Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Såga rätt varje gång

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Såga på rätt sida av strecket. Då blir det rätt varje gång!

Såga rätt varje gång

Med detta enkla trick blir ditt arbete med sågen millimeterprecist varje gång.

Om du delar en 3 meter lång bräda i tre lika långa delar, hur långa blir de då? En meter är INTE svaret! För sågbladet tar bort en del av träet, och glömmer du det när du sågar så går det fel.

Det är därför helt avgörande för precisionen att du sågar på rätt sida om strecket, när du har ritat upp ditt sågsnitt. Gör du det rätt blir ditt arbete millimeterprecist, och du får ett perfekt resultat.

Såga rätt varje gång: Korrekt uppmätning

Precisionen börjar med korrekt uppmätning
Redan här går det fel med precisionen. Lägg märke till var strecket sitter: inte i änden av tumstocken, utan ca en millimeter vid sidan om. Om ditt projekt kräver millimeterprecision, ex. om du bygger en ram, ska du ta höjd för det. En tunn, spetsig blyertspenna är en bra start.

Fogvans
Välj på vilken sida av strecket du ska såga. Du ska aldrig såga i själva strecket. Då tar bladet bort för mycket trä. Om du är högerhänt är det smidigast att såga på höger sida om strecket. Träet på höger sida är alltså det du INTE ska använda. Gör det till en fast regel. En fogsvans med ett styvt sågblad följer linjeringen precist.

Sticksåg
Vänd sticksågen, så du kan se var den sågar. Det kan vara svårt att se linjen när sticksågen skymmer den, men om du sågar i en skiva eller en bräda underifrån, är det mycket lätt att se sågbladet och följa strecket. Välj vilken sida av strecket du sågar på. Den sida du sågar på är det trä du INTE ska använda.

Kapsåg

Välj sida – om din kapsåg tillåter det. De flesta kap-/geringssågar är tillverkade för högerhänta, så är du vänsterhänt är det inte säkert att du kan välja att såga på vänster sida om strecket. Låt klingan vila på träets ovansida, INNAN du startar sågen. Då ser du väldigt exakt hur klingan sågar, och kan om nödvändigt rätta till.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka