Tegeltak

Det klassiska tegeltaket har många fördelar. Det är vackert att se på, och är det lagt korrekt är det även ett robust tak. På dessa sidor kan du hitta inspiration och instruktioner för underhåll och reparation av tegeltak.

  Tegeltak – mycket bättre kan det inte bli

  Ett tegeltak med tegelpannor är nog det mest klassiska man kan föreställa sig. På en patriciervilla eller ett rött torp är tegeltak klassiskt, vackert och mycket, mycket hållbart. Du kan rimligtvis förvänta dig att ett nytt tegeltak håller i 50 år, och har du tur håller det upp mot det dubbla.

  Lägg ditt tegeltak själv

  Du kan lägga ditt tegeltak själv. Det är inte en uppgift för nybörjaren, men med rätt vägledning och kanske en hjälpande hand från en sakkunnig är det ett enkelt jobb för en van gör-det-självare. Och det sänker priset betydligt, om du bara ska betala för själva takpannorna och inte timlön till hantverkare.

  En viktigt förutsättning för ett bra resultat är att reglar och läkt ligger helt rakt. Undvik så mycket du kan ett undertak av plast- eller fiberduk. Om garantin på undertaget bara är 20-30 år, står du lätt med problemet att undertaket ger upp före det gedigna tegeltaket.

  Rött tegeltak, svart tegeltak eller glaserat tegeltak

  Du kan välja tegeltak i flera färger. Det klassiska är rött eller svart. Det är en smaksak. Samma kan man säga om glaseringen: de senaste 15-20 åren har svarta tegelpannor i högglans blivit populärt. Men var vaksam, glaserat taktegel kan reflektera solljus i så hög grad att det stör dig eller dina grannar.

  Reparation av tegeltak

  Även om ett tegeltak är extremt hållbart kan det ske skador. En tegelpanna kan t.ex. spricka. Du kan lyckligtvis enkelt byta ut den skadade tegelpannan, om du tar dig upp på taket. Lägg undan de tegelpannor som du får över, om du lägger nytt tegeltak, så att du har ett litet lager om en takpannan skulle gå sönder.

  LÄS OCKSÅ: Byt ut takpannan