Skorsten

På dessa sidor kan du hitta råd och instruktioner för hur du underhåller din skorsten. Du får även guider för hur du själv kan bygga en skorsten till huset.

  Skorsten

  Din skorsten står utomhus hela året, och särskilt vintern kan gå hårt åt din skorsten. Murbruk som trillar av, frostskador och tegel som sitter löst är varningssignaler som du ska ta på allvar. På denna sida har vi samlat en rad gör-det-självvägledningar som guidar dig genom de mest vanliga underhållsarbeten och förbättringar av skador på din skorsten. Du hittar även vägledningar till hur du säkert och korrekt tätar skorstenen samt generella skorstensregler.

  Reparation av skorsten

  Det är en god idé att regelbundet se över din skorsten från spruckna fogar, flagnande puts och lösa stenar. Eftersom vintern går hårdast åt din skorsten kan tillsynen av skorstenen med fördel göras på våren.

  Täta skorstenen

  Är ditt tak av takpapp är det superenkelt att själv göra en tät infattning av skorstenen. Är det fogat mellan tegel/sten, tak och ryggås krävs det lite mer arbete. Det är dock fortfarande en uppgift du själv kan lösa.

  Här är t.ex. en utförlig byggbeskrivning till att reparera den otäta skorstenen.

  Få bättre drag i din skorsten

  Har du problem med att draget inte är tillräckligt bra i din skorsten kan det mycket väl bero på att din skorsten är för kall. Det kan därför vara en bra idé att isolera den. Ett lätt, effektivt och snyggt sätt att göra det på är att skruva hårda isoleringsskivor utanpå skorstenen, och avsluta med ett armerat, infärgat bruk.

  Skorstenshuv till skorstenen

  En skorstenshuv placeras i toppen av skorstenen. Den förhindrar att vinden utifrån kan pressa tillbaka röken ner i skorstenen och in i bostaden. Rökhuven är därför också med och bidrar till att ge ett bättre drag i din skorsten.

  Skorstensregler

  Om du ska bygga en ny skorsten finns det en rad regler som måste följas. Reglerna finns hos Boverket, och då regler kan ändras och förnyas är det en bra idé att leta svar på dina frågor på deras hemsida. Reglerna innefattar bl.a placeringen av skorstenen, dess höjd mm..

  Mura igen hålet i skorstenen

  Har du bestämt dig för att ta bort din gamla kamin har du kanske inte längre behov av en skorsten. Hålet ska muras igen och det är en lätt uppgift som du utan några större murarkunskaper kan klara av på ett par timmar. Här kan du läsa hur du murar igen hålet i skorstenen.