Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byt isolerruta

Skriv ut Spara artikel

Att byta en isolerruta är helt klart ett gör-det-självarbete. Det är enkelt och det tar inte lång tid. Den största utmaningen är att få tag i en ruta i exakt rätt storlek. På gds.se och hos de flesta leverantörer finns anvisningar för hur man mäter. Tänk även på att stora rutor är svåra att flytta ensam, så här är det en klar fördel att vara två om arbetet.

Isolerruta

ENKELT: Metoden är den samma oavsett om glaslisterna sitter invändigt eller utvändigt.

DEN GAMLA RUTAN PLOCKAS UT

1. Skär först så att glaslisterna i sidorna lossnar och så att de släpper lätt när rutan ska bort. Med en vass hobbykniv är det lätt att skära igenom färgskiktet i skarven mellan fönsterbåge och glaslist.

2. Glaslisterna bryts loss. Var försiktig om glaslisterna ska användas igen. Sticker man in en spackel mellan list och båge innan listen vickas loss med ett stämjärn undviker man att göra märken.

3. Fortsätt med den nedersta glaslisten. Går det inte att vrida stämjärnet tillräckligt för att få bort listen kan man klossa upp spackeln så som visas här.

4. Långa spikar som rostat fast blir ofta sittande när glaslisten tas bort. Ta bort dessa spikar med en tång. Kom än en gång ihåg att lägga spackeln emellan.

5. Den översta glaslisten skärs loss och tas bort sist. Se gärna till att någon hjälper till att hålla glaset under tiden så att det inte faller ut.

TIPS: Smart hjälp

Är man ensam om arbetet är en sugkopp till stor hjälp, både när den gamla rutan ska plockas bort och när den nya ska sättas på plats. Dessa finns i många olika kvaliteter, men en billig modell för ca 250 kronor är utmärkt vid hemmafix.

Läs också: Korrekt uppmätning för dörrar och fönster

DEN NYA RUTAN SÄTTS I

1. Fönsterfalsen rengörs noga. Är de gamla tätningslisterna skadade byts de nu. Är det ett träfönster är det även nu som man med fördel kan ge träfönstret en träskyddsbehandling mot röta och svamp.

2. Om listerna ska användas igen ska spikarna avlägsnas först. Det är bäst att dra ut dem genom baksidan så att man inte förstör den målade framsidan. Slipa ev. bort ojämnheter på baksidan.

3. Glaset klossas upp med plastbrickor. Först läggs de i botten på ramen och fönstret ställs på plats. Be någon hjälpa till att hålla rutan medan brickorna i sidorna sätts på plats.

4. Glaslisterna spikas på igen. Börja med den översta så att den håller fast rutan. Fortsätt med sidorna och till sist den nedersta glaslisten. Lägg papp mellan hammare och glas.

TIPS: Stöldsäkring

Att plocka bort glaslisterna och ta ut rutorna är en klassiker bland inbrottstjuvar. Sitter glaslisterna på yttersidan kan man med fördel skruva fast dem med envägsskruvar. De är omöjliga att ta bort utan att förstöra listerna, och det tar tid. Så mycket tid att de flesta tjuvarna ger upp och letar nya jaktmarker.

TIPS: Energiglas

En modern energiruta är ett naturligt val när den gamla, punkterade isolerrutan ska bytas. De är uppbyggda av treskiktsglas med en isolerande gas (argon) emellan. De isolerar så bra att rutorna immar på utsidan istället för insidan.

Isolerruta

Uppklossningen beror på typen av fönster

Rutan ska hållas fast i mitten av ramen med plastklossar som är avsedda för ändamålet. De finns i olika tjocklekar och får inte pressas in, men ska ändå sitta helt fast.

Fast fönster
I ett fast fönster läggs klossar i botten – minst 5 cm från hörnen.

Sidohängt fönster
I ett sidohängt fönster sätts klossarna diagonalt – minst 2 cm från hörnen.

Topphängt fönster
I ett topphängt fönster sätts de i alla fyra hörn – minst 5 cm in.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Byt isolerruta
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka