Den faktiska skillnaden i isoleringsvärde är inte så stor, men energikraven gör att du bör välja 3-glasfönster.

Den faktiska skillnaden i isoleringsvärde är inte så stor, men energikraven gör att du bör välja 3-glasfönster.

En gång i tiden hade fönster bara ett syfte: att släppa in ljus i huset. Men idag är det bara en av många funktioner. För med ökande miljöfokus kom också fönsternas isoleringsförmåga. Och när alla hade vant sig vid två-glas-termofönster, kom energifönsterna med treglas och en osynlig film som skulle göra att solens värme kunde komma in i huset men inte ut igen. Det blev en inbesparing på både förbrukningen och kostnaden för värme.

Därför kan du idag välja fönster som i olika grad släpper in värme men inte ut - beroende på var i huset fönstret sitter. Och därför ingår fönsterna också i hög grad i husets uppvärmningskalkyl eller “det totala uppvärmningsbehovet” som experterna kallar det.

Dessutom är moderna fönster också en del av husets ventilation. De är nämligen utrustade med ventiler, så att de kan släppa in frisk luft i huset. På så sätt blir de en ännu viktigare del av ditt inomhusklimat, som ska ha en behaglig temperatur kombinerat med ett effektivt luftombyte - både av hänsyn till ditt och till husets välbefinnande.

Det finns alltså lite att hålla koll på när du väljer fönster.

Allt du behöver veta när du ska köpa fönster

I den här gör-det-självbeskrivningen har vi samlat allt du behöver veta när du köper nya fönster.

Vi går igenom:

  • karmen: ska du välja trä, aluminium eller plast?
  • glas: 2- eller 3-glas?
  • ventilation: ventil eller självventilerande?

Får du koll på de här 3 valen, ska det nog gå bra.