Byt ut en rutten takfotsbräda

Om du upptäcker att takfotsbrädan är rutten så ska du byta den. Arbetet är relativt enkelt och materialen kostar nästan inget. Men du slipper senare besvär och reparationer, som kan omfatta delar av taket.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
25 kr/m

Intro

Om takrännan lutar lite inåt kommer vattnet så småningom att blöta upp takfotsbrädan så att den ruttnar. Men det gör inget. Den finns på plats för att ta stryk i stället för takkonstruktionen. Den har ungefär samma uppgift som vindskivorna på gavlarna, och de ska ju också bytas med jämna mellanrum.
När du har tagit bort takfotsbrädan bör du passa på att kolla hur takstolarna har det. Skulle någon av dem vara rutten i änden, ska du såga bort den yttre delen och ersätta den med nytt trä. Men här håller vi oss till byte av takfotsbrädan. Takstolarna tar vi en annan gång.

PROBLEM:
Du kan snabbt konstatera om en takfotsbräda eller vindskiva är rutten. Stick i den med en skruvmejsel. Om spetsen kan tryckas in mer än 3 mm är det något som är galet.

LÖSNING:
Ta bort den ruttna brädan och skruva fast en ny. Det tar bra ett par timmar.

Tidsförbrukning

Räkna med ett par timmar plus tid för färgen att torka.

Pris

25 x 200 mm brädor kan köpas för cirka 25 kr/meter.

Svårighetsgrad

Detta får anses vara en rätt lätt och överkomlig uppgift.

Instruktion

01
Förberedelse 5 Steg

1

Börja med att ta bort hängrännan. För att lyckas med det måste du vrida loss stupröret innan du trycker upp rännan, så att den lossnar ur beslagen.

2

Även krokarna som håller rännan sa tas bort. Om de är i gott skick kan de återanvändas. Om rännan sitter fast i beslag som inte sitter på brädan, kan beslagen sitta kvar.

3

Dela takfotsbrädan i hanterbara bitar. Det görs lättast med sticksåg. Efteråt blir det enklare att ta ner brädan.

4

Kolla hur ändarna på takstolarna har det. Här finns det så många skruvhål att det blir svårt att fästa den nya takfotsbrädan ordentligt. Det blir nödvändigt att förstärka änden.

5

Vi förstärker med en kraftig regel som kapas cirka 40 cm lång och därefter skruvas fast. När det är gjort kan den nya takfotsbrädan monteras.
TIPS: Dra i skruvarna i regeln halvvägs medan du står på marken.

Regeln ser ny ut men den är lika gammal som taket.

02
Montering 6 Steg

Det är faktiskt rätt enkelt att fästa den nya takfotsbrädan. Du ska bara såga den till rätt längd och måla den ett par gånger innan den skruvas fast. Eftersom du ska fästa den i kortändarna på antingen takstolarna eller taksparrarna, beroende på takkonstruktion, så ska du välja rätt långa skruvar. Vi föreslår 5 x 100 mm eller 6 x 100 mm rostfria skruvar. Om sparrarna är av tryckimpregnerat trä bör du välja syrafasta skruvar.

1

Mät hur lång brädan ska vara och såga den till rätt längd. Efteråt målar du den, och det innebär strykning med olja och sedan målning med fasadfärg eller utelasyr. Glöm inte ändträet.

2

Fäst en stödbräda och lägg den nya takfotsbrädan på plats. Om du måste använda stege, se då till att den är förankrad och står stadigt. Här har du nytta av en ställning.

3

Fäst brädan med rostfria skruvar som tål fukten bättre än vanliga skruvar. Det är smart att först markera på brädan var takfotsändarna hamnar, så att du vet var du ska skruva.

4

Fäst rännkrokarna på brädan. Börja med en krok i varje ände av brädan. Dra en lina mellan dem så hjälper den dig att rikta in placeringen av krokarna.

5

Kolla fallet innan alla krokar skruvas fast. Hängrännan ska luta mot stupröret. Ett fall på 2-3 mm per löpmeter är lagom.

6

Klicka fast hängrännan i ränn-krokarna, men först måste du kanske ordna anslutningen till stupröret. Se över både hängränna och stuprör. Finns det skador så laga dem nu medan du har ställningen på plats.

Video

TIPS: Sätt upp långa brädor - ensam

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

TEKNIK: Montering av vindskivor

Få en tät skarv - oavsett vilken lutning taket har

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tak