Reparation av ett hål
1. Ca. 15 cm runt om hela skadan görs ren. Först rengör du med en stålborste och sedan med en mjuk borste, så att asfaltsmassan fäster ordentligt. Stryk på ett tjockt lager asfaltsmassa med pensel.
2. En bit väv (med glasfiber) läggs på – helt plant utan luftbubblor. Tryck ned väven i asfaltsmassan med penseln, och se till att få den slät genom att börja vid kanterna. Då sitter väven fast ordentligt.
Reparation av en fuktblåsa
1. Fuktblåsor uppstår när inkapslad fukt utvidgar sig i värmen. De skärs upp i ett krysss med en hobbykniv – minst 5 cm för långt åt bägge håll. Sedan fylls hålet upp med asfaltsmassa.
2. Hålet stängs igen, och flikarna spikas fast i underlaget med takpappspik. Snåla inte med spikarna. Det är viktigt att flikarna av takpappen sluter helt tätt.
Nytt slitlager på gammal takpapp
1. Alla hål tätas, och genomföringar i taket kontrolleras. Om det är längesedan genomföringen gjordes kan fogen vara uttorkad. Använd takkitt, t.ex. för fogpistol, att täta fogarna med.
2. Skarvarna mellan våderna ska också kontrolleras. Finns det ställen där pappen släpper, tätas det genom att spackla rakt över hela skarven med takkitt.
3. När alla hål och sprickor är tätade, och reparationsmassan har härdat, ska hela ytan sopas ren från smuts, nedfallna löv m.m.
4. Nästa steg är att stryka hela takytan med asfaltsprimer. Det säkerställer att takmassan fäster ordentligt. Låt primern torka helt – helst över natten.