Undertak

Ett bra undertak är minst lika viktigt som det yttre taket. Det är din säkerhet mot att regn, snö och slask läcker in. På dessa sidor kan du lära dig mer om vad ett undertak kan, och vilken typ av undertak du bör välja.

  Vad är underlagstak?

  Man skulle kunna tror att det är ditt yttertak som håller snö och regn borta. Men när det snöar och blåser lyckas snö ta sig in under taket, och regnvatten hittar alltid sin väg om det så bara finns en endaste liten spricka i ditt tak. Det är därför som underlagstak anses av många experter vara lika viktigt som det yttre taket.

  Ett underlagstak är bara ett tak under taket, men oftast är det inte lika robust, och underlagstakets pris är därför också ett helt annat.

  Olika typer av underlagstak

  Om du bygger nytt eller renoverar ska du titta på de olika typerna av underlagstak. Priset på underlagstak är väldigt varierande, men det är också skyddet som de olika underlagstaken levererar.

  Du bör göra en överväga att se till så att ditt underlagstak har lika lång hållbarhet som det yttre taket. För det låter ju ganska meningslöst om ditt yttertak kan hålla i 80 år, om det måste tas bort för att underlagstaket ska bytas efter 20 år.

  Diffusionöppet underlagstak

  Underlagstak av plastfolier kan delas upp i täta och diffusionsöppna. Diffusionsöppen är ett tekniskt ord för andningsbar, precis som ex. regnkläder kan vara andningsbara. Dessvärre har det i praktiken visat sig att diffusionsöppna underlagstak inte är helt så smarta som man trodde, om de utsätts för mer fukt än de kan transportera. Detta ställer därför stora krav på ventilationen. Så håll ögonen på de om du väljer den billigaste lösningen.

  Fast underlagstak av träfiberskivor

  Ett lite dyrare men även mer robust underlagstak består av träfiberskivor. Detta används mycket här i Sverige. Och hållbarheten är mycket länge än om du väljer en plastfolie.

  Fast underlagstak av brädor eller skivor

  Det bästa och mest gedigna underlagstaket består av skivor (eller ännu bättre) brädor klädda med takpapp. Här får du en underlagstak som i praktiken håller lika länge som yttertaket. Ett papptak klarar sig bra som yttertak, men här skyddas det av tegel. Bättre blir det inte, men det blir inte heller dyrare så gör plats i budgeten.

  Reparation av underlagstak

  Om du ska reparera ett underlagstak som det är hål i krävs det antingen att du kan komma åt inifrån eller att du kan ta ner en del av taket. Skulle det gå hål i underlagstak belagt med takpapp kan en bit ny takpapp eller en tätningsmassa rädda dig.