Få rätt fall på dina hängrännor

Rännkrokarna avgör fallet på dina nya hängrännor. Här vi visar vi hur du sätter upp hängrännor med helt rätt fall – med både gamla och nya rännkrokar.

Det är rännkrokarna som bestämmer fallet på dina hängrännor.

Om krokarna har bockats på rätt sätt och sitter som de ska får din hängränna ett fall som leder bort vattnet till stupröret.

Här visar vi hur du sätter upp nya hängrännor med rätt fall – oavsett om du använder de gamla kokarna eller skaffar nya.

Smart metod med flexibla krokar

Ställbar snäppkrok

Lindab har till och med tagit fram en ställbar snäppkrok. Den kan du justera in för att passa lutningen på brädan innan du låser den. Det är smart eftersom du då kan sätta upp krokarna i den vinkel som passar bäst.

På byggnader med snedställd takfotsbräda använder man ett speciellt slags krok för att hålla fast rännan.

Dessa krokar skruvas fast vinkelrätt.

Nya hängrännor med nya krokar

De nya rännkrokarna ska sättas upp högst 60 cm från varandra. De fälls in nederst på takstolarna eller nederst på takfoten eller takfotsbrädorna.

De nya hängrännorna ska sättas med ett fall på minst 2,5 mm per meter och de yttersta krokarna ska sättas 10 cm från gaveln på varje sida. Om långsidan på huset är mycket lång sätter du upp flera stuprör för annars kan det se underligt ut med lutningen.

Tänk på att rännorna ska sättas så att de har ett svagt fall bort från huset så att vattnet inte skvalar ner på fasaden om det blir stopp i rännorna.

LÄS OCKSÅ: Lödning av hängrännor är lätt och smart

Du styr fallet med hjälp av krokarna och till det behöver du en krokbockare. Den kan du i regel låna av återförsäljaren som sålt dig rännorna.

1

Lägg krokarna på ett plant underlag vid sidan av varandra och skjut ihop dem. Markera var de ska bockas. Fallet styrs med avståndet från tappen till bocklinjen. Numrera krokarna.

2

En krokbockare kan ställas in på flera olika lutningar. Har du inte provat en sådan förr, skaffar du ett par krokar att öva på.

3

Lägg rännkroken i bockaren och få strecket att hamna vid den del på bockaren där kroken bockas. Kläm sedan ihop verktyget långsamt.

4

Sätt krokarna på plats och kolla att de sitter så att rännan får en svag lutning bort från huset. Den kollen gör du enklast med ett vattenpass som hålls på tappen och den yttre kanten.

5

Nu kan du skruva fast samtliga krokar. Kolla också med ett långt vattenpass att de sitter med rätt fall. Skulle de inte sitta perfekt kan du kanske vrida dem lite.

Nya hängrännor på gamla krokar

1

Även om de gamla krokarna är lite rostiga så kan de användas eftersom rostangrepp oftast är ytliga. Börja med att skära av den nit och kant som har hållit fast den gamla rännan.

2

Nu kan du ta bort så mycket rost som möjligt med en stålborste. Skulle kroken ha rostat sönder upptäcker du det nu och kan byta ut den.

3

Måla den gamla kroken med Hammerite, som även fastnar på lätt rostiga ytor. För att inte spilla på huset kan du fästa en bit papp på takfoten.

4

När färgen har torkat justeras krokarna så att rännan får ett fall på minst 2,5 mm per meter. Dra ett snöre mellan de två yttersta krokarna så kan du justera in krokarna mot det.

5

Nu kan du lägga upp den nya hängrännan och spänna fast den. Till det kan du använda täckbyglar. De kan bockas i bägge ändarna och låser fast rännan på de gamla krokarna.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hängrännor