Intro
Tidsförbrukning
Räkna med ett par timmar plus tid för färgen att torka.
Pris
25 x 200 mm brädor kan köpas för cirka 25 kr/meter.
Svårighetsgrad
Detta får anses vara en rätt lätt och överkomlig uppgift.
Instruktion
01
Förberedelse
5
Steg
Börja med att ta bort hängrännan. För att lyckas med det måste du vrida loss stupröret innan du trycker upp rännan, så att den lossnar ur beslagen.
Även krokarna som håller rännan sa tas bort. Om de är i gott skick kan de återanvändas. Om rännan sitter fast i beslag som inte sitter på brädan, kan beslagen sitta kvar.
Dela takfotsbrädan i hanterbara bitar. Det görs lättast med sticksåg. Efteråt blir det enklare att ta ner brädan.
Kolla hur ändarna på takstolarna har det. Här finns det så många skruvhål att det blir svårt att fästa den nya takfotsbrädan ordentligt. Det blir nödvändigt att förstärka änden.
02
Montering
6
Steg
Det är faktiskt rätt enkelt att fästa den nya takfotsbrädan. Du ska bara såga den till rätt längd och måla den ett par gånger innan den skruvas fast. Eftersom du ska fästa den i kortändarna på antingen takstolarna eller taksparrarna, beroende på takkonstruktion, så ska du välja rätt långa skruvar. Vi föreslår 5 x 100 mm eller 6 x 100 mm rostfria skruvar. Om sparrarna är av tryckimpregnerat trä bör du välja syrafasta skruvar.
Mät hur lång brädan ska vara och såga den till rätt längd. Efteråt målar du den, och det innebär strykning med olja och sedan målning med fasadfärg eller utelasyr. Glöm inte ändträet.
Fäst en stödbräda och lägg den nya takfotsbrädan på plats. Om du måste använda stege, se då till att den är förankrad och står stadigt. Här har du nytta av en ställning.
Fäst brädan med rostfria skruvar som tål fukten bättre än vanliga skruvar. Det är smart att först markera på brädan var takfotsändarna hamnar, så att du vet var du ska skruva.
Fäst rännkrokarna på brädan. Börja med en krok i varje ände av brädan. Dra en lina mellan dem så hjälper den dig att rikta in placeringen av krokarna.
Kolla fallet innan alla krokar skruvas fast. Hängrännan ska luta mot stupröret. Ett fall på 2-3 mm per löpmeter är lagom.