3 populära takskivor av klar plast

De flesta tillverkare rekommenderar ett plasttak i färgen opalvit, så att ljuset inte blir för starkt under ex. ett skärmtak eller carport. Det är synd om du verkligen gillar mycket ljus.

Väljer du i stället takskivor av klar plast, får du fri sikt mot himlen och massor av ljus – även in i ditt hus, om taket är monterat i direkt förlängning av huset. Opalvita takskivor stoppar även upp ljusinsläppet in till huset.

Här går vi igenom 3 populära typer av takskivor av klar plast:

1. SUNGLAZE FRÅN PLASTMO

3 plasttak: SUNGLAZE FRÅN PLASTMO

Du kan få glasskivor som nästan liknar glas.

SunGlaze är 4 mm tjocka plastskivor som påminner mycket om glas. De är tillverkade av plasttypen polycarbonat, som är extra stark. Dessa skivor är förstärkta ytterligare på ovansidan med ett UV-filter, så att de bättre står emot solens tärande strålar

Skivorna är cirka 130 cm breda och har ett litet uppvik på varje sida, som används för att fästa dem i en skena. Skivorna kan i princip monteras till både en trästomme och en stålstomme.

De finns både i klar och rökfärgad plast, samt i olika längder. Skivorna kan sågas till med en fintandad cirkel- eller handsåg.

Pris:

Cirka 5 700 kr per skiva (126,5 x 300 cm).

Montering:

Skivorna ska placeras i en monteringsprofil i aluminium, som skruvas fast i den underliggande takkonstruktionen. Det lilla uppviket i varje sida av skivorna placeras på monteringsprofilen. När båda skivor är på plats skruvas en täcklist fast ovanpå, som håller skivorna på plats. Ovanpå täcklisten bankas en klicklist på plats, så att skruvarna täcks.

Skivorna ska placeras 10 mm längre in än ytterkanten på aluprofilerna, eftersom de rör sig vid temperaturväxlingar. Vid slutet av alulisterna monteras en ändbit, så att du får fina avslutningar. På båda sidor av skivorna sitter det skyddsfolie. Den tas bort på undersidan innan du lägger upp skivorna. Folien på ovansidan tas bort när du är färdig med montering av alulisterna. Dra inte runt skivorna efter att du har tagit bort skyddsfolien, eftersom de lätt blir repiga då.

Sunglaze: Montering

En täcklist placeras ovanpå skarven mellan skivorna, så de hålls på plats

2. FASTLOCK UNI FRÅN ICOPAL

Fastlock-skivor är tillverkade av plasttypen polycarbonat, som är extra stark och tål alla slags väder. Det är en enlagersskiva och passar därför bäst på ställen som är oisolerade, som ex. carport och förråd. Skivorna är 20 cm breda och finns i olika standardlängder, men kan också måttbeställas exakt, så att du slipper spill. De kan monteras både på en stålstomme och en trästomme.

De har den särskilda egenskapen att de är flexibla och kan böjas. Så om du önskar ett välvt tak, är Fastlock-skivorna ett givet val. De kan sågas till med en fintandad såg eller vinkelslip.

Pris:

Cirka 500 kr per skiva (20 x 300 cm).

Montering:

Du behöver inte skruva i Fastlock-skivorna. I varje sida av skivan sitter en så kallad vulst, som är skivornas monteringssystem. Vulsten är en liten båge, som i ena sidan av skivan är lite större än i den andra sidan, så att den stora går att pressa ner över den lilla.

När den stora vulsten har pressats på plats är skivorna låsta i varandra i en 100 procent tät skarv. Friktionen i plasten kan göra det lite svårmonterat, men smörjer du med lite matolja går det mycket lättare. Taket kan fästas till undertaket på flera olika sätt beroende på konstruktionen, ex. med läktbeslag. Särskilda sidobeslag håller även fast taket, så vinden inte kan lyfta det.

Fastlock: Montering

De två vulsterna pressas samman, så skivorna låses fast i en helt tät skarv.

Fastlock: Montering

Detta tak är monterat med läktbeslag, som sätts upp i den inre vulsten och fästs till takkonstruktionen.

Vill du läsa mer om altantak? Här ger vi dig inspiration och vägledning till hur du kan bygga en övertäckt altan

3. TRAPETSSKIVA SUNLUX 2000PC, RIAS

De billigaste, klara takskivorna är trapetsskivor i PVC. De bästa skivorna är tillverkade av den hårda plasttypen polycarbonat. De är därför slagfasta och väldigt motståndskraftiga mot skiftande väderförhållanden.

Trapetsskivor har en karaktäristisk bågformad yta och finns i olika längder, bredder, färger och plasttyper, så det är lätt att hitta en sort som passar till ditt projekt. Det kan ex. vara tak till bod, skärmtak eller carport, där det inte behövs isolering.

Skivorna monteras ofta till en trästomme och kan sågas till med en fintandad såg eller vinkelslip.

Pris:

Cirka 400 kr per skiva (111 x 310 cm).

Montering:

Skivorna fästs med särskilda skruvar för trapetstak, som placeras i botten på en av takets “vågor”. Skivorna ska överlappa varandra med minst en “vågs” överlapp. Där det är en skarv ska det också sitta en toppskruv i ovankant på en “våg”. Om du behöver täta taket i ändarna, så det ex. inte blåser in blad eller snö, finns det vågformade skumtätningsklossar som kan placeras mellan taket och stommen.

Trapetsskiva: Montering

Trapetsskivorna fästs med särskilda skruvar i toppen och botten av skivan.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takplåt