Hängrännor - montering, reparation och material
Vi guidar dig, steg för steg, hur du själv genomför en reparation av takrännor, underhåller eller byter ut och sätter upp hängrännor helt från grunden.
Hängrännor skyddar huset
Dina hängrännor är väldigt viktiga för att bevara husets skick bra. Varje år väller 100 000 liter regnvatten ner över en vanlig villa, och utan hängrännor kommer vattnet rinna ner, in mot husets konstruktioner av trä och betong. Det kommer med tiden orsaka skador på huset och därför ska hängrännorna ses efter regelbundet.
Du kan förebygga många skador genom att göra tillsyn och rengöring av dina hängrännor till en fast rutin. Arbetet blir lite lättare om du skaffar en takrännerensare som används för att få bort mossa och höstlöv som samlats i rännan.
Reparation av hängrännor
När husets takrännor slits av årtionden av väder och vind, kommer det förr eller senare uppstå hål så att vattnet tar sig ut på fel ställen. I våra artiklar hittar du beskrivningar till hur du snabbt, lätt och billigt lagar hål i hängrännorna.
LÄS OCKSÅ: Så lagar du hängrännan med tejp
Montering av nya takrännor
Även om takrännan inte är full av revor och hål, väljer många att byta ut sina gamla takrännor till en snyggare modell. Och det är faktiskt inte så svårt. Vi har utförliga beskrivningar kring hur du själv monterar en takränna, utan att du behöver göra om allt. Rännkrokarna som håller takrännan kan ex. återanvändas och det hela görs på ett par dagar. Ska du lägga ett nytt tak så visar vi dig också hur du fräser ner rännkroken i undertaket, innan det läggs på takpapp. Det gör du med en överhandsfräs som snabbt kan göra de spår som rännkrokarna ska ligga i. Vi visar dig hur du fräser ner rännkrokarna i undertaket.
Montering av hängrännor med rätt fall
Det är uteslutande rännkrokarna som avgör hur mycket fall du har på din hängränna. Sitter de korrekt leder de vattnet i rätt riktning ner mot stupröret. Vi har bland annat en artikel som berättar hur du får helt rätt fall på hängrännan – oavsett om su sätter upp nya rännkrokar eller återanvänder de gamla.
LÄS OCKSÅ: Få rätt fall på dina hängrännor
Hängrännestorlekar
Hängrännor tillverkas i många olika storlekar, som kan variera en del från olika tillverkare. En tumregel är dock att hängrännor på 100 mm passar till mindre byggnader som garage, uthus och liknande. 120 mm passar till de flesta vanliga villor. 150 mm används till större byggnader som stall och liknande.
Olika typer av hängrännor
På senare år har det kommer flera olika hängrännetyper att välja mellan:
Stålhängrännor / aluzink-hängrännor
Aluzink-hängrännor är tillverkade i stål och belagda med aluzink. Stålhängrännorna tål regn och snö, värme och kyla. Men bor du i närheten av havet eller nära ett förorenat industriområde kommer de rosta. I gengäld är aluzink-hängrännor robusta. Så du behöver inte ta så stor hänsyn vid monteringen av hängrännan.
Zinkhängrännor
Zinkhängrännor klarar det mesta när de satts upp, ex. förorenad luft och saltvattenstänk från havet. I gengäld är de rätt mjuka, så när du monterar dem bör du vara extra försiktig. Med tiden patineras zink och får en gråaktig yta. I motsats till stål kan zinkhängrännor placeras i kustnära områden.
Kopparhängrännor
Kopparhängrännor klarar allt det som zinkrännorna klarar, och de är mycket hårdare. De patineras med tiden och blir grönaktiga. De håller dubbelt så länge som zink – mellan 60 och 80 år – men kostar också en hel del mer än andra hängrännor. Det är den dyra lösningen som kan hålla livet ut. Men kopparhängrännor ska lödas ihop av en fackman.
Plasthängrännor
Plasthängrännor är den billigaste lösningen. De håller för alla slags väder, men de utvidgar sig mycket när temperaturerna svänger. Det innebär att de ska monteras med ett visst överlapp, så de kan utvidga sig när temperaturen ändras. Det är den billigaste lösningen, och köps med 25 års garanti. Plasthängrännor är billiga och lätta att arbeta med.