Släpp in ljuset med ett stort takfönster

Att sätta in ett stort takfönster är inte någon enkel uppgift. Men går du noggrant till väga och följer våra och tillverkarens instruktioner, så kan du mycket väl göra det själv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
20.000 kronor

Intro

Ett takfönster släpper in mycket ljus och luft. Och så går det att vinkla så mycket att det nästan känns som en fransk balkong. Många förknippar tyvärr uppgiften med två hantverkare, en byggnadsställning och en skyhög faktura. Men så måste det inte vara, för med hjälp av en god vän kan du faktiskt själv sätta i ett helt nytt takfönster eller byta ut det befintliga mot en nyare modell.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du:

  • monterar ner det gamla fönstret
  • gör en korrekt avväxling (kapar några av takstolarna) efter samråd med ett proffs
  • monterar det nya fönstret.

Kort sagt: Vi släpper in ljuset i husets mörka rum.

Instruktion

01
Nedmontering av det gamla fönstret 5 Steg

När du ska plocka ner det gamla fönstret, är det bra att vara lite försiktig. Det finns ingen anledning att skada de reglar som fönstret är fäst vid.

Vi börjar därför med att försiktigt ta bort fönstersmyg och lister med en liten kofot. Därefter monterar vi ner själva fönstret. När fönstret väl är borta, är det mycket enklare att komma åt. Vi kunde skruva ut samtliga skruvar ur karmen, men om det inte går måste du ta i lite hårdare med kofoten eller till och med en tigersåg.

1

Markera för det nya fönstret på reglarna och skruva upp en bräda tvärs över reglarna som går över det befintliga fönstret. Med brädan stabiliserar du reglarna innan du tar bort fönstret.

2

Ta bort fönstersmyg och eventuella lister. Prova dig fram med en liten kofot och se om du kan bräcka loss inklädningen. Det finns ingen anledning att skada de omkringliggande reglarna om det går att undvika.

3

Öppna fönstret helt och demontera det med en skruvmejsel. Se till att en medhjälpare står redo att hålla när du lossnar fönstret. Nu kan du i lugn och ro ta bort hela fönstret.

4

Ta bort ett par rader takpannor där det nya fönstret ska sitta. Vi sparar takpannorna eftersom de ska läggas på igen när fönstret är på plats.

5

Skruva ut alla de gamla skruvarna i fönsterkarmen. Ta bort gamla vinkeljärn och beslag. De är slitna och förmodligen inte helt raka längre. Använd de som följer med det nya fönstret. Nu kan du ta bort den gamla fönsterkarmen.

02
Mätning och avväxlingar 6 Steg

Det här fönstret är större än det gamla, så vi måste göra en avväxling både över och under öppningen där fönstret ska sitta. Men för att kunna göra avväxling-arna måste vi såga av både takstolar och bärläkt på rätt ställen.

Lägg lite extra tid på att mäta, och mät hellre en gång för mycket än för lite. Det viktigaste är att du inte sågar av för mycket på takstolarna. Därefter är det bara att såga till avväxlingarna och skruva fast dem ordentligt.

1

Såga av bärläkten, så att den inte sticker in över det område där det nya fönstret ska sitta. Mät noggrant, markera och plocka därefter fram sticksågen.

2

Såga på samma sätt av takstolarna på längden, så att de inte sticker in över där fönstret ska sitta. Även för den här uppgiften är en sticksåg det självklara valet av verktyg.

3

Börja med att skruva fast den nedre av-växlingen i de avsågade, nedre takstolarna. Vi använder 6 x 120 mm rostfria spånskiveskruvar. På så sätt säkerställer vi att avväxlingen sitter ordentligt i takstolarna.

4

Skruva därefter fast den övre avväx-lingen i de avsågade, övre takstolarna. Även här använder vi 6 x 120 mm rostfria spånskiveskruvar. Det är viktigt att allt är rätt dimensionerat.

5

När den övre avväxlingen sitter, är det lugnt att ta bort stämpen. Nu när själva konstruktionen är stadig, finns det ingen anledning att ha stämpen stående mitt på arbetsytan.

6

Såga till ny bärläkt och skruva därefter fast dem vid takstolarna mellan den befintliga läkten. På så sätt kommer fönsterkarmen att sitta höjd med läktens ovansida.

03
Montering av fönstret 11 Steg

Nu är det dags att ringa en vän. Ett fönster kan nämligen lätt väga 80 kg eller mer, och det är svårt att hantera det på egen hand.

I den här fasen är det viktigt att regelbundet titta i tillverkarens monteringsanvisning. Beslagens utseende och var de ska sitta kan variera mellan olika modeller och tillverkare, även om arbetsmetoderna ofta är väldigt lika.

1

Skruva fast det medföljande monteringsbeslaget i fönsterkarmen och följ noga tillverkarens instruktioner. Om man avviker från dem, kan det gå riktigt illa.

2

Montera karm­ isoleringen först. Den ser till så att det inte kommer in kall-luft mellan fönstret och takstolarna.

3

Placera den nedersta delen av fönstret i hålet på den nedersta delen av karmisoleringen. Se till att placera fönstret så att det sitter precis ovanpå karmisoleringen.

4

Skruva fast fönstret i avväxlingen med 5 x 40 mm rostfria ankarskruv. Är fönstret inte helt i våg, kan du lägga in en distanskloss eller två under beslagen.

5

Limma fast den undre fönsterkragen till fönstret. Följ fönstrets markering. Takpannorna kommer att överlappa folien, så att taket blir helt tätt.

6

Montera intäckningsplåt och krage på fönstret nedre del. Först när det sitter fast, ska du forma kragen efter takpannorna genom att trycka på den med händerna.

7

Lyft den övre delen av karmen på plats och se till så att den ligger helt plant. Här är det bra att vara två. Inte för att den är tung, utan helt enkelt för att det blir lättare att styra den.

8

Skruva fast den översta delen av karmen i bärläkten. Var noggrann när du skruvar och se till så att beslaget inte hamnar snett. Använd 5 x 70 mm rostfria spånskiveskruvar.

9

Nu kan du klicka fast själva fönstret. Det är stort och svårt att hantera ensam, så även här är det bra att vara två.

10

Skruva ihop karmarna på det övre och nedre fönstret med de skruvar som följer med. Det är en bra idé att ställa in vridmomentet på din skruvdragare så att du inte spänner för hårt.

11

Skruvhålen täcks lätt med medföljande täckbrickor. Du helt enkelt trycker in dem i skruvhålen - helt utan att använda lim eller verktyg.

04
Tätning och avrinning 6 Steg

Med avvattningsränna, täckplåtar och dropplist ser vi till så att takfönstret blir helt regnsäkert. Takpannorna lägger vi på till sist och kapar dem, om det behövs, med en vinkelslip så att de passar perfekt.

Även den minsta läcka kan med åren resultera i omfattande fuktskador. Det är därför viktigt att alla kragar, plåtar och takpannor monteras korrekt och sluter helt tätt.

1

Sätt fast fönsterkragen längs fönstrets sidor. Takpannorna kommer senare att överlappa kragen, så att taket blir helt tätt.

2

Sätt på intäckningsplåtarna. Här är det viktigt att du låter den övre plåten överlappa den nedre, innan du spikar fast dem. På så sätt gör du så att vattnet inte kan rinna in bakom plåtarna.

3

Skruva fast den medföljande avvattningsrännan i intäckningsplåtarna. Då leds vattnet effektivt ut på taket och vidare ner till befintliga hängrännor.

4

Tryck fast dropplisten, så att vattnet kan rinna ner på täckplåtarna och vidare ner på taket. När dropplisten sitter korrekt, har du gjort vad du kan för att hålla vattnet borta.

5

Nu kan du lägga takpannorna på plats igen. på plats igen. Passar de inte exakt, kan du kapa dem med en vinkelslip. Kom ihåg att använda kapskiva för sten och naturligt naturligtvis skyddsglasögon.

6

Med ett nytt takfönster släpper du inte bara in ljuset i rummet - du får också en helt annan utsikt.

Material

  • Fönster (här Velux GIL/GPL)
  • 45 x 195 mm reglar för avväxling
  • 34 x 70 mm regel (eller liknande)
  • 7,5 x 92 mm karmskruvar
  • 5 x 40 mm rostfri ankarskruv
  • 5 x 70 mm och 6 x 120 mm rostfri spånskiveskruv

Specialverktyg

  • Vinkelslip med kapskiva för sten

Tidsförbrukning

2 dagar (två personer

Pris

Ca. 20.000 kr

Svårighetsgrad

Att sätta i ett takfönster är något för den erfarna gör-det-självaren. Fönstret måste sitta snörrakt och man måste vara noggrann, eftersom vatten för allt i världen inte får tränga in.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takfönster