
Hammare
Det finns många olika typer av hammare. Läs vårt test av hammare, och bli klokare på hur du använder hammaren effektivt.

En hammare är inte bara en hammare
Därför har vi här på sidan samlat en rad artiklar om hammaren, som kommer göra dig en hel del klokare på det kanske äldsta verktyget i verktygslådan. Och även om det finns många sorters hammare, och även om hammaren finns i flera specialiserade versioner, har den i grunden inte ändrats mycket de senaste tusen åren.
Hammaren är så gammal att man inte vet riktigt hur gammal den är
Hammaren har så många år på nacken att det är omöjligt att säga när den användes för första gången. Den är dessutom det enda verktyg som även används av djur. Nämligen i form av sten. Ordet hammare kommer för övrigt från det gammalnordiska ordet “hamarr”, som rakt av betyder sten.
Olika sorters hammare
Det finns som nämnt en uppsjö av olika specialiserade hammare. Här har vi samlat 4 av de mest vanliga sorters hammare:
Snickarhammare - den vanligaste hammaren
Bland professionella hantverkare och gör-det-självare är snickarhammaren den mest vanligt förekommande. Baksidan av hammarhuvudet, som också kallas pen, är formad som en klo och delad i två. Det gör hammaren särskilt lämplig att dra ut spik med. Det kan vara en bra idé att välja en hammare som inte har en alltför vass klo. Den kan nämligen skada dina arbetsbyxor, när hammaren sitter i hammaröglan längst ditt ben.
Smideshammare - smedens användbara hammare
Den hör från början hemma i en smedja, men den är även väldigt utbredd bland gör-det-självare. Huvudet är kraftigt, utan några stora detaljer. Vanligtvis säljs den i storlek från 300 gram till 1100 gram. Det kan vara en bra idé att välja en tung hammare som komplement till snickarhammaren och läkthammaren.
Murhammare - en väldigt specialiserad hammare
Framsidan av huvudet är kvadratiskt och ganska tungt, vilket gör hammaren lämplig att använda till att slå tegelstenar på plats. Murhammarens penn är bred, platt och vass och används till att dela tegelstenar. I regel har denna hammare även en spikutragare på sidan. Murhammaren finns i olika viktklasser, men de vanligaste väger mellan 750 och 950 gram.
Gummihammare - hammaren för campingturen eller träarbeten
Gummihammaren är bra att slå i tältpinnar med. Men hammaren är även särskilt bra när du vill undvika slagmärken på trä.

Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan.
Då får du: