Takpapp

Det har hänt mycket på takpappsfronten. Idag är modern takpapp ett briljant material som är lätt att arbeta med och lätt att lägga, och håller lika bra som andra takytor.

    Takpapp - och dess historia

    Takpapp har tidigare haft lite sämre rykte än det förtjänar, och något man normalt sett oftast bara lagt på lekstugor, hönshus eller liknande. Men så är det inte längre.

    Takpappen uppfanns i Sverige år 1789, och bestod av skivor på 75 x 75 cm, som smörjdes med olja och täcktes med krossad sten. Senare ersattes oljan med tjära, och i mitten av 1800-talet introducerades tjärpapp på rulle. Trots att denna takpapp behövde tjäras varje år för att hålla tätt fortsatte produktionen av gammaldags tjärpapp fram till 1960. Trots att man redan år 1907 uppfann asfaltpapp, som var så hållbart att man kunde garantera att det skulle hålla tätt i 10 år. I dag är takpapp en högteknologisk produkt av polyesterfilt, ev. gasfiberarmerat, ingjutet i bitumen och beströdd med skiffer. Det finns i många varianter som antingen läggs med värme, kyla eller är självhäftande, och i en mängd olika färger.

    Takpapp är flexibelt och takpapp kan böjas och formas efter de flesta takytor. Utöver detta har takpappen en låg vikt, vilket gör att det kan ersätta andra tak utan att du behöver förstärka konstruktionen under takpappen.

    Takpapp pris

    Takpapp är relativt billigt sett till andra taktyper. Priset för takpapp på ett tak kan dock varierar en del efter vilken typ av takpapp man väljer att lägga, och hur man väljer att lägga sitt tak med takpapp. Det kan finnas flera akitektoniska överväganden att ta hänsyn till när man väljer att lägga takpapp. En del vill att taket ska ha en del struktur, och därför är det inte ovanligt att taket läggs med så kallad listtäckning, vilket också påverkar prislappen.

    De dyrare sorterna av takpapp är ofta i två lager, och passar till tak med låg lutning. Ska du ha takpapp i en bra och därmed dyrare kvalitét ska taket innehålla SBS-modifierad bitumen.

    Billig takpapp

    De billiga sorternas takpapp kännetecknas ofta av att de är mindre flexibla att arbeta med. De billiga tvåskikts-takpappen bör bara användas på tak med en lutning på mer än 5 procent, och ofta bara på komplementbyggnader. I gengäld är denna typ av takpapp lätt att arbeta med, och beroende på uppgiften så kan man nöja sig med att spika fast takpappen.

    Takpapp tjocklek

    Ju tjockare takpapp desto längre är oftast hållbarheten. Tjockleken på takpapp är oftast avgörande för var du kan använda takpappen. Använder du enskikts-takpapp så bör du bara lägga det på komplementbyggnader, medan tvåskikts-takpapp kan användas på vanliga hus. Det undre lagret takpapp, kallat underlagspapp, säkerställer att ett tak gjort av takpapp blir fullständigt tätt. Det översta lagret finns både som självhäftande takpapp eller takpapp som bränns fast med en svets.

    Professionella använder den sistnämnda kvalitetén av takpapp, som lämpar sig att svetsas ihop. Det gör att hållbarheten på ditt papptak blir ännu högre.

    Under optimala förhållande kan ett tak av takpapp (av en god kvalitét) hålla i upp mot 50 år.

    Montering av takpapp

    Montering av takpapp är förhållandevis enkelt, så länge man håller sig till de mer enkla uppgifterna som redskapsbod, lekstuga och liknande.

    Men många har provat att lägga takpapp. Och många har lärt sig att det inte var helt så lätt som de trodde. Så om du ska lägga takpapp på ditt bostadshus eller ett annat stort bygge, är det en bra idé att slå dig samman med en hantverkare som har erfarenhet av att lägg takpapp. Det kan vara besvärligt att få “våderna” av takpapp att hamna rätt. Rullarna med takpapp är tunga att manövrera, och oftast bränner man fast det översta lagret takpapp, vilket inte är helt ofarligt och kräver sin övning.

    Om du vill ha garanti på ditt nya papptak, se då till att få monteringen utförd av en entreprenör som ger garanti på arbetet med takpapp.

    Du kan även välja att montera självhäftande takpapp, där arbetsgången är annorlunda och mindre omständig.

    Se mer om självhäftande takpapp

    Takpapp och takshingel

    Takpapp finns även som takshingel. Takpappsshingel är ett läckert material för tak, som dessutom är förhållandevis enkelt att lägga. Det kräver först och främst ett fast och stabilt underlag, och så får du inte lägga takshingel om temperaturen är under 10 grader. Du kan heller inte arbeta med takshingel om det är för varmt om sommaren och solen skiner starkt. Det gör ytan mjuk och mer mottaglig för skador. Shingeltaket är bara lite dyrare än ett traditionellt 2-lagstakpapp, men lättare att lägga eftersom det inte behöver värmas. Det krävs även bara ett enda lager som spikas fast och är självhäftande i skarvarna.
    Här kan du se hur du lägger tagshingel

    Underhåll av takpapp

    Ditt papptak eller din takpapp håller så klart bäst om du även underhåller det. Det gäller alltså att hålla koll på ditt tak och underhålla det innan det börjar läcka in. Om du ska underhålla din takpapp använder du asfaltsmassa och asfaltsprimer, som du stryker ut på taket. Gör det en solig vårdag, så är takpappen mer flexibel.

    Här kan du läsa mer om underhåll av takpapp

    Reparation av takpapp

    Skulle du ha otur så att din takpapp eller ditt papptak går i sönder, är det lyckligtvis lätt att reparera. Ofta är det en reva i takpappen som är orsaken till att takpappen inte längre håller tätt. Lyckligtvis är takpapp ett tacksamt material och en reparation av papptaket är förhållandevis enkel. De flesta reparationer kan göras med asfaltmassa och en bit ny takpapp, men i vissa fall kan det vara så att det behövs tak-kitt till reparationen av papptaket.

    Läs mer: Laga sprickor i takpapp

    Hitta inspiration och beskrivningar om takpapp

    Här på sidan har vi samlat alla våra råd och beskrivningar om takpapp och shingel. Takpapp är smart och kan se riktigt snyggt ut. Men innan du ger dig i kast med att lägga takpapp bör du först överväga om du har tillräckligt med erfarenhet eller om det kan löna sig att ta in ett proffs, med erfarenhet av takpapp, som kan göra jobbet åt dig.

    Sida 1 / 2