Olika slags hammare

Hammare finns av många olika slag. Några klarar av flera olika uppgifter, medan andra är gjorda för mer specialiserade uppgifter. Vi går igenom de olika sorterna och hjäper dig att hitta rätt.

Hammare: Ofta lönar det sig att välja en så lätt variant som möjligt av ett verktyg. Men när det gäller hammare kan det vara bättre med en lite tyngre modell som levererar mer slagstyrka.

Ofta lönar det sig att välja en så lätt variant som möjligt av ett verktyg. Men när det gäller hammare kan det vara bättre med en lite tyngre modell som levererar mer slagstyrka.

Varianter av hammarskaft

HAMMARSKAFT AV TRÄ En hammare med ett träskaft av hickory eller ask är fortfarande det mest populära valet. Det är också den billigaste varianten – ofta 30–50 procent billigare än stål och trekomponents glasfiberskaft.

HAMMARSKAFT AV SMIDESJÄRN Om skaft och huvud är av metall och sammangjutna får man en gedigen hammare där huvudet inte kan lossna. Den är dessutom tung och kan leverera ett hårt slag. Billiga modeller blir dock skeva lätt.

HAMMARSKAFT AV STÅLRÖR En hammare med skaft av stålrör är lättare än en med skaft av smidesjärn och mer hållbar än en hammare med träskaft. Det är stor skillnad när det gäller kvaliteten mellan billiga och dyra modeller.

HAMMARSKAFT AV GLASFIBER Glasfiberskaftet är absolut bäst när det gäller styrka och flexibilitet. Det kan böjas men inte gå av och huvudet kan inte lossna. Perfekt till en stor hammare med ett tungt huvud.

Hammare: 3 smarta funktioner

Utdragning av spik.
Klohammare får tag i både stora och små spikar.

I trånga utrymmen.
En hammare med platta sidor fixar jobbet.

Magnet.
Håller spiken på plats så att man har den ena handen fri.

Varianter av hammare

KLOHAMMARE
Den vanligaste snickarhammaren är klohammaren. Priserna börjar på ca 80 kr. Vi rekommenderar en modell på 700–800 gram eftersom den ligger bra i handen.

LÄKTHAMMARE
Liknar en klohammare, men det ena benet på klon är förlängt till en spets (pik) som kan slås ned i trästycket så att man kan dra det till sig. Finns från ca 140 kr.

SLÖJDHAMMARE
Allsidig och bra till mindre uppgifter. Den har en lite fyrkantig slagyta, villet gör att den är lätt att komma åt med – även i hörnen. Finns från ca 140 kr.

MURARHAMMARE
Används till att knacka mursten. Kan också klyva mursten och användas som en liten ”skovel”. Finns från ca 150 kronor och de billigaste funkar bra för hemmabruk.

BÄNKHAMMARE
Finns bl.a. i smedens verkstad. Väger från 300 till 1 100 gram, och en relativt tung modell kan rekommenderas som alternativ till en klohammare. Från ca 200 kr.

ELEKTRIKERHAMMARE
Utformningen av slagytan gör det möjligt att spika nära tak och hörn och minska risken för slagmärken på omkringliggande ytor. Finns från ca 200 kr.

GLASMÄSTARHAMMARE
Specialhammare med vinklade sidor som gör det lättare att slå in stift eller spikar längs glaset. Kan även användas till andra typer av stift och spikar. Från ca 450 kr.

GUMMIHAMMARE
Förutom till tältpinnar är en gummihammare, eller gummiklubba, användbar för att slå ihop träbitar utan att tillfoga slagmärken. Finns från ca 80 kr.

SLÄGGHAMMARE
Lämplig vid byggnads- och skogsarbeten med material där det krävs extra hög slagstyrka och tyngd. Priserna varierar stort, men börjar på ca 130 kr.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hammare