Reparera din takpapp snabbt och lätt

Har du upptäckt ett hål i din takpapp är det bäst att åtgärda skadorna direkt. Det kan nämligen få allvarliga konsekvenser för den underliggande takkonstruktionen.

LÄTT: Det gäller att reagera snabbt om man upptäcker en skada i sitt tak. Ligger det takpapp på går det som tur är både snabbt och lätt att laga.

Även små hål i ett takpappstak måste tätas direkt, innan regnvattnet förstör den underliggande takkonstruktionen.

Och det gäller oavsett om man ska lägga ny takpapp ovanpå, eller bara täta den befintliga takpappen.

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet i artikeln.

Reparation av ett hål

1. Ca. 15 cm runt om hela skadan görs ren. Först rengör du med en stålborste och sedan med en mjuk borste, så att asfaltsmassan fäster ordentligt. Stryk på ett tjockt lager asfaltsmassa med pensel.

2. En bit väv (med glasfiber) läggs på – helt plant utan luftbubblor. Tryck ned väven i asfaltsmassan med penseln, och se till att få den slät genom att börja vid kanterna. Då sitter väven fast ordentligt.

3. Skiffergranulat strösslas över hela området – hellre för mycket än för lite. Det överflödiga borstas bort dagen efter. Granulatet finns i flera färger, och skyddar takytan mot solens strålar.

Reparation av en fuktblåsa

1. Fuktblåsor uppstår när inkapslad fukt utvidgar sig i värmen. De skärs upp i ett krysss med en hobbykniv – minst 5 cm för långt åt bägge håll. Sedan fylls hålet upp med asfaltsmassa.

2. Hålet stängs igen, och flikarna spikas fast i underlaget med takpappspik. Snåla inte med spikarna. Det är viktigt att flikarna av takpappen sluter helt tätt.

3. Asfaltsmassa läggs rakt över snitten och arbetas in ordentligt i pappen med en spackel. Istället för asfaltsmassa kan man även välja asfaltstejp till att försegla reparationen.

Nytt slitlager på gammal takpapp

1. Alla hål tätas, och genomföringar i taket kontrolleras. Om det är längesedan genomföringen gjordes kan fogen vara uttorkad. Använd takkitt, t.ex. för fogpistol, att täta fogarna med.

2. Skarvarna mellan våderna ska också kontrolleras. Finns det ställen där pappen släpper, tätas det genom att spackla rakt över hela skarven med takkitt.

3. När alla hål och sprickor är tätade, och reparationsmassan har härdat, ska hela ytan sopas ren från smuts, nedfallna löv m.m.

4. Nästa steg är att stryka hela takytan med asfaltsprimer. Det säkerställer att takmassan fäster ordentligt. Låt primern torka helt – helst över natten.

5. När primern är torr stryks hela taket med ett nytt slitlager av flytande takmassa. Räkna med en liter per kvadratmeter. Massan hälls ut och fördelas med en kvast.

Två typer för reparation och slitlager

För mindre tätningar (sprickor och hål) använder man tätningsmassa, som vanligtvis säljs i burkar på 5 eller 10 liter.

För äldre, nedslitna takpappstak, som behöver ett nytt och elastiskt slitlager över hela ytan, är det takmassa som gäller. Den finns oftast i burkar på 5, 10 och 20 liter.

Tillverkarna rekommenderar att behandlingen upprepas med 3-5 års mellanrum.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takpapp