Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Takplåt

Takskivor kommer i många former och material. Vi guidar dig till var du ska använda vad, och visar våra bygginstruktioner hur du själv kan lägga ett tak med olika takskivor.

Takskivor

Här på sidan har vi samlat en rad artiklar där du hittar inspiration och råd när du ska lägga ett nytt tak med takskivor. Men takskivor, eller takplattor, är ett vitt begrepp som spänner från de billigaste plasttaken på vedskjul till de dyra, tegelliknande plåttaken med 30 års garanti. Och så naturligvis fibercementtaken som kommer allt mer.

Vi kan dela in takskivorna i två kategorier:

  1. Takskivor som ofta används på vedskjul, uterum och uthus.
  2. Takskivor till hus.

Takskivor till uthus eller förråd

Den billigaste lösningen är takskivor i pvc. Det är de som oftast kallas för korrugerat plasttak. De billigaste varianterna kostar 100 kr per skiva. I gengäld håller de inte heller så bra, varken för nedfallna grenar eller nyårsraketer som hamnar fel.

Men skruvar du upp priset får du även bättre kvalitet, och så kan du köpa plasttakskivor med 20 års garanti mot skador. Du kan få klara eller färgade skivor, och ska du lägga tak på en byggnad där du vill undvika irriterande droppande från kondens kan du köpa kanalplasttak som är byggt med en s.k. sandwichkonstruktion.

Billiga takskivor som inte är plast

Vill du inte ha plasttak finns det flera möjligheter. Plåttak är relativt billigt och hållbart. Här hittar du också tak till lite större byggnader som ex. lador, där hållbarhet och styrka är viktigt, samtidigt som priset kan hållas nere.

Montering av takskivor

Du kan enkelt själv klara av att montera takskivor. På förråd, skjul och uterum är det ganska enkelt. Ska du montera takskivor på ett hus krävs det lite mer kunskap, men det kan vi också hjälpa dig med. Det viktigaste rådet är att du ska lägga en massa kraft på underlaget, som ofta består av läkt. Är underlaget som det ska, blir själva takläggningen betydligt lättare.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka