Intro
Hårt, halvhårt eller mjukt underlagstak?
Hårt: takpapp på trä
Papp eller under-lagsduk som läggs på t.ex. råspont.
- Lång livslängd
- Förstärker huset
- Mycket tätt
- Förnuftigt pris
- Stort arbete
Halvhårt: träfiberskivor
Ytbehandlade träfiberskivor, t.ex. oljehärdad masonit.
- Lång livslängd
- Lättlagt
- Svårt att anpassa i hörn och runt rör
- Dyrare än råspont
Instruktion
01
Brädorna
5
Steg
Ett fast underlagstak består av trä som kläs med takpapp. Träet kan vara råspont, OSB-skiva och takplywood. Här använder vi råspont, som har en sågad yta, och har not och spont på kanterna och kortändarna. De sätts ihop till en sammanhängande yta som förstärker taket. Brädorna spikas fast och sågas av där de sticker utanför taket.
Råspont har not och spont längs kortändarna. Det innebär att du inte måste skarva två brädor på en takstol utan kan göra det mellan dem utan att det går ut över takets bärförmåga.
Brädorna knackas försiktigt ihop med en hammare. Använd för säkerhets skull en slagkloss så att du inte skadar sponten.
Köp eller hyr en spikpistol. Du kommer att slå i massvis av spikar, så hyr en spikpistol och skona armarna. I tid kan du spara flera dagar.
02
Viktiga detaljer
3
Steg
Du måste kunna förflytta dig säkert på taket. Till att börja med sätter du en fast ställning med plattform i nivå med taket och med ett räcke som är minst en meter. Därefter fäster du reglar tillfälligt på taket som stöd när du klättrar upp och ner.
Spika fast råsponten och de som sticker ut sågas till sist av. Det går mycket fortare och är betydligt enklare än att mäta varje bräda som placeras vid gavlarna och att såga av dem en efter en. Ta med dig en sågskena och markera var du ska såga och för sedan sågen i skenan så får du vinkelräta kanter.
03
Kvalitetspapp och ”stege”
7
Steg
När taket har lagts och takfoten har gjorts klar är det dags att lägga papp på taket. Träet måste vara torrt, under 15 % relativ fuktighet, och taket vara ventilerat. Vill du vara säker på ett perfekt resultat lägger du en takpapp av kvalitet, YEP 2500 (t.ex. Icopal Elastoflex).
Med tanke på att detta tak är mycket brant så behöver snickaren och hans medhjälpare en stege för att kunna lägga takpapp högre upp än vad de kan nå från deras fast förankrade ställning. Därför fästs ströläkt och bärläkt på taket tidigt i arbetet så att läkten kan användas som stege. Avstånden mellan läkten ska följa de regler som tillverkaren av takteglet föreskriver i sina anvisningar.
Markera för den nedre våden underlagspapp så att du vet var den övre kanten hamnar. Sätt märken en vådbredd upp från takfotsbrädan och markera sedan med en snörslå från gavel till gavel. Lägg på takpappen och fäst den med några klammer.
Skarven trycks ihop mycket noga. Använd gärna en träkloss och slå på den med hammare. Är det någotsånär varmt utomhus så smälter kanterna ihop.
Våderna ska också skarvas på längden. Överlappningen ska vara 45 cm och skär gärna snett uppifrån så att vatten kan rinna lättare undan. Lägg bitumenenlim i skarven. När du fäster våden ska du tänka på att spikar och klammer måste täckas över.
Dags att lägga en ”stege”. Det blir nödvändigt att ha något att klättra på när man lägger takpapp på ett brant tak. Fäst lodräta läkt efter takpannefirmans anvisningar.