börjar vid 400 kronor.

Glasskärare med hårdmetallspets, som en del glasmästare använder istället för glasskäraren. Kräver mycket övning. Pris från ca 30 kronor.

Så här fungerar en glasskärare

Oavsett vilken modell du väljer, fungerar en glasskärare efter samma princip. En glasskärare är oftast utrustad med antingen hjul av härdat stål eller en spets av industridiamant eööer hårdmetall, som repar glasets yta och därmed gör ett så kallat knäckspår. Repan försvagar glaset och när du nu knäcker glaset kommer det att spricka i repan och inte någon annanstans. Därför är det viktigt att, när du använder din glasskärare, ser till så att det finns endast en repa och den är sammanhängande och att den går ända ut i glasets kant. Annars är risken att glaset spricker på fel ställe.

Spricker glaset på fel ställe, finns det en risk för fara, så därför är det en bra idé dels att köpa en glasskärare av bra kvalitet, dels att vara noggrann när man ska skära i glaset.

När du använder en glasskärare, är det en riktigt bra idé att doppa skäret på din glasskärare i terpentin eller fotogen. Det får skärhjulet på glasskäraren att snurra optimalt och fotogenet minskar friktionsvärmen som kan uppstå när du skär glas. Det ger bäst förutsättningar för att få ett rent och jämnt skär, när du använder din glasskärare.

Använd din glasskärare till glasmosaik

Ska du skära till glasmosaiksten, går det lätt med en glasskärare. Du använder glasskäraren på samma sätt som när du skär i vanligt glas.

Skillnaden på vanligt glas och glasmosaiksten, är att glasmosaiken inte bryts av lika lätt som vanligt glas. Det är därför nödvändigt att använda en tång för att bryta av stenarna.

Använd handskar, eftersom kanterna på stenarna kan vara väldigt vassa.

En glasskärare är också någon att lita på när du ska skära små glasmosaikstenar.

En glasskärare är också någon att lita på när du ska skära små glasmosaikstenar.

Tips för glassorter

Ska du sätta igång ett större projekt, som t ex ett orangeri, finns det mycket pengar att spara med en glasskärare. De vanliga kvadratiska rutorna är enklast att få till med glasskäraren. Är du inte helt van vid din glasskärare, kan det vara en bra idé att låta glasmästaren ta sig an glas med ojämna kanter och vinklar.

Säkerhetsglas eller armerat glas är inte något du klarar av med en glasskärare. De är förstärkta med starka trådar och därför behöver man använda specialverktyg när de ska skäras.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Handverktyg