Vår snickare var fullständigt säker när han skulle bygga eget hus. Han vill ha det bästa och mest hållbara underlagstaket.

Vår snickare var fullständigt säker när han skulle bygga eget hus. Han vill ha det bästa och mest hållbara underlagstaket.

Om du lägger (eller får lagt) ett nytt tak som håller i kanske 60 år ska du samtidigt se till att underlagstaket håller tätt lika länge för att de ska kunna hålla fukten borta från takkonstruktionen.

Att lägga tak är inget för nybörjare

Takläggningen är inget för nybörjare, men oavsett om du lägger det själv eller anlitar andra att göra det så är det klokt att veta vilken variant som är bäst. Det är bra om du i förväg vet vad underlagstaket kostar i längden om du väljer en lösning med kort livslängd.

Välj det mest hållbara underlagstaket

Det är ju möjligt att du frestas av att lägga ett underlagstak som nog ska hålla cirka 20 år. Men vad händer om du upptäcker att plasten inte håller tätt efter de 20 åren? Ska du då plocka ner takbeläggningen med allt vad det innebär för att sätta upp ett nytt underlagstak? Och även om garantin gäller: är du säker på att tillverkaren existerar?

Så här har vår snickare gjort

Snickaren har lagt ett underlagstak av råspont, det vill säga brädor som har en sågad sida och är försedda med not och spont på alla kanter. Han har valt brädor för att plywood kan orsaka lätt mögelbildning. Eftersom taken ska ha tegelpannor valdes en extra stark papp av typen YEP2500, till exempel Icopal Elastoflex.

Hårt, halvhårt eller mjukt underlagstak?

Underlagstak kan delas upp i tre grupper: de hårda, de halvhårda och de mjuka. Du ska välja underlagstak efter det yttertak du lägger. Tänk på att ett takpannetak av lera eller betong har en livslängd på 60–75 år. För att slippa lägga nytt underlagstak under den perioden bör du välja ett hårt underlagstak.

Träfiberskivor (halvhårda) håller också länge, kanske i 40 år, men kräver en taklutning över 18°. De läggs snabbt men det kan vara svårt att få tätt runt rör etc.

Mjuka underlagstak som plastfolier är starka och spänstiga i dag, men hur stark är plasten om 20, 40 eller 60 år?

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur du lägger ett hårt underlagstak av tre med takpapp.

HÅRT, HALVHÅRT OCH MJUKT UNDERLAGSTAK
Hårt: takpapp på trä Papp eller underlagsduk som läggs på till exempel råspont. + Lång livslängd + Förstärker huset + Mycket tätt + Förnuftigt pris - Stort arbete
Halvhårt: träfiberskivor Ytbehandlade träfiberskivor, till exempel oljehärdad masonit. + Lång livslängd + Lättlagt - Svårt att anpassa i hörn och runt rör - Dyrare än råspont’
Mjukt : plastduk Genomtrampningssäker mjuk duk som hänger fritt. + Billigt + Anpassas lätt + Tar endast liten plats - Kort livslängd vid felaktig montering