1. VILKEN TAKPAPP GÅR SNABBAST ATT LÄGGA?
Det enklaste måste vara att lägga ett skikt självhäftande takpapp. Att det är enkelt och går snabbt behöver inte innebära att det är en dålig lösning. Men man lägger inte bara ett skikt på tak över villor och andra småhus.
Det kan du däremot göra om det är en vedbod, ett litet skjul eller över ett äldre plåttak. Skarvarna tätas med takkitt på patron. Enklare kan det nästan inte vara att lägga takpapp.
LÄGG SJÄLV TAKPAPP: Nytt tak på bara två dagar
2. FINNS DET EGENTLIGEN SKÄL ATT LÄGGA TVÅ SKIKT TAKPAPP?
Ja, absolut. För det första ska alla tak med en lutning under 45 grader alltid läggas med två skikt. För det andra önskar du säkert att takpappen ska hålla i många år – i så fall sparar du både pengar och läggningstid om du redan från början lägger två skikt.
Det beror ju på att mycket av arbetet och en del material är desamma. Dessutom ska du tänka på kupor, lister och annat som är hinder vid läggningen. Det är heller inte dubbelt så dyrt att lägga tå skikt. Varje pappskikt har sin styrka.
Underpappen är kanske tunn, men den har ett fint sandskikt på ovansidan. Den är billigare än ytpappen och det är enkelt att få de två skikten att binda så att du får en tjock beläggning på taket. Vid behov kan du sedan lappa och bättra ytpappen.
VIDEO: Tänk på att underhålla takpappen
3. VILKET UNDERLAG ÄR DET BÄSTA FÖR TAKPAPP??
De nyaste erfarenheterna pekar på ett underlag av råspont, alltså spontade och notade brädor. Det går annars rätt snabbt att lägga underlagstak av OSB- och plywoodskivor, men de stora skivorna rör sig lite mer än råspont, där mellanrummet mellan varje bräda kan ta upp rörelser.
Fördelen med skivor är bland annat att man snabbt gör villan styv. Det tar längre tid med råspont. En nackdel med skivor är att limmet gör det svårt för dem att suga och avge fukt och det kan orsaka mögelproblem.
4. VARFÖR BILDAS DET BUBBLOR?
Bubblorna uppstår när innesluten fukt utvidgar sig i värmen eller för att man inte har klistrat ordentligt.
Skär upp ett kryss i bubblan, vik upp flikarna, rensa rent och vik ner flikarna igen i takkitt. Är det en bubbla under underlagspappen gör du likadant och täcker med en extra bit.
5. KAN JAG SJÄLV KLISTRA PAPP?
Ja, men endast kallklistra. Det är stor risk för eldsvåda, nu eller senare, om du försöker att ”leka” takläggare genom att varmklistra en SBS-matta på underlagspappen.
Det krävs utbildning för att hålla på med sådant arbete, som förresten kallas ”hett arbete”, där även arbete med vinkelslip på ett tak ingår. Vid kallklistring trampar du fast en självhäftande ytpapp på underlagspapp. Du kan även lägga den på ett underlag av flytande kallasfalt.
REPARATION: Så här lagar di hålet i takpappen

Gör som över 80.000 andra ...
Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan.
6. ÅT VILKET HÅLL LÄGGS TAKPAPPEN?
Underlagspappen läggs alltid horisontalt, alltså längs med taket från gavel till gavel. Ytpappen läggs däremot lodrätt. Det skulle annars vara logiskt att alltid lägga takpapp vågrätt och att börja vid takfoten.
Då skulle regn- och smältvatten rinna av och droppa ner på pappen nedanför, alltså på precis samma sätt som på takpannor. Men när pappen läggs så bildas små valkar vid varje skarv och det innebär att det samlas vatten där.
Skulle det bli hål rinner vattnet åt sidorna. Men när ytpappen läggs från takåsen så rinner vattnet alltid neråt längs valken till takfoten.
7. KAN JAG LIMMA NY PAPP PÅ DEN GAMLA?
Ja, om den gamla takpappen inte är alltför sliten, är slät och sitter fast på underlaget – och inte består av för många skikt – så kan du klistra fast den nya takpappen på den gamla. Men det gäller förstås att se upp vid skarvar så att det inte bildas stora valkar som förhindrar vattnet att rinna undan.
Om det gamla taket är otätt är det viktigt att du undersöker eventuella skador först. Om du tar bort den gamla beläggningen måste du räkna med ett större arbete. Du ska dessutom se till att ditt tak uppförs enligt de bestämmelser som gäller idag. Tala med en takpappsleverantör.
8. ÄR NY TAKPAPP ALLTID SVART?
Nej, den svarta ytpappen är bara en av alla de varianter som finns. Det som ger färg åt taket är de stenar som sitter fast på ytpappen. De kan vara allt från ljusgrå – ja, nästan vita – till mycket mörkgrå.
Det finns också genomfärgad takpapp i ett otal kulörer, vilket innebär att pappen behåller sin färg även om sol och ljus sliter på den.
9. ÄR DET INTE SVÅRT ATT LÄGGA TAKPAPP SÅ ATT DET BLIR TÄTT?
Risken för att takpappen spricker är minimal, om du bara har lagt den rätt med underlagspapp och ytpapp. Den senare består bl.a. av bitumenmassa runt ett starkt fibernät.
Blir taket otätt blir det runt hinder, profiler och liknande. Du måste därför se till att det blir tätt där när du lägger takpappen. Med ett par års mellanrum kollar du om taket fortfarande håller tätt.
LÄS OCKSÅ: Så lägger du takshingel