Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Få rätt fall på dina hängrännor

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det är rännkrokarna som bestämmer fallet på dina hängrännor. Om krokarna har bockats på rätt sätt och sitter som de ska får din hängränna ett fall som leder bort vattnet till stupröret. Här visar vi hur du sätter upp nya hängrännor med rätt fall – oavsett om du använder de gamla kokarna eller skaffar nya.

HÄNGRÄNNAN SKA HA FALL mot stupröret och det fixar du med hjälp av krokarna. De gamla kan ev. justeras om du vrider dem lite.

NYA HÄNGRÄNNOR MED NYA KROKAR

De nya rännkrokarna ska sättas upp högst 60 cm från varandra. De fälls in nederst på takstolarna eller nederst på takfoten eller takfotsbrädorna.

De nya hängrännorna ska sättas med ett fall på minst 2,5 mm per meter och de yttersta krokarna ska sättas 10 cm från gaveln på varje sida. Om långsidan på huset är mycket lång sätter du upp flera stuprör för annars kan det se underligt ut med lutningen.

Tänk på att rännorna ska sättas så att de har ett svagt fall bort från huset så att vattnet inte skvalar ner på fasaden om det blir stopp i rännorna.

LÄS OCKSÅ: Lödning av hängrännor är lätt och smart

Du styr fallet med hjälp av krokarna och till det behöver du en krokbockare. Den kan du i regel låna av återförsäljaren som sålt dig rännorna.

SMART METOD MED FLEXIBLA KROKAR

På byggnader med snedställd takfotsbräda använder man ett speciellt slags krok för att hålla fast rännan. Dessa krokar skruvas fast vinkelrätt.

Lindab har till och med tagit fram en ställbar snäppkrok. Den kan du justera in för att passa lutningen på brädan innan du låser den. Det är smart eftersom du då kan sätta upp krokarna i den vinkel som passar bäst.

TIPS: KLICKRÄNNA

Om en ränna inte är tillräckligt lång kan det vara tvunget att skarva den. Men du behöver inte limma eller löda. Det finns specialbeslag som kan användas ihop med skarvbitar. Ränngavlarna knackas fast. Det är ganska enkelt.

Bygel, snäppkupa och ränngavel.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka