5 bra tak du kan lägga själv

Även om det kanske kan kännas som ett omöjligt arbete, så kan du faktiskt lägga ditt nya tak själv. Här kan du se fem fina tak som du enkelt kan lägga själv.

Lägga nytt tak

När du har beslutat dig för att huset behöver nytt tak, måste du så klart se till att du får helt rätt tak. Och helt rätt tak är även det tak du kan lägga själv. Det finns nämligen riktigt mycket pengar att spara, om du kan dra av ett par hantverkarlöner från budgeten.

Många bra tak på marknaden

Det finns massor av bra och vackra tak att välja mellan, när du har bestämt dig för att du vill lägga nytt tak. Något av det enklaste du kan göra är att lägga ett tak av ståltakskivor, som läggs i långa banor från takås till takränna. Förr i tiden var nackdelen med ståltak att det lät mycket när det regnade, men idag får de ett lager stengranulat som dämpar ljuden från regndropparna.

Lägg ett tyngre tak

Om du vågar dig på ett ännu större gör det själv-arbete, kan du välja att lägga ett klassiskt tegeltak. Det väger en hel del och tar längre tid att lägga, men resultatet blir också också ett riktigt fint tak som håller i många år.

Koll på undertaket

Bra tak kräver bra undertak. Därför är det också viktigt att du har koll på undertaket när du ska lägga nytt tak. Om undertaket inte är tillräckligt starkt kommer du inte få ut maximalt av själva taket. Om du lägger ett tungt och rejält tegeltak på ett svagt undertak, kommer du bli tvungen att byta ut det snart igen.

Prisskillnad på olika taktyper

Priserna på de olika taken skiftar mycket. Nya tak av takpapp eller ståltakskivor är billigare än tak av tegelpannor, som kostar minst 250 kronor per kvadratmeter. En stor del av kostnaden för ett nytt tak består av “tillbehör” som takåsskivor, vindskivor och ventilationskåpor. De utgör ofta upp mot 40 procent av kostnaden för ett nytt tak.

Ett tak kan bli lika gammalt som dig

Ett bra tegeltak kan hålla i flera generationer. Man kan till och med räkna med att ett tegeltak kan hålla i minst 80 år, om den underliggande konstruktionen är ordentligt gjord. Ett nytt tak är en dyr investering, men också någonting som gärna ska hålla i många, många år framöver.

Komplett instruktion: vilket tak kan du lättast lägga själv?

Tegel, stål, takpapp – det finns många bra tak att välja mellan, och du kan lägga dem själv. Men vilket ska du välja?

Hämta instruktionen för att höra våra experters tips på vilket tak du får mest ut av, vilket som är lättast lägga, och hur många år du kan räkna med att ditt nya tak håller.

5 bra tak som du lägger själv

Taklutningen avgör vilka takmaterial du kan välja.

Du har rätt att vara kräsen när du väljer nytt tak till villan. Det är enklast att lägga ståltak i hela skivor från nock till takfot och det går dessutom snabbt. Men om du har lust att lägga ner ett par veckor på projektet kan du välja betydligt svårare lösningar som takpannor av betong eller klassiska falsade pannor av tegel. Men de kräver ett underlagstak, som är klokt att ha under alla tak.

För en gör-det-självare handlar det nästan alltid om att lägga om ett tak, dvs. lägga ny beläggning på ett gammalt tak (även om man väljer samma slag som tidigare har använts).

Om du väljer en ny takbeläggning ska du kontakta kommunen eftersom en förändring av husets utseende kan kräva bygglov. Det är ju inte heller säkert att detaljplanen medger fritt val när det gäller takbeläggning. Kolla också att den nya lösningen tekniskt sett är enligt gällande bestämmelser. Ett nytt tak kan också kräva renovering av underlagstaket och det i sin tur kan medföra att du bör se över isoleringstjockleken.

Om du beslutar dig för ett tak som väger mer än det gamla eller lägger det nya taket ovanpå det gamla, så är det säkert nödvändigt att förstärka takkonstruktionen.

Om du vill ha ett tak som håller så länge som möjligt är takpannor av tegel och betong nästan givna val. Tänk då också på att underlagstaket ska hålla lika länge för annars måste det kanske läggas om efter ett antal år.

Det är svårt att räkna ut vad det exakt kostar att lägga nytt tak. En sak är kvadratmeterpriset, en annan är vad nockpan-nor, takhuvar, beslag och annat kommer att kosta. Ofta utgör tillbehör etc. upp till en tredjedel av totalkostnaden.

1. Takpapp

Det är ganska lätt att lägga takpapp, oavsett om du lägger den slätt eller som shingel. Modern takpapp är mycket smidig, elastisk och hållbar så den kan läggas på ett tak med många detaljer. Vikten är så låg att pappen kan läggas på alla tak utan att taket måste förstärkas.

  • Materialet
    Modern takpapp innehåller ingen papp utan har en kärna av polyesterfiber med syntetiskt gummi på bägge sidor. Därför är pappen i dag, till skillnad från den gamla pappen med kärna av papp, ett mycket elastiskt material med lång hållbarhet. Ytpapp har ett skyddande skikt av skiffergranulat på ovansidan. Underlagspapp har en sandad yta. Lister för listtak kan vara av tryckimpregnerat trä eller metall.

  • Takkonstruktionen
    Som underlag för takpapp kan du använda takbrädor (råspont) eller spontande och notade specialskivor av plywood eller OSB. Mellan skivorna ska det finnas plats för rörelser. Skivor kan vara fuktkänsliga medan råspont är en säker lösning. Underlagspappen fästs med pappspik medan ytpappen limmas fast - antingen med självklistrande baksida eller smältteknik.

  • Typisk användning
    Flacka tak (lutning minst 2,5 cm per meter): takpapp
    Tak med större lutning: takpapp och shingel
    Ny takpapp på äldre pappklädda tak

  • Karaktäristiska egenskaper
    Mycket tät taktäckning
    Lång livslängd
    Elegant och tidlöst
    Kräver bra ventilation av underlagstakets undersida

  • Produktfakta
    Vikt per kvadratmeter: Cirka 15 kg inklusive underlag
    Hållbarhet: 30 år beroende på lösning, taklutning etc.
    Risk för fuktproblem: Medel
    Pris per kvadratmeter: Från 250 kr

  • Lämpligt för gör det själv-arbete
    Mycket lämpligt om du inte vill lägga s.k. listtäckt tak.

2. Takplåt

När takplåten är så lång att den går från takfot till nock, så går läggningen snabbt. Men det finns även kortare varianter som är lättlagda. Det väsnades en hel del när det regnade på gamla takplåtar och problem med kondens var vanligt. I dag kan man slippa bägge problemen.

  • Materialet Takplåten har en kärna av stål, ofta varmförzinkad för att risken för korrosion ska minskas. En del plåtar kan också fås med ett tunt skikt stengranulat på ovansidan, vilket har en viss ljuddämpande effekt. Ytorna kan annars vara blanka eller matta.

  • Takkonstruktionen Takkonstruktionen beror i stor utsträckning på vilken slags takplåt du väljer och om du lägger takplåt ovanpå ett gammalt tak. En del takplåtar bör helst läggas med underlagstak, men det finns plåtar som inte kräver underlagstak. Rent generellt är ett tak täckt med takplåt så tätt att det inte kan regna eller snöa in. Risken för kondensdroppar gör att flera lägger underlagstak. Några leverantör har löst problemet med kondens med en särskild beläggning på undersidan av plåtarna eller med skarvar som leder ut kondensvatten på taket. Det är ganska vanligt att lägga takplåt ovanpå ett gammalt tak. Det kan vara ett effektivt sätt att få ett nytt snyggt tak, men det ska göras endast när det gamla taket har undersökts noga.

  • Typisk användning
    Kan läggas på alla byggnader
    Kan monteras ovanpå andra beläggningar

  • Karaktäristiska egenskaper
    Finns i flera utföranden från långa skivor till takpannestorlek
    Risk för korrosion vid saltvattenpåverkan

  • Produktfakta
    Vikt per kvadratmeter: Från cirka 7 kg
    Hållbarhet: Minst 30 år beroende på plåt och montering
    Risk för fuktproblem: Medel
    Pris per kvadratmeter: Från 100 kr

  • Lämpligt för gör det själv-arbete
    Mycket lämpligt. Monteringen är ganska enkel.

3. Fibercement

Det går snabbt att lägga tak av fibercementskivor, som kommer att hålla sig snygga under skivornas livslängd. Tyvärr är livslängden kort, men man får dock 15 års garanti. Kan läggas utan underlagstak ner till 14 graders taklutning. Skivorna är relativt lätta och priset medelhögt.

  • Materialet
    Takskivorna, som nästan alltid är korrugerade, tillverkas av en cementbaserad massa som har förstärkts med fiber. Förr i tiden använde man asbestfiber, som emellertid förbjöds på 80-talet, och därefter gick det ett antal år innan den moderna avlösaren hade tagits fram. Skivorna finns i flera kulörer, men färgerna bleknar.

  • Takkonstruktionen
    Fibercementskivor är relativt lätta och kräver ingen särskilt stark takkonstruktion. De kan läggas utan underlagstak och i så fall måste du veta att de inte är så starka att du kan gå på dem utan risk att du trampar igenom. Sådana tak bör endast läggas på vedbodar och liknande. Skivorna finns även helt släta och i mindre storlekar men de kräver underlagstak. Om du vill byta ut ett gammal tak av fiberce-mentskivor är det viktigt att veta om de innehåller asbest, för i så fall bör du överlåta arbetet till specialister som tar hand om dem på rätt sätt. Kontakta kommunen för ytterligare upplysningar.

  • Typisk användning
    Läggs främst på ekonomibyggnader, uthus och liknande
    Taklutningen ska vara minst 14 grader

  • Karaktäristiska egenskaper
    Mellandyr lösning men skivorna är lättlagda
    Levereras med förhållandevis kort garanti
    Ofta småtråkigt, grått utseende
    Släta skivor kan på avstånd påminna om skiffer

  • Produktfakta
    Vikt per kvadratmeter: Cirka 15 kg
    Hållbarhet: Garanti i 15 år
    Risk för fuktproblem: Liten
    Pris per kvadratmeter: Från 250 kr till villor, från 120 kr till stall

  • Lämpligt för gör det själv-arbete
    Mycket lämpligt. Monteringen är ganska enkel.

4. Betongpannor

Betongpannor påminner om tegelpannor och det kan vara svårt att på avstånd se skillnad mellan dem. Betongpannorna är tyngre och något billigare. De kräver en stark takkonstruktion och bör inte läggas utan underlagstak. Hållbarheten är i dag lika lång som för tegelpannor.

  • Materialet
    Takpannorna tillverkas av en genomfärgad betongblandning som pressas till önskad form innan pannorna får en ytbehandling som skyddar mot ljus och väder och vind. Förr i tiden hade pannorna en grov struktur, men det har de inte längre. Betongpannor har nu använts i många år utan särskilda problem och utan att utseendet förändrats med tiden.

  • Takkonstruktionen
    Det är normalt och nästan nödvändigt att lägga betongpannor på underlagstak även om det finns pannor som kan läggas fullständigt tätt. Oavsett takets övriga konstruktion så är det klokt att välja ett underlagstak som håller fullständigt tätt och som håller lika länge som betongpannorna och det pekar på ett fast underlagstak av skivor eller råspont. Betongpannor läggs på läkt.

  • Typisk användning
    Kan läggas på alla tak med minst 15 graders lutning
    Vanligt val till småhus av olika slag
    Kan väljas som ersättning för ett lättare tak, men i så fall blir det nödvändigt att förstärka taket

  • Karaktäristiska egenskaper
    Tungt och tätt tak
    Lång livslängd
    Elegant och tidlös lösning
    Bör läggas på fast underlagstak

  • Produktfakta
    Vikt per kvadratmeter: Cirka 35 kg
    Hållbarhet: 80 år beroende på typ, lutning etc.
    Risk för fuktproblem: Medel
    Pris per kvadratmeter: Från 250 kr

  • Lämpligt för gör det själv-arbete
    Lämpligt för gör det själv-arbete, men arbetet är tungt

5. Tegelpannor

Du kan också lägga ett tak av klassiska tegelpannor men det är ett stort och tungt arbete (liksom med betongpannor). Pannorna läggs helst på fasta underlagstak. Det finns lätta pannor som kan ersätta ett gammalt lätt tak utan större förstärkning av taket.

  • Materialet
    Tegelpannor tillverkas av lera som pressas i formar och bränns i en tegelugn. En del pannor får efteråt en ytbehandling, t.ex. glaserade pannor (som kan vara förbjudna i vissa områden p.g.a. oönskade solreflexer). Tegelpannor är ett klassiskt val och kan läggas av den händige gör-det-självaren. Pannorna finns i olika utföranden och till och med i ett par olika färger.

  • Takkonstruktionen
    Oavsett om du väljer enkupiga eller tvåkupiga pannor gör du klokt i att välja ett fast underlagstak av skivor eller råspont, även om det går att välja andra lösningar. Men du bör välja ett underlagstak som håller lika länge som tegelpannorna, så att du inte tvingas lägga om taket innan pannorna börjar bli dåliga.

  • Typisk användning
    Småhus av olika slag med minst 14 graders taklutning
    Bostadshus och offentliga byggnader
    Kan väljas som ersättning för ett lättare tak, men i så fall måste du förstärka taket om du inte väljer extralätta pannor

  • Karaktäristiska egenskaper
    Klassiskt naturligt utseende
    Rustikt utseende, särskilt om du väljer enkupig panna
    Lång livslängd och pannorna får snygg patina
    Elegant och tidlös lösning
    Bör läggas på fast underlagstak

  • Produktfakta
    Vikt per kvadratmeter: Från cirka 26 kg
    Hållbarhet: 80 år beroende på typ, lutning etc.
    Risk för fuktproblem: Medel
    Pris per kvadratmeter: Från 250 kr

  • Lämpligt för gör det själv-arbete
    Lämpligt för gör det själv-arbete, men arbetet är tungt

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Tak