Gör det tätt runt skorstenen

Spara pengarna till hantverkaren och gör jobbet själv. Se här hur du får det tätt runt skorstenen med hjälp av takpapp.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
200 kronor

Intro

Det finns ingen anledning att ringa efter en plåtslagare eller takläggare bara för att få det tätt runt skorstenen. I stället för att vänta flera timmar på hantverkaren och sedan ge en förmögenhet för jobbet, kan du lika gärna göra det själv. I varje fall när taket är klätt med takpapp. För att lyckas behöver du lite takpapp, som skärs i fyra bitar enligt vår ritning och sedan fästs med takkitt. Se till att vika in flikarna på rätt ställen och avsluta arbetet med att skruva och limma fast en metallprofil, som ser till att det inte kan komma ner vatten bakom pappen. Så lätt är det faktiskt att spara ett par tusen kronor!

Glöm inte att använda fallskyddssele när du arbetar på taket. Det är ju ingen vits att spara flera tusenlappar om du ramlar ner från taket.

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

Det kan bli tämligen dyrt att låta en hantverkare montera täckplåtar och fixa tätning runt skorstenen. Här visar vi dig hur du själv kan utföra arbetet - inte med metallprofiler utan med takpapp. Det är en lösning som passar utmärkt om taket är klätt med papp eller shingel.

Börja med att fästa 70 mm trekantslister runt skorstenen mot taket. Lägg listerna i rikligt med takkitt innan du spikar fast dem.

Mät skorstenens fyra sidor längs taket och överför måtten till ritningen nedan. Därefter kan du lätt skära ut bitarna, fästa dem och avsluta med en täcklist.

1

Skär till fyra bitar takpapp, och gör dem 40 cm bredare än skorstenen (se ritningen). Den övre och nedre delen förses med flikar som ska vikas runt skorstenen.

2

Lägg på rikligt med takkitt. Rita ett streck med krita 20 cm upp på skorstenen och lägg på takkittet både på skorstenen och på den del av taket som täcks av din tillskurna bit.

3

Fäst den lodräta delen 1 av takpappen. Vik sedan flikarna inåt längs skorstenens sidor. De täcks senare av de bitar som ska fästas på sidorna.

4

Limma fast sidobitarna 2 på taket, men vänta med att fästa dem på skorstenen eftersom flikarna från den övre pappbiten 3 ska in bakom sidobitarna 4. Fortsätt med bit 3 och ta sedan bit 4.

5

Avsluta med en täcklist av metall när du har limmat de fyra bitarna och tryckt fast dem dem hårt. Med en täcklist, som trycks in i takkitt och skruvas fast, kan regnvatten inte komma in bakom pappen.

Tidsförbrukning

Det tar högst en halv dag.

Pris

Cirka 200 kr för allt material.

Svårighetsgrad

Följ vår ritning när du skär till takpappen och använd rikligt med takkitt, så får du en snygg och effektiv tätning runt skorstenen.

Ritning

Så här skär du de fyra bitarna

På ritningen ser du hur de fyra delarna ska skäras till. De enda mått du ska ändra på är A och B, som ska motsvara din skorstens bredd och längd längs taket. Vinkeln C ska vara lika stor som taklutningen. Den mäter du lättast med smygvinkel, som du placerar på taket nedanför skorstenen och sedan överför du vinkeln till takpappen.

När du sätter fast de fyra takpappbitarna börjar du med att limma fast del 1 och viker sedan flikarna runt skorstenen. Därefter limmar du fast sidorna, men endast del 2, som ligger på taket. Limma sedan fast del 3 och vik flikarna runt skorstenen så att de hamnar bakom del 4, som nu limmas fast. De nedersta flikarna ska utanpå del 2, så att de tätar mot vatten.

Så här skär du de fyra bitarna

Video

TIPS: Skär enkelt genom takpapp

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skorsten