Lägga nytt tak

När du har beslutat dig för att huset behöver nytt tak, måste du så klart se till att du får helt rätt tak. Och helt rätt tak är även det tak du kan lägga själv. Det finns nämligen riktigt mycket pengar att spara, om du kan dra av ett par hantverkarlöner från budgeten.

Många bra tak på marknaden

Det finns massor av bra och vackra tak att välja mellan, när du har bestämt dig för att du vill lägga nytt tak. Något av det enklaste du kan göra är att lägga ett tak av ståltakskivor, som läggs i långa banor från takås till takränna. Förr i tiden var nackdelen med ståltak att det lät mycket när det regnade, men idag får de ett lager stengranulat som dämpar ljuden från regndropparna.

Lägg ett tyngre tak

Om du vågar dig på ett ännu större gör det själv-arbete, kan du välja att lägga ett klassiskt tegeltak. Det väger en hel del och tar längre tid att lägga, men resultatet blir också också ett riktigt fint tak som håller i många år.

Koll på undertaket

Bra tak kräver bra undertak. Därför är det också viktigt att du har koll på undertaket när du ska lägga nytt tak. Om undertaket inte är tillräckligt starkt kommer du inte få ut maximalt av själva taket. Om du lägger ett tungt och rejält tegeltak på ett svagt undertak, kommer du bli tvungen att byta ut det snart igen.

Prisskillnad på olika taktyper

Priserna på de olika taken skiftar mycket. Nya tak av takpapp eller ståltakskivor är billigare än tak av tegelpannor, som kostar minst 250 kronor per kvadratmeter. En stor del av kostnaden för ett nytt tak består av “tillbehör” som takåsskivor, vindskivor och ventilationskåpor. De utgör ofta upp mot 40 procent av kostnaden för ett nytt tak.

Ett tak kan bli lika gammalt som dig

Ett bra tegeltak kan hålla i flera generationer. Man kan till och med räkna med att ett tegeltak kan hålla i minst 80 år, om den underliggande konstruktionen är ordentligt gjord. Ett nytt tak är en dyr investering, men också någonting som gärna ska hålla i många, många år framöver.

Komplett instruktion: vilket tak kan du lättast lägga själv?

Tegel, stål, takpapp – det finns många bra tak att välja mellan, och du kan lägga dem själv. Men vilket ska du välja?

Hämta instruktionen för att höra våra experters tips på vilket tak du får mest ut av, vilket som är lättast lägga, och hur många år du kan räkna med att ditt nya tak håller.