Mät rätt för nya fönster

Var femte gång blir det fel vid mätning för att beställa nya fönster. Följ med när snickaren visar hur du ska göra rätt och slippa felleveranser och extra kostnader.

Fogen - eller rättare sagt: den glömda fogen - är en av orsakerna till att massvis av fönster som beställs från fönsterfabrikerna inte passar när de ska monteras. Slarv, felavläsningar och oklara beställningar bidrar säkert också till problemet. Men om du gör din del rätt, nämligen mäter korrekt och exakt, så är det i varje fall inte ditt fel om fönstret är för stort eller litet när det kommer.

Du måste vara noggrann, ta hänsyn till att det ska finnas en fog på 8-12 mm hela vägen runt och att du alltid skriver bredden först och höjden sist. Här visar vi hur du anger öppningens storlek och då gör fönstertillverkaren karmen 15-20 mm mindre runt om för att du ska kunna få plats för isoleringen. Vill du ange karmen storlek måste detta tydligt framgå av beställningen.

Så här mäts öppningen

1

Detta ska du undvika: Här finns ingen plats för isolering och tätning runt fönstret. Man har antagligen uppgett fel mått vid beställningen och sedan har fönstret satts i utan isolering runt om.

2

Här är de viktiga måtten: Höjden H mäts mellan reglar eller tegelstenar. Om ovandelen av öppningen är välvd mäts till en vågrät linje där valvet börjar. Mät bredden B från sida till sida.

3

Mät bredden B på minst tre ställen i öppningen. Mät mellan tegelstenarna eller reglarna. Det är det minsta måttet som gäller och som du ska ange.

4

Kolla att öppningens sidor är lodräta. Om de inte är det måste du ta hänsyn till det vid fogningen. Tänk på att fogen inte på något ställe för vara smalare än 8 mm.

5

Mät från väggen ovanför fönstren och 100 cm ner på båda sidorna. Sätt ett streck vid 100 cm. Då blir det lättare att mäta exakt höjd.

6

Det är inte alla som har en utvändig fönsterbänk som denna utan i stället ett fönsterbleck. Blecket ska passa i en not under karmen, så det lönar sig ofta att först ta bort blecket.

7

Mät från ovankanten av den fasta fönsterbänken (om det finns en sådan) till 100 cm-märket och lägg ihop de två måtten (100 cm + X cm) så har du höjden H.

8

Mät karmens djup. De flesta karmar har ett djup på 11,5-12 cm, men äldre karmar kan vara bredare och i så fall ska också det nya fönstret ha en bredare karm.

9

När du får ordererkännandet kollar du alla mått och mäter en gång till. Då har du gjort vad du kunnat för att få rätt storlek på fönstren, som mäts genast när de levereras och innan de gamla tas bort.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Fönster